StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslamka spasa

Ako noćnim klubovima i barovima padne prihod za 60 posto, dobivat će od 2.000 do 4.000 kuna potpore po svakom radniku

Piše JL
8. rujna 2020. - 08:52

Djelatnosti koje će biti zatvorene odlukom lokalnog, regionalnog ili nacionalnog stožera 14 ili manje dana moći će dobiti potporu od 2000 kuna po radniku, a za više od 14 dana 4000 kuna neto, a isto će moći dobiti i one djelatnosti kojima je odlukom stožera civilne zaštite ograničen rad, ali uz dokazivanje pada prihoda od najmanje 60 posto, poput noćnih klubova, kafića i barova kojima je jučer ponovno ograničeno radno vrijeme do ponoći.

Doznajemo to nakon što je jučer održan sastanak Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji potvrđuje produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta koje je premijer najavio prošli tjedan.

Iz HZZ-a napominju kako poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, gradova ili općina) ne trebaju dokazivati da su imali pad prihoda/primitaka za najmanje 60 posto, te mogu koristiti potporu od 2000 kuna za 14 ili manje dana, ili 4000 kuna za više od 14 dana, dok će one djelatnosti kojima je ograničen rad odlukom Stožera morati dostaviti dokumentaciju o poteškoćama u poslovanju, odnosno morat će imati pad prihoda 60 posto ili više.

Ova mjera odnosi se na sve djelatnosti.

Podsjetimo, 13. kolovoza Stožer je donio odluku kojom se uvodi nužna mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi” (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i slično) u trajanju od 10 dana. Ta je mjera produljena do 7. rujna, a jučer je ponovno donesena izmjena odluke o primjeni ograničenog radnog vremena do ponoći i to do 22. rujna.
Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera, Davor Božinović, rekao je da situacija još nije takva da bi se mogle ukidati mjere.

- Donesena je odluka o produljenju mjera koje se tiču radnog vremena noćnih klubova i ona će biti na snazi do 22. rujna, naravno, hoće li se produljivati ovisi o epidemiološkoj situaciji - kaže Božinović.

Lokalni stožeri i dalje šalju svoje zahtjeve prema nacionalnom, a posljednja u nizu je Ličko-senjska županija, koja je dobro prošla tijekom gotovo cijele epidemije. Ipak sada traže strože mjere za Otočac, i to obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima kao i ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima.

Proboj virusa dogodio se u još jednu zdravstvenu ustanovu, Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Ravnatelj bolnice, Goran Roić, za Jutarnji list je rekao kako je anesteziološki tehničar simptome razvio 4. rujna, te je promptno testiran, a nalazi su pokazali prisustvo virusa covida-19.

- Poduzete su sve epidemiološke mjere, krizni stožer naše bolnice odmah je obavijestio epidemiologe, obavljen je razgovor s djelatnikom te je utvrđeno da u samoizolaciju treba ići 14 djelatnika i šestero malih pacijenata - kaže Roić. Od malih pacijenata, koji su bili u kontaktu s oboljelim, petero je ambulantnih, a jedno dijete je na bolničkom liječenju. Što se tiče zaposlenika, riječ je o anesteziološkim tehničarima, instrumentarkama i medicinskoj sestri.

- Svi kontakti su testirani, a srećom niti jedan od djelatnika zasad nije pozitivan. Za male pacijente uskoro očekujemo nalaze - kaže Roić.

Dodaje da se posao u operativnom traktu obavlja, ali je reduciran.

To znači da će se odvijati sve operacije čije bi odgađanje moglo narušiti zdravlje, a odvijaju se i velike operacije. Prijem hitnih bolesnika je osiguran 24 sata, a sve druge bolničke djelatnosti odvijaju se kao i inače.

Broj oboljelih u protekla 24 sata je bitno manji nego prethodnih dana, 117, no mora se uzeti u obzir da su brojke već tjednima manje nakon vikenda, zbog manjeg broja testova. Broj aktivnih slučajeva je već neko vrijeme stabilan, ali visok, tako da je u ovom trenu 2614 bolesnih od koronavirusa. Ono što nije dobro, broj umrlih i hospitaliziranih raste.

U 24 sata preminule su tri osobe, pa je sada u crnoj statistici 201 preminula osoba. Nužno bolničko liječenje treba 307 osoba, a uz pomoć respiratora diše 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 8819 osoba, a do danas su ukupno testirane 193.153 osobe, od toga 1793 u posljednja 24 sata.

19. travanj 2024 05:30