StoryEditorOCM
Crna kronikaNERED POD TVRĐAVOM

Žestoka tučnjava torcidaša i Janjevaca ispred popularnog kafića završila krvavim glavama, motiv za sukob samo je jedan

Piše Vladimir Urukalo
16. veljače 2023. - 19:32

Deset mladića u dobi od 20 do 32 godine optužena su zbog sudjelovanja u tučnjavi koja se 9. listopada 2021. godine nešto prije ponoći odvila u Kninu ispred kafića "Carpe Diem" kada su se sukobili pripadnici Torcide i Janjevci iz Kistanja pri čemu je jedan od sudionika makljaže, prvookrivljeni 23-godišnjak iz Kistanja, teško ozlijeđen nakon što ga je boca pogodila u lice.

Optužnicu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, a sedmoricu muškaraca iz Kistanja tereti se da su tog dana sudjelovali u fizičkom obračunu s trojicom također optuženih pripadnika Torcide s kojima je bilo još više nepoznatih osoba.

Naravno, kako je bilo i za očekivati, obrane optuženih momaka iz Kistanja svode se na to da su bili bez razloga napadnuti i to nakon što je prije toga u lokalu izbila nekakva svađa, no nitko od njih nije rekao uzrok svađe.

Neki su se branili i da nisu imali veze sa sukobom, da su slučajno u njega upali kao što je to rekao, primjerice, 22-godišnjak koji je kazao da je bio u lokalu sa sestrama, da je bio napadnut, ali da ga nitko nije udario. Sjeća se da su ih napale maskirane osobe koje su njemu i prijatelju vikali: "Pi..., di ste...", a da nema pojma kome su to vikali.

Slično je u obrani kazivao i ozlijeđeni mladić kazavši da su se u jednom trenutku otvorila vrata lokala, da su svi počeli izlaziti vani i da je bilo vikanja i psovanja. Da mu je u jednom trenutku doletjela boca u glavu i razbila se te da su trojica krenula na njega. Optuženi mladići su negirali da je sukob bio posljedica dogovorene tučnjave.

Jedan od okrivljenih torcidaša, i to 20-godišnjak iz Knina, kazao je da je bio u prostorijama udruge "Torcida Knin" koja se nalazi odmah pokraj lokala nakon što je bio završen humanitarni turnir na kojem se prikupljala pomoć za tada potresom pogođenu Banovinu.

Po njegovim je riječima u prostor udruge u jednom trenutku uletjela boca i svi su odmah izašli van vidjeti što se zbiva. On je, kazao je, vidio momka u kožnoj jakni, zalizanog i s nožem u rukama koji je govorio janjevačkim govorom te je vidio kako njih nekoliko tuku njegovog tada 24-godišnjeg prijatelja (koji se također nalazi u optužnici, op.a.).

Jedan od svjedoka koji se nije našao u optužnici pojasnio je u istrazi da je bio u kafiću s bratom i da su tu bila četvorica momaka iz Kistanja. Negdje oko 22 sata u kafić su ušli optuženi 26-godišnjak iz Knina i još četvorica torcidaša te se netko od njih počeo nabacivati jednoj zgodnoj djevojci iz Kistanja. I to je, ako je vjerovati svjedoku, bio uzrok zbog kojeg se sve "zakuhalo".

Odmah je došlo do verbalnog prepiranja u kafiću i svađe između momaka iz Kistanja i članova Torcide, a potonji su otišli u udrugu. Sat i pol kasnije u kafić je, po svjedoku, utrčalo desetak muškaraca s područja Kistanja, a samo nekoliko minuta kasnije iz prostorija udruge je izišlo dvadesetak ljudi koji su došli do ugostiteljskog objekta i lupali po vratima.

U kafiću je odmah ugašena glazba i svjetla, neki su izišli i došlo je do naguravanja i međusobne tučnjave. Vidio je nekoliko njemu poznatih mladića krvavih glava, jedan od njih je počeo bježati, a torcidaši su ga gađali bocama od čega ga je jedna pogodila u glavu tako da je pao, ali se nije onesvijestio.

Svjedok je rekao i da je nekoliko njemu nepoznatih pripadnika Torcide krenulo prema njemu i da je dobio nekoliko udaraca nogom, ali je sve prestalo kad je netko od njih rekao da ga ne ruku jer da nije Janjevac.

Tužiteljstvo je od Općinskog suda u Šibeniku optužnicom zatražilo da se petorica mlađih punoljetnika sankcioniraju tako da se uključe u psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade dok se za petoricu starijih okrivljenika predlažu uvjetne zatvorske kazne od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

19. travanj 2024 08:46