StoryEditorOCM
Crna kronika‘kninska kraljica‘

Uskok proširio istragu protiv Josipe Rimac, otkriven još jedan slučaj u kojem je primala mito

Piše Dušan Miljuš/JL
18. siječnja 2022. - 14:49

Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina, bivša saborska zastupnica HDZ-a i bivša državna tajnica suočena je sa još jednom istragom USKOK-a. Naime, USKOK je upravo, ne navodeći identitet osumnjičenih, objavio da je donio rješenje o provođenju istrage protiv troje osumnjičenih, a riječ je o već poznatim iz afere "Vjetroelektrane" Milenku Bašiću (57) i predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakopčiću (65), prenosi Jutarnji.hr.

Na teret im se stavlja trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporaba položaja i ovlasti. Naime, novo rješenje uslijedilo je kao nastavak prijašnjih istraga po rješenjima USKOK-a od 30. svibnja 2020. te rješenja o proširenju istrage od 26. kolovoza 2020. i 22. travnja 2021.godine.

Osnovano se sumnja da je Rimac u razdoblju od veljače 2017. do 29. svibnja 2020., u Zagrebu i Kninu, u sklopu prethodno postignutog dogovora s Bašićem, te uz dogovorenu novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna koju joj je na mjesečnoj bazi isplaćivao Bašić, u cilju pribavljanja nepripadne koristi jednom trgovačkom društvu, poduzimala niz radnji radi pogodovanja tom trgovačkom društvu koristeći pritom svoj društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

Tako je, kako bi omogućila tom trgovačkom društvu da nastavi s radovima na izgradnji vjetroelektrane unatoč neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, te unatoč tome što je od strane Hrvatskih šuma Bašićeva tvrtka već bilo upozorena da prekine s pripremnim radovima koji su započeli prije sklapanja Ugovora o osnivanju prava služnosti, od Jakupčića, kao predsjednika Uprave društva Hrvatske šume zatražila da s navedenim društvom sklopi Ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste neovisno o ispunjavanju uvjeta, na što je Jakupčić pristao.

Nakon što je Podružnica Split Hrvatskih šuma izradila nacrt ugovora, Jakupčić je zatražio njegovu izmjenu na način da se protivno Zakonu o šumama na navedeni ugovor neosnovano primjeni članak Pravilnika o korištenju šumske infrastrukture i Trgovačkom društvu tako prizna status investitora šumske infrastrukture te ga se oslobodi plaćanja naknade za korištenje šumske ceste u iznosu od 20.000,00 kuna godišnje po svakom vjetrogeneratoru, bez PDV-a, iako je znao da šumske ceste koje je Bašićeva tvrtka namjeravala izgraditi ne predstavljaju šumsku infrastrukturu niti su namijenjene gospodarenju i zaštiti šuma, nego poslovnim potrebama tog društva.

Pravna služba Podružnice Split odbila je sačiniti takav ugovor, pa je Jakupčić naložio Sektoru pravnih poslova u Direkciji društva Hrvatske šuma da sačini ugovor s takvom odredbom. Potom je Jakupčič po saznanju da Trgovačkom društvo nije u mogućnosti ishoditi bankarsku garanciju kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora, a što je bilo dužno dostaviti sukladno tada važećoj Odluci Uprave Hrvatskih šuma o osiguranjima plaćanja, zatražio da se u ugovoru bankarska garancija zamjeni obvezom dostave dvije bjanko zadužnice na iznos od po 500.000,00 kuna. Navedeni ugovor je potpisao 4. travnja 2017. iako Trgovačko društvo prije potpisa ugovora nije dostavilo niti zadužnice kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora.

18. travanj 2024 12:06