StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLoše vijesti

Blagdanski stol bez prasetine? 'Odojka bi ovih blagdana moglo manjkati. Svinja nema, a cijena žive vage i dalje raste'

Piše Novac.hr
20. prosinca 2019. - 09:49

- Ponuda je loša, a prasaca jednostavno nema. Događa se cijeli kontinuitet smanjivanja broja krmača, ovaj se poremećaj odviše ne može vezivati uz probleme koje prouzročuje širenje afričke svinjske kuge (ASK), ta je bolest prouzročila skok cijena svinjskih polovica – poručio je Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga svinjogojaca Hrvatske i dodao kako bi upravo zbog nedostatka, prasetina ove godine mogla izostati s blagdanskih stolova građana.

Upozorava da će negativni efekt na ford prasadi kod nas tek uslijediti, a izazvat će ga kategorizacija objekata sa svinjama. Uz to dodaje kako postoji velika šansa da će dobar dio malih uzgajivača, umjesto ulaganja i podizanja kategorije, svoje pogone jednostavno ugasiti.

-  Cijena prasetine otišla je gore, trgovački centri imaju je na akciji za 44 do 46 kuna, a kod mene u mesnici je 39,90 kuna. Mi s tom cijenom nemamo nikakvu zaradu, ali prasetinu moramo imati zbog ponude, naših kupaca, jer mnogi žele upravo to meso na blagdanskom stolu - kaže Jančo

Ističe kako smo fond od 260.000 krmača prije dvije godine sveli na svega 105.000, što je pad od 2,5  puta, a taj negativni trend nastavlja se i dalje, piše Glas Slavonije.

- Kilogram žive vage odojaka trenutno je između 24 i 25 kuna s PDV-om. A prošle je godine u ovo vrijeme kila žive vage odojaka, s PDV-om, bila 17 do 18 kuna - uspoređuje svinjogojac Mirko Kolić iz Budrovaca.

- Mali uzgajivači su padali, a veliki su to iskoristili u svoju prednost. Ova proizvodnja je nepravedno podcijenjena, cijene su niske, a tržište i plasman su nesigurni - dodaje Kolić.

Istovremeno s nedostatkom prasaca, objavio je nedavno TISUP - Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi, zbog ASK-a i njegove prijetnje daljnjim širenjem, značajno je u studenome u odnosu prema tom mjesecu lani skočila cijena svinjskih trupova - u Hrvatskoj za 28, a u Europi i više. Primjera radi, cijena u Belgiji porasla je za 48 posto.

23. travanj 2024 15:48