StoryEditorOCM
Crna kronikanepravomoćno

Zavadlav proglašen krivim za jedan od najbrutalnijih zločina u Dalmaciji, osuđen je na 40 godina! Pogledajte video izricanja presude

Piše Marija Vuković, Vladimir Urukalo/SD
23. veljače 2021. - 14:53

Na županijskom sudu u Splitu 26-godišnji Filip Zavadlav nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka te Marina Ožića Paića. Njih je Zavadlav likvidirao pucnjavom iz automatske puške 11. siječnja 2020. godine u Splitu.

Zavadlav je za svako od tri ubojstava koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, ali mu je izrečena objedinjena kazna zatvora u trajanju od 40 godina. 

Na presudu se može podnijeti žalba. Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Zavadlav je nepravomoćno osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja, a na teret mu je stavljeno i kazneno djelo općeopasne radnje.

Strinić je kazala da je Zavadlav bio svjestan svojih postupaka te da je htio načiniti štetne posljedice. 

- Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti - istaknula je Strinić.

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike, prenosi Dnevnik.hr.

Sud obranu Zavadlava, da je bio na moru u trenucima pucanja te da se ne smatra krivim, drži infantilnom i neozbiljnom pa je kao takvu i odbio. Pregledom snimke videonadzora vidljivo je, kako je navedeno u obrazloženju presude, da je upravo on bio počinitelj ubojstava.

Podsjetimo, Zavadlava se tereti da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovom te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Zavadlav je prošloga petka iznosio svoju obranu u kojoj je rekao kako on nije osoba koja je počinila ovaj stravičan zločin.

Tužiteljstvo je tijekom postupka ustrajalo da se radi o tri teška ubojstva iz bezobzirne osvete za što se može dobiti dugotrajna kazna zatvora i maksimum od 50 godina.

Tijekom čitanja presude, Zavadlavov otac je dozivao Filipa, ali mladić je očito bio pod šokom pa se nije obazorao na očevo dozivanje. Rodbina žrtava, koliko smo uspjeli vidjeti, nije bila u sudnici.

20. travanj 2024 06:43