StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpodaci worldometera

Austrijski i njemački mediji: Hrvatska je po testiranju stanovništva na koronavirus druga najgora na Balkanu

Piše šibenski.hr
17. kolovoza 2020. - 18:45

Mediji po Austriji i Njemačkoj objavilo je statistike po kojima Hrvatska po testiranju na koronavirus druga najgora na Balkanu. Referirali su se na podatke Worldometera, svjetske stranice na statističke podatke u stvarnom vremenu, piše N1.

Austrija je prema tim podacima 41. zemlja svijeta po testiranju, a Njemačka 44. 

Hrvatska je, pak, s današnjim danom 104. na svijetu po testiranju svog stanovništva, odnosno na svakih milijun stanovnika, zdravstveni sustav naše zemlje obavio je 33.801 testiranja. Ugrubo, to je triput manje od Njemačke i Austrije.

Ovako niske brojke tijekom cijele epidemije vodeći ljudi iz Stožera na civilnu zaštitu i odgovorni za epidemiološko prezentiranje stanja objašnjavali su da nije toliko bitno učestalo testiranje, koliko pametna strategija.

Hrvatska je u prvom dijelu epidemije doista imala odlične rezultate, no sada se našla u situaciji zemlje kojoj jedna za drugom članice EU-a počinju određivati epidemiološke mjere kao zemlji, rizičnoj na koronavirus.

Zbog usporedbe, austrijski i njemački mediji pregledali su kako s testiranjima stoje Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Crna Gora i Makedonija.

Worldometer sljedeću navodi Sloveniju sa 69.115 testiranja na milijun stanovnika, Grčku 69.056, pa Crnu Goru sa 67.562 testiranja, Turska primjerice testira tek nešto malo više, Makedoniju sa 60.615, Bosnu i Hercegovinu 49.769, Bugarsku sa 48.162, Mađarsku sa 39.446...

Tek potom Worldometer navodi Hrvatsku, te je prema tim podacima naša zemlja na milijun stanovnika, u konkurenciji Balkana, provela više testova samo od Albanije. Kosovo se ne navodi u ovoj statistici, piše N1.

20. travanj 2024 03:20