StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnacionalni stožer

Božinović: Inspekcije su krenule. Sve se prati, ugostitelje koji krše mjere ćemo kazniti. Početkom travnja nove mjere

Piše Šibenski.hr, PSD, Hina
24. ožujka 2021. - 12:34

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježen je 1891 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7600. U posljednja 24 sata testirano je 9 327 osoba.

Trenutno je 1038 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. U odnosu na jučer, na respiratoru je 19 novih osoba.

Preminulo je 20 osoba, izvijestila je Vera Katalinić Janković. Dodala je da je prosječna dob preminulih 77 godina, a najmlađa preminula osoba je imala 58 godina i imala je druge bolesti.

Utrošeno je 399.828 doza cjepiva. Cijepljeno je 319.772 ljudi. S jednom dozom cijepljeno je 239.716 osoba, a cijepljenje je završeno za 80.056 osoba, dodala je Katalinić Janković.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika i usporedbi Hrvatske s ostalim zemljama članicama Europske unije. 

- Prije tjedan dana imali smo 1445 novooboljelih od 8676 testiranih, a tjedan dana prije 962 novooboljela od 7499 testiranih. U prva tri dana ovoga tjedna imali smo 2997 novooboljelih, a u prva tri dana prošloga tjedna 2265. Razlika između ovoga i prošloga tjedna je 32% više u ovom tjednu. U prošlom tjednu je bilo 46,41% više nego tjedan prije. Incidencija je 307,6. Najnižu ima Istarska županija, a najvišu Primorsko-goranska županija.

Na listi zemalja EU Hrvatska je na 8. mjestu po incidenciji. Najlošije trenutno stoji Estonija s 1502,3 incidencijom. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je za RH 1431,2, što nas stavlja na 18. mjesto po tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja danas je 20,3%. HALMED je zaprimio 1989 sumnji na nuspojave na cjepiva. Njih 1090 je za Pfizerovo cjepivo, 126 za Modernino i 771 za cjepivo Astra Zenece, rekao je Capak.

Nema žarišta, virus se horizontalno širi

Novinare je zanimalo zašto je brojka danas velika i ima li žarišta.

- Nemamo žarišta. Imamo dojavu iz Splitsko-dalmatinskoj županiji da se u 20 slučajeva radi o Erasmus studentima. Ima jedno manje grupiranje u svećeničkom domu, a ostalo je horizontalno širenje u populaciji, rekao je Capak.

Capak se osvrnuo i na situaciju u kojoj neki liječnici dobiju manje doza od drugih, a imaju više starijih i kroničnih bolesnika među pacijentima.

- Kad smo vidjeli da kod nekih liječnika još nisu cijepljeni stariji i kronični bolesnici, a neki već cijepe mlađu populaciju, uputili smo dopis da preko HZZO-a saznaju broj osiguranika iznad 65 godina po pojedinom timu liječnika i molili smo da se više cjepiva usmjeri prema onima koji imaju više starijih i bolesnih pacijenata. Očekujemo da će se stvari korigirati i da se već na terenu korigira.

Količine cjepiva

Kakve su najave isporuka doza za travanj?

- AstraZeneca nam je smanjila količinu za zadnje tjedne ožujka. Pfizer isporučuje prema svojim najavama. Sad u zadnjem tjednu ožujka trebamo obiti 33.980, a u travnju Pfizer najavljuje više od 50.000 tjedno. AstraZeneca još nije potvrdila da će isporučiti najavljenu količinu sada, a količine za travanj su smanjene na dva puta po 20 tisuća i dva puta po 36 tisuća. Krajem travnja se očekuje velika količina. Sada ne možemo potvrditi hoće li sve biti sukladno najavi, dodao je Capak. 

Hoće li do kraja ožujka s prvom dozom biti cijepljeno 20% populacije?

- To bi bilo oko 800.000 ljudi, nažalost to nismo dosegli jer nismo dobili isporučene količine koje smo očekivali. Razočaranja u količine se uglavnom odnose na cjepivo AstraZenece.

Božinović je govorio o najavi da oni ugostitelji koji krše mjere neće dobiti potpore države.

- Svi koji krše mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili neka druga pravna radnja. Bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve odgovorne osobe će ravnateljstvo civilne zaštite poslati popih HZZ-u, a onda će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu, odnosno neće im biti isplaćena.

Beroš je rekao da je naručeno najviše doza AstraZenece jer je tada bila najizglednija kao prvo odobreno cjepivo. Novinare je zanimalo zašto kasnije nije naručeno više cjepiva drugih proizvođača.

- Treba uzeti u obzir i dinamiku isporuke. HZJZ je donio odluku o potrebnim dozama. U tom trenutku naknadnim ugovorima se nije moglo naslutiti da će biti ovakvih problema, stoga uzimanje maksimalnih doza nije bilo utemeljeno na stručnom promišljanju. Kad smo se vodili naručenim količinama, uzeli smo u obzir i dinamiku isporuke jer naknadnim ugovorima osim ukupne količine doza, bitna je i raspodjela prema kvartalima. Prekomjerna količina doza u četvrtom kvartalu nije racionalno niti financijski isplativo. Postoje dodatne doze koje su se mogle uzimati i odredili smo količine i dogovorili naknadne doze. Ukupno je naručeno preko osam milijuna doza, više nego dovoljno za procjepljivanje hrvatskih građana, rekao je Beroš.

- Mi smo dobivali te ugovore od EU-a redoslijedom u kojem je prva bila AstraZeneca. Mi smo tu uzeli svoj maksimum, ali dobili smo manje, a nakon toga je bilo ključno kada se nude isporuke. To se kasnije mijenjalo. Lako je sada reći da se moglo drugačije, ali tada puno stvari o kvaliteti, vrsti cjepiva, nuspojavama ili nečem drugom se nije znalo, dodao je Capak.

Bi li sada bilo više cijepljenih da smo u 12. mjesecu naručili maksimalni broj doza Pfizera?

- Isporuka njih bi bila u 3. i 4. kvartalu i to nam ne bi pomoglo u bržem procjepljivanju, pojasnio je Beroš.

Novinari su upitali i je li moguće bilo mijenjati naručene količine.

- Kad je ugovor zaključen, zaključen je, ne može se mijenjati. Ugovor s Novavaxom još nije zaključen ali mi smo izrazili interes za našu prvu ratu.

Beroš: 'Poslali smo snažnu poruku povjerenja'

Pred kamerama se ministar Beroš danas cijepio cjepivom AstraZenece. Beroš je odgovorio na pitanje je li to prekasno učinjeno, s obzirom na to da su EPP i Merkel su imali kampanju protiv tog cjepiva iz političko-ekonomskih razloga, a i neke druge zemlje su se povele za njima. Novinari su upitali koliko je ljudi nakon toga odbilo cjepivo AstraZenece zbog nepovjerenja?

- HZJZ ima orijentacijske podatke o tome a i pribavljaju nove. To je očekivani fenomen nakon svega što se događalo u sklopu geopolitičkih igara. Zato smo vlastitim primjerom, a ne mislim da je prekasno, htjeli poslati snažnu poruku povjerenja prema znanosti, struci i tom cjepivu. Volio bih da se vrati povjerenje u to cjepivo. Sve je više znanstveno utemeljenih spoznaja da je ono kvalitetno, dobro i sigurno, a čak i prema novim varijantama virusa. Vjerujem da smo poslali snažnu poruku povjerenja. Jasno je da je cijepljenje jedan aspekt ove borbe. Osim cjepiva, osobna odgovornost i pridržavanje mjera je neizostavni dio borbe protiv virusa, rekao je Beroš.

- Preciznu brojku vam ne znamo reći. Iz KOHOM-a su rekli da je to 30% osoba koje su bile naručene, a odbile su cijepljenje AstraZenecom. Odaziv se sada popravlja i nadamo se da ćemo vratiti povjerenje u AstraZenecu. Bitno je da su objavili rezultate ispitivanja i u SAD-u i u Južnoj Americi, koji pokazuju još bolje rezultate u učinkovitosti cijepljenja. Na tih 35.000 ispitanika nije bilo tromboembolijskih događaja. U Europi i u Velikoj Britaniji se pojavilo nekoliko slučajeva, a cijepljeno je 20 milijuna ljudi. Na tako velikom broju se uvijek javljaju nuspojave, a u Americi uopće tromboembolijski događaji nisu zabilježeni.

Božinović je nastavio rekavši da je svako djelovanje s ciljem izbjegavanja rizika potrebno.

- Svaki taj potez, bio on politički, od strane neke vlade ili interesnih skupina, medijskih grupacija, morao bi biti proporcionalan riziku. Nekoliko desetaka slučajeva koji nisu ništa veći u odnosu na druge tvrtke koje proizvode cjepivo, a u odnosu na milijune cijepljenih, teško da mogu dovesti do veze s cjepivom. I EMA je o tome rekla svoje. Ishitrene izjave i odluke mogu nanijeti neizmjernu štetu. Tu ciljam na sve. Hrvatska vlada nije tome podlegla već se držala znanosti. Svatko zna tko je što izjavio, kakve odluke donosio i kako je tko izvješćivao o tome je li neko cjepivo predstavlja rizik ili ne. EU se drži svih potpisanih sporazuma. Ako dolazimo na teren trgovinskih i drugih blokada, one nisu dobre. Imamo situaciju da je jedna tvrtka sklopila različite ugovore, a da nije u stanju proizvesti onoliko koliko je potpisala. Svi koji u tome sudjeluju trebali bi postići dogovor. Imamo novu situaciju: što su obećali, nisu u stanju isporučiti, i to se ne tiče samo EU nego i svih. S teritorija EU s izvozi cjepivo, a ne dolazi na njezin teritorij a radi se o istom cjepivu. To se mora riješiti vrlo brzo, rekao je Božinović.

Regionalne mjere

Jesu li županijski stožeri poduzeli strože mjere? 

- Regionalni pristup je opravdan. Ove godine nije situacija tvrdog lockdowna niti će biti. Znamo koliko nam je turizam važan, EU će procjenjivati incidenciju u našim županijama i donositi odluke za njihove građane koji onamo putuju. Zato je važno da se svi na razini županija i gradova angažiramo. Danas je Stožer usvojio prijedlog Dubrovačko-neretvanske županije da se njihove restriktivne mjere prošire na cijelu županiju, a dosad je to bio samo dio općina. To samo govori da je lokalni stožer shvatio da se vodi borba za koliko-toliko uspješnu turističku sezonu. Mislim da će toga biti sve više.

Situacija se razlikuje od županije do županije. Inspekcije su krenule. Sve se prati, uključujući i zatvaranje stijenki na terasama kafića iako je u odluci navedeno da prostor terase koji je zatvoren pleksiglasom ili staklom ne može imati tretman kao otvoreni prostor. Oni koji to rade bit će sankcionirani i izgubit će pravo na naknadu.

Početkom travnja nove mjere

Božinović se osvrnuo na mogućnosti oštrijih mjera za Uskrs.

- Razgovarat ćemo o nekim mjerama koje se mogu donijeti ali ovaj princip o kojem sam govorio bi trebao ostati za cijelo vrijeme i ljetne sezone, sve dok se situacija s cijepljenjem i ostalim ne poboljša. Napravit ćemo okvir koji je ozbiljan, a treba uvjeriti sve da ga se pridržavaju. Neće niti jedna institucija ići po kućama i provjeravati vodite li brigu o svojim roditeljima, bakama, djedovima, perete li ruke i održavate li distancu u zatvorenom prostoru. Sve je jasno, kaže Božinović i dodaje da su u tijeku pripreme za turističku sezonu. 

- Mjere istječu krajem mjeseca, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere. O nama ovisi hoće li biti samo produžavanje, restriktivnija ili liberalnija rješenja. Nadamo se ovom drugome, dodaje Božinović.

24. travanj 2024 23:48