StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKrivi za zanemarivanje djeteta

Bili su vegani, hranili se samo povrćem i odbacivali lijekove, a onda im je beba umrla od potrhranjenosti i neliječene upale pluća: evo kakve je presuda donesena roditeljima

10. prosinca 2018. - 17:45

Roditelje 10 mjeseci stare bebe, umrle u  ljubljanskoj  bolnici zbog neliječene upale pluća i akutne pothranjenosti, slovenski je sud osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, a odslužit će je radom za opće dobro, nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivnju za zanemarivanje djeteta, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Dijete je u bolnicu primljeno sa samo 3600 grama težine, a tragičan slučaj dogodio se je  još 2011. godine, te pobudio veliku pozornost javnosti i socijalnih službi jer je fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći, sa još petoro druge djece, i prije tragičnog slučaja odbijao njihovo liječenje i zdravstvene preglede.

Bili su uvjereni vegani i hranili se samo povrćem, ali i  zagovornici "prirodnog" načina liječenja bez pomoći medicine i lijekova, a takav su životni stil onda nametnuli i svom naraštaju.

Optužnica protiv njih bila je podnesena tek 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najprije zbog kaznenog djela uzrokovanja smrti zanemarivanjem jer dijete, unatoč izrazitoj pothranjenosti, kašlju, teškom disanju i općem slabom stanju nisu odveli liječniku pa je na kraju umrlo u bolnici od posljedica upale pluća koja je dovela do trovanja krvi.

Tijekom istražnog postupka utvrđeno je da su sva njihova djeca imala brojne zdravstvene teškoće jer im nisu osigurali uravnoteženu prehranu potrebnu za normalan razvoj.

Više je djece, kako su pokazali naknadni medicinski nalazi, imalo osteoporozu, nedostatak željeza i drugih organizmu potrebnih tvari, a kod jednog su otkrivene i promjene u mozgu zbog nedostatka vitamina B12. Osim toga, djeca nisu bila ni cijepljena jer se i cijepljenje nije uklapalo u životni stil i svjetonazor roditelja.
 

19. travanj 2024 14:12