StoryEditorOCM
Crna kronikaMiro Vukšić

Zbog oštećivanja neprocjenjivog arheološkog nalazišta u Danilu prijavljen umjetnik i predsjednik Mjesnog odbora

Piše Šibenski.hr
23. studenog 2022. - 10:16

Šibenska policija prijavila je 68-godišnjeg Miru Vukšića, umjetnika iz Danila nedaleko Šibenika, koji vodi i lokalni mjesni odbor, zbog štete koju je napravio na tamošnjem značajnom arheološkom nalazištu. Iako najstariji nalazi pronađeni u Danilskom polju potječu iz prve polovine 6. tisućljeća prije Krista, Vukšić je, prema informacijama do kojih je došao Telegram, oštetio dio novijih nalaza kasnoantičkih grobova iz 4. stoljeća, piše Telegram

Krajem prošle godine, kako je utvrdila policija, poslao je tamo strojeve za obavljanje iskopa. Navodno je trebalo biti napravljeno više novih grobnih mjesta.

Čim je građevinska firma koju je angažirao počela s radovima, intervenirali su i arheolozi i konzervatori i policija. Tako je devastacija na vrijeme zaustavljena.

Prijava zbog kršenja Kaznenog zakona

Da je zbog sumnjivih radova na arheološkom lokalitetu prijavljen 68-godišnji muškarac Policijska uprava šibensko-kninska potvrdila je u ponedjeljak u svom službenom priopćenju.

“Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 68-godišnjakom osumnjičenim za neovlašteno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra”, navodi policija. U pitanju je kazneno djelo za koje zakon predviđa i do pet godina zatvora.

Istražitelji su u prijavi naveli da je Vukšić krajem 2021. naručio iskope na području koje je ranije označeno kao kulturno dobro. Drugim riječima, tamošnje strukture pod potpunom su zaštitom, i bez nadzora konzervatora ne mogu se obavljati nikakvi radovi.

Znao je da kopa na kulturnom dobru

Budući da je Vukšić živi u Danilu, gdje vodi i vlastitu umjetničku galeriju, te vodi mjesni odbor, a i sam je surađivao na arheološkim istraživanjima prije više godina, istražitelji su uvjereni da je znao za zabranu radova. No, unatoč tome, navodi se dalje u kaznenoj prijavi, ipak je angažirao tvrtku za obavljanje iskopa i djelomično oštetio nalazište. Dalje će postupak protiv njega voditi Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Telegram je doznao da su posljednja arheološka iskapanja, s kojima se poklopila Vukšićeva devastacija, u Danilu trajala do travnja ove godine. Osim što su pronađeni kasnoantički grobovi, u ostacima rimskog grada otkriveni su i dijelovi arhitekture koja potječe iz 1., 2. i 3. stoljeća.

Kakvo je to arheološko nalazište?

Portal Tris detaljno je pisao je ovom nalazištu čije je razotkrivanje počelo još u drugoj polovici 17. stoljeća. Tada je nekoliko natpisa o Rideru, rimskom gradu, objavio Ivan Lucić. Tek kasnije, u drugoj polovici 19. stoljeća, ovo je mjesto postalo poznato po bogatstvu epigrafskih spomenika zahvaljujući kolekcionarskom radu Theodora Mommsena, a za popularizaciju danilske baštine zaslužan je bio i mjesni župnik fra Stjepan Zlatović.

Sve do 1949. priča je zapela u turbulentnim vremenima, a aktualizirala ju je gradnja vodovoda koja je na svjetlo dana iznijela ostatke srednjevjekovnih i kasnoantičkih grobova i arhitekture. Prva sustavna istraživanja započela su 1951. pod palicom akademika Duje Rendića Miočevića, a traju i danas.

Arheološki ostaci i na gradilištima

Vukšić je u Danilu i rođen, te tamo danas ima galeriju sa stalnim postavom. Ovaj umjetnik izlagao je na preko 15 samostalnih izložbi, a osim slikarstvom bavi se i organizacijom sportskih natjecanja u mjestašcu udaljenom 10-ak kilometara od Šibenika.

Arheolozi iz Muzeja grada Šibenika zahvalni su mu što im je tijekom radova 1999. predao nekoliko vrijednih rimskodobnih predmeta koje je našao pri gradnji svoje kuće. “Posebno moramo istaknuti srebrnu lukovičastu fibulu s pozlatom i natpisom UTERE FELIX. 96”, naveli su u Arheološkom vodiču po Danilu.

Inače, u Danilu je počela rasti i turistička ponuda, a prije nekoliko godina počeli su povlačit i značajna EU sredstva. Zanimljivo je da Vukšić već godinama volonterski vodi Mjesni odbor tog mjestašca. Na upit Telegrama o kaznenoj prijavi izjavio je kratko kako je s njom upoznat, no više detalja, s obzirom na tajnost postupka, nije želio iznositi, piše Telegram

16. travanj 2024 11:41