StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrast zaraženih

Beroš komentirao situaciju s koronavirusom: Prosječna dob oboljelih je sve manja. Apeliram na građane da drže distancu, nose maske i dezinficiraju ruke

Piše Šibenski.hr
14. travnja 2021. - 17:46

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. 

- Na 415. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 3099 slučajeva. Udio pozitivnih u testiranima je 28,13 posto. 27528 osoba je u samoizolaciji, gotovo 72 posto novooboljelih ne dolazi iz rezervoara samoizolacije. 1955 je na bolničkom liječenju, 185 je na respiratoru. 819.990 doza cjepiva je stiglo u Hrvatskoj. Aplicirano je 605.423 doze, tj. 76,8 posto od distribuiranih 788225 doza cjepiva - kazao je Beroš. 

- Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je kod osoba starijih od 80 godina. Najveći obuhvat je postignut u Primorsko-goranskoj županiji, a drugi najveći u Sisačko-moslavačkoj - kazao je Beroš.

- Dali smo dodatne upute svim izabranim liječnicima obiteljske medicine, naročito što se tiče cijepljenja nepokretnih ili teško pokretnih u njihovim kućama. U Hrvatskoj nije uočen nijedan slučaj rijetke pojave trombocitopenije nakon cijepljenja AstraZenecom - kazao je Beroš. 

Kaže i da je 94 posto sekvencioniranih uzoraka s dokazanom britanskom varijantnom.

- Ministarstvo zdravstvo je zatražilo od bolnica dostavu podataka koji će radnici biti raspoređeni na rad u KB Dubrava - kazao je Beroš. 

- I dalje bilježimo rast zaraženih, hospitaliziranih i bolesnika na respiratoru te pad prosječne dobi zaraženih - kazao je. 

- Popunjenost intenzivne je 70% uz mogućnost proširivanja. Virus se širi tamo gdje mu to izostankom epidemioloških mjera sami dopustimo. Put izlaska iz epidemije biramo sami. Apeliram na sugrađane, posebno mlade, da drže distancu, nose maske i dezinficiraju ruke - kazao je Beroš.

Božinović: Nove mjere za pet županija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je Stožer donio pet odluka na prijedlog županijskih stožera civilne zaštite koje su stupile na snagu 12. i 13. travnja. 

- Dodatne mjere donesene su za područje Zagrebačke, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske i Istarske županije. Za području Primorsko-goranske županije produljene su dosadašnje mjere i uvedene najstrože mjere na području RH po kojima je zabranjeno održavanje javnih događanja i okupljanja, obustavljanje rada trgovina koje prodaju odjeću i obuću, ograničeno radno vrijeme ostalih trgovina koje mogu raditi od 6 do 19 i obustavljen je rad ugostiteljskim objektima s tim da je dozvoljena dostava. Iznimno je dopušten rad hotelima, kampovima, studentskim domovima koje mogu usluživati goste koji tamo borave - kazao je Božinović. 

Kazao je i da je u Dubrovačko-neretvanskoj županije područje po pitanju mjera podijeljeno na tri dijela.

- Ukupno su od zadnje sjednice vlade inspektori proveli 15890 nadzora te je izdano 14 prekršajnih naloga, 22 obavijesti o počinjenu prekršaja, 4 optužna prijedloga. Zbog nenošenja maski izdano je 14 pisanih upozorenja i 24 prekršajnih naloga. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 150 kršenja mjera samoizolacije i zbog toga će biti podneseno 150 prekršajnih naloga i 7 optužnih prijedloga - kazao je Božinović.

- Što se tiče mjera obilaska i nadzora, u proteklih tjedan dana provedeno je 10599 obilazaka i utvrđeno je 219 nepravilnosti - kazao je. 

Vlada usvojila covid dodatak

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o covid dodatku. 

- Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini mirovinskog primanja. Onima koji imaju mirovinu do 1500 kuna isplatit će se 1200 kuna, onima koji imaju između 1500 i 2000 kuna mirovine isplatit će se 900 kuna, onima s mirovinom između 2 i 3 tisuće kuna isplatit će se 600 kuna, te onima koji imaju između 3 i 4 tisuće kuna isplatit će se 400 kuna - kazao je Aladrović. 

- Isplata će se izvršiti u dva navrata. Koncem travnja za korisnike mirovine koji primaju samo mirovinu iz HR i u srpnju za korisnike inozemnih mirovina i one korisnike čije pravo na korištenje mirovina bude doneseno naknadno. Jednokratno novčano primanje nije oporezivo niti može biti predmet ovrhe - kazao je Aladrović. 

Kazao je i da je procijenjeno da je potrebno osigurati u proračunu 600 milijuna kuna za više od 850 tisuća korisnika. Za provedbu odluke zadužen je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Vlada je odluku o covid dodatku usvojila. 

19. travanj 2024 07:37