StoryEditorOCM

Ako budete imali sreće sljedeće godine idete na besplatno ljetovanje: kreće CRO kartica, poslodavci radnicima mogu uplatiti do 2500 kuna da ih troše u hrvatskim hotelima i restoranima

21. prosinca 2019. - 13:44

Proljeće 2020. godine moglo bi biti u znaku povećane potrošnje domaćih gostiju u ugostiteljstvu i turističkim smještajnim kapacitetima. Naime, od početka travnja iduće godine na snagu bi trebala stupiti Cro kartica kojom će poslodavci radnicima moći uplatiti maksimalno 2500 kuna namijenjenih za potrošnju u ugostiteljstvu i turizmu.

Iako je ranije bilo najavljivano kako će se taj iznos moći koristiti i za posjete muzejima ili parkovima prirode i nacionalnim parkovima, radi pojednostavljenja korištenja Cro kartice u prvoj godini 2,5 tisuće kuna će domaći radnici sa obiteljima moći koristiti isključivo za plaćanje smještaja u komercijalnim turističkim objektima i u ugostiteljskim objektima za usluživanje hrane. No, kako se radi o predsezonskim uslugama kada su cijene niže nego u ljetnim mjesecima, valja očekivati značajno povećanje prometa u mnogim smještajnim kapacitetima i restoranima u to doba godine, ovisno o tome koliko se poslodavaca odluči tako nagraditi radnike.

Kao što je poznato, poslodavci radnicima mogu isplatiti do 7500 kuna na godišnjoj razini na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada, od čega je Cro kartica 2,5 tisuće kuna.

- Ciljevi uvođenja Cro kartice su poticanje domaće ugostiteljsko-turističke potrošnje, povećanje udjela domaćih turista u korištenju ugostiteljskih i turističkih usluga, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih ugostiteljsko-turističkih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti hrvatskog turizma te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa - kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

Iako se neki detalji načina korištenja Cro kartice još moraju precizirati, iz Ministarstva turizma doznajemo kako će se njezin iznos moći koristiti u svim smještajnim objektima i objektima za usluživanje hrane i pića koji imaju POS uređaj za registraciju prometa. Na taj način se izbjegla moguća duža procedura u kojoj bi se sami ugostitelji ili hotelijeri i iznajmljivači prijavljivali za domaćinstvo gostima s Cro karticom. Tako će zapravo svi oni koji registriraju financijski promet POS-ovim aparatom moći primiti i ugostiti domaće turiste koji će im stići s Cro karticom na noćenje ili obrok. Isto tako, u Ministarstvu turizma očekuju kako će ugostitelji sami ponuditi popuste domaćim gostima korisnicima Cro kartice te tako povećati svoj promet u predsezoni.

Sama Cro kartica će biti debitna platežna kartica, kao bankarska s nazivom “Hrvatska turistička kartica”. Izdavat će je poslovna banka, a vrijedit će minimalno četiri godine.

Tako će obitelj ili prijatelji radnika kojemu poslodavac omogući nagradu od 2,5 tisuće kuna kroz Cro karticu, moći otići na ručak ili večeru u bilo koji restoran, konobu ili gostionicu, prenoćiti u svakom hotelu ili kod iznajmljivača i svoj trošak podmiriti Cro karticom.

U slučaju da trošak bude veći od iznosa na Cro kartici, domaći gost će razliku sam podmiriti. Ako se, pak, potroši manje od 2,5 tisuće kuna, preostali iznos ostaje na kartici i može ga se koristiti bilo kada u roku od četiri godine koliko vrijedi kartica. Svi detalji oko načina korištenja Cro kartice, bit će objavljeni u posebnoj javnoj kampanji koja će prethoditi početku korištenja kartice idućeg proljeća. Isto tako iz Ministarstva turizma najavljuju i kako će u suradnji sa HTZ-om objaviti popis ugostiteljskih objekata koji će nuditi popuste za korisnike Cro kartice.

Prve okvirne procjene govore kako bi se idućeg proljeća u Hrvatskoj oko pet tisuća domaćih građana na takav način moglo počastiti vikend-odmorom u toplicama, wellnessima, city-break odmorima u gradovima. Naravno, sve će ovisiti o dobroj volji poslodavaca da nagrade radnike Cro karticom i na taj način participiraju u povećanju domaće turističke potrošnje i prometa.

 

Mađarska: 1500 eura

Način motiviranja domaćih gostiju da dio odmora provedu u svojoj zemlji, već provode zemlje poput Slovačke koja ima zakon da svaki poslodavac koji ima više od 50 zaposlenih, mora radnicima dati vaučer za odmor u Slovačkoj u vrijednosti 250 eura. Za taj novac radnici mogu odmarati u Slovačkoj tijekom cijele godine, ići u toplice i odmarališta. Slično se već godinama provodi i u Mađarskoj gdje postoji Szep kartica. Svakoj tvrtki u Mađarskoj omogućeno je da zaposleniku isplati iznos od 450.000 forinti (1500 eura), s tim da se taj iznos oporezuje manjim postotkom nego osobni dohodak, pa je tako već 1,3 milijuna građana dobilo mogućnost jeftinijeg odmora.

17. travanj 2024 11:37