StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIPAK SE KREĆE

Bošnjaković konačno najavio da će ispitati nove okolnosti smrti Kristiana Vukasovića (18), ali i dalje ignorira propuste u kaznenom postupku koji su doveli do utamničenja mladića s invaliditetom

Piše Katarina Marić Banje, H
2. rujna 2019. - 18:10

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u ponedjeljak kako će se ispitati nove okolnosti smrti 18-godišnjeg Kristijana Vukasovića u splitskom KBC-u, gdje je u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice.

Novinari su pred Vladom upitali ministra što misli o tvrdnjama Vukasovićevih roditelja da su tražili pomoć institucija čijim radom nisu zadovoljni, da nisu bili upućeni, te da su institucije bile obaviještene o problemima dječaka, ali nikakve reakcije nije bilo.

 Zbog toga najavljuju da će pravdu tražiti izvan Hrvatske.
 "Po informacijama koje su meni referirali, nadležni su bili u kontaktu s roditeljima koji su četiri, pet puta dolazili u zatvor posjetiti sina. Nikakvih primjedbi ili prijedloga nije bilo. Dakle, okolnosti o kojima govorite meni su nove", rekao je Bošnjaković.

 Najavio je kako će posebno tražiti očitovanje je li nešto posebno traženo, a eventualno nije ispunjeno. "Budite uvjereni da ću to istražiti", rekao je ministar.

 Kristijan Vukasović u travnju je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja nekoliko požara na omiškom području u kojima su izgorjele masline, stabla i trava. Sam se prijavio policiji, a iako je imao određenih psihičkih problema smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu. 

Protiv njega se kazneni postupak vodio redovito, a sudilo mu se kao zdravoj osobi jer je, kako je utvrđeno, u trenutku počinjenja djela bio ubrojiv. Osim noriranja činjence da je bi o osoba s težim invaliditetom zbog mentalnih i tkelesnih oštećenja, sporno je što tijekom postupka nije razmatrana primejna Zakona o sudovima za mladež na koju je kao mlađi punljetnik imapravo.

Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta bio prevezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv. Usprkos tome, vraćen je u zatvorsku ćeliju na Bilicama odakle je 1. kolovoza u komi prebačen u splitsku bolnicu, gdje je i umro.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković cijelo vrijeme govori samo o tretmanu u Zatvoru i Bolnici za osobe lišene slobode na Svetošimuskoj cesti, ali izbjegava komentirati propuste tijekom kazenog postupka. Na isti način je postupio prošli tjedan kada je posjetio zatvor u Splitu kako bi utvrdio je li bilo nepravilnosti u postupanju nad Kristianom Vukasovićem, ali do sudova, Općinskog i Županijskog, nije svratio.

Upitali smo već tada Ministarstvo pravosuđa hoće li provesti nadzor nad postupanjem sudova u slučaju Kristiana Vukasovića te su nam pojasnili kako nisu ovlašteni.

- Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti ne može komentirati, niti ocjenjivati sudske odluke. Ministarstvo pravosuđa ovlašteno je provoditi nadzor nad obavljanjem poslova sudske uprave, dakle onih poslova koje je u rukovođenju radom suda ovlašten obavljati predsjednik suda, koji su navedeni u članku 29. Zakona o sudovima.

Kada je riječ o konkretnim sudskim postupcima, Ministarstvo pravosuđa ovlašteno je ispitivati odugovlačenje postupanja suda ili neprimjereno ponašanje suca ili drugog zaposlenika suda prema stranci u postupku ili za vrijeme poduzimanja službene radnje, pod čime se neprimjerenim ponašanjem smatra ono ponašanje suprotno Kodeksu sudačke etike ili Etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika.

Ministarstvo pravosuđa nije ovlašteno ispitivati i ocjenjivati zakonitost postupanja sudaca i donesenih odluka u pojedinom sudskom predmetu. Isto se odnosi i na rad i postupanje državnih odvjetništava u kojima Ministarstvo, sukladno odredbama Zakona o državnom odvjetništvu, može nadzirati pravilnost i zakonitost obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave - navode u odgovoru ministarstva.

Nije jasno u kojem su trenutku prestale ovlasti ministra nad nadzorom postupanja jer je, primjerice, ne tako davno u slučaju Darka Kovačevića Daruvarca posjetio sud u Zadru kada je on izašao iz istražnog zatvora. Sastao se tada s predsjednikom Županijskog suda, predsjednicom Općinskog suda te sa županijskim i općinskim državnim odvjetnikom.

Kako je tada kazao, ne da bi utjecao na njihove odluke, nego je morao znati činjenice jer puštanje na slobodu nasilnika nakon šest mjeseci nije dobro. Također je u lipnju prošle godine poslao pravosudnu inspekciju na Općinski sud u Splitu da utvrdi je li bilo propusta u postupanju u slučaju Cesarea Avenatija, tijekom predaje dječaka ocu Talijanu.

20. travanj 2024 00:02