StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpromjena u vladi

Bačić i Erlić postali su novi ministri: evo što sve posjeduju, ovako izgledaju njihove imovinske kartice

Piše Hina
17. siječnja 2023. - 16:25

Hrvatski sabor u utorak je potvrdio Branka Bačića za novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine te potpredsjednika Vlade nakon čega je položio prisegu.

Dobio je glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, koliko ih ima Sabor. Protiv je glasovao 51 zastupnik, suzdržanih nije bilo, a rezultate glasovanja zastupnici su popratili pljeskom.

Na novoj dužnosti naslijedio je Ivana Paladinu koji je s čelnog mjesta ministarstva otišao opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu.

Prije toga Bačić je jučer za svoj program dobio većinsku potporu na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo.

Potpredsjednik HDZ-a u svojoj karijeri već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Bačić je do sada više puta izabran za saborskog zastupnika HDZ-a. Nakon ulaska u Sabor 2003. godine, imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora,  prometa i infrastrukture. 

Bio je i načelnik općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije Vlade, bio imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. 

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postaje predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Član je HDZ-a od 1990. godine. U tri navrata biran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je i aktualni predsjednik.

Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a dužnost glavnog tajnika HDZ-a obavljao je od 2009. do 2012. godine.
Bačić je rođen 1959. godine, završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije.

Šime Erlić novi je ministar regionalnog razvoja i EU fondova

Šime Erlić dobio je u utorak povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nakon čega je položio prisegu. 
Dobio je glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, koliko ih ima Sabor. Jedan zastupnik bio je suzdržan, a 51 je bio protiv.

Na novoj dužnosti naslijedio je Natašu Tramišak koju je premijer Plenković razriješio dužnosti u sklopu najnovije mini rekonstrukcije Vlade. 

Erlića je u ponedjeljak za novog ministra regionalnog razvoja i fondova EU podržao i saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove EU sa sedam glasova za i jednim protiv, onim Sanje Radolović iz SDP-a.

Predstavljajući ga na nagležnom saborskom odboru premijer Andrej Plenković naglasio je kako je važno da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija. Istaknuo je kako je cijela Erlićeva karijera bila vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje fondova EU.

Naime, Erlić je do sada bio državni tajnik u Ministarstvu, prije toga je radio u županijskoj agenciji za regionalni razvoj i u upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra.

Šime Erlić rođen je u Zadru 1985. godine, diplomirani je ekonomist, oženjen je i ima troje djece. Član je Predsjedništva HDZ-a te predsjednik zadarske gradske organizacije HDZ-a. Također, član je Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo inovacije i investicije.

Prema imovinskoj kartici vlasnik je stana u Zadru, veličine 50 metara četvornih vrijednog 697.500 kuna i automobila Peugeot 5008 vrijednog 170.000 kuna. 

Od 2021. obveznik je dva kredita - u Privrednoj banci Zagreb u iznosu od 40.000 eura i drugog u OTP banci u iznosu od 102.900 kuna.

 

20. travanj 2024 04:33