StoryEditorOCM
Crna kronikaogromna šteta

U Kaštelima izgorjelo šest luksuznih jahti, čule su se i eksplozije: požar lokaliziran nakon dramatične akcije. Za sve je kriv - ljudski faktor?

Piše Hina, Šibenski.hr
29. svibnja 2021. - 22:32

U marini u Kaštel Gomilici u subotu navečer buknuo je požar koji je zahvatio privezane jahte, a na terenu su angažirane sve raspoložive vatrogasne snage s kaštelanskog i splitskog područja, izvijestili su vatrogasci.

Ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju cijeli slučaj komentirao je vlasnik Marine Kaštela Joško Berket koji je kazao kako je sreća u cijeloj nesreći to da nema ozlijeđenih ljudi.

- Mogu vam potvrditi da je izgorjelo 5 jahti i da je materijalna šteta iznimno velika. Do požara je došlo na jednoj od vatrom uništenih jahti, a uzrok je definitivno ljudski faktor. Dakle nisu u pitanju instalacije i slično. Vatra je buknula u jednom trenu a posada koja se na njoj nalazila krenula je sama gasiti požar usred kojeg su im u plamenu nestali konopi pa je brod počeo plutati prema drugima. Plamen je odmah zahvatio i drugu jahtu, a potom njih još tri. Sve vatrogasne snage su na terenu kao i zaposlenici Marine Kaštela, a na svu sreću u vrijeme izbivanja požara nije puhao vjetar. Vatra je lokalizirana oko 21.40 -ekskluzivno je za Slobodnu izjavio vlasnik Marine Kaštela - Joško Berket.

Prema izjavama mještana Kaštela, iz marine u Kaštel Gomilici više puta čule su se eksplozije. Stručnjaci procjenjuju da će se šteta mjeriti u milijunima eura. Jedna od izgorjelih jahti pripada srpskom poduzetniku Milanu Popoviću, bivšem suprugu pjevačice Severine.

Šest izgorenih jahti i manja oštećenja na još par brodova epilog su jučerašnjeg katastrofalnog požara koji je Kaštelane zavio u oblake crnog dima nakon što je iz brodske kuhinje sa jednog od izgorenih plovila buknula vatra koja je gutala sve pred sobom.

I dan nakon vatrene buktinje, u Marini Kaštela imaju pune ruke posla, a kako je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila direktorica Ivona Smoljić, radi se na prikupljanju papirologije uništenih brodova, osiguranjima, ali i popisu drugih manjih šteta na manjim plovilima.

Uz zaposlenike marine od jutra su na terenu i kaštelanski vatrogasci koji su cijelu proteklu noć radili na sanaciji požarišta, ali i gašenju dviju jahti koja su dovučene na plažu Kamp u Gomilici.

- Cijelu noć, kao što se i očekivalo, radilo se na osiguravanju požarišta. Iako se očekivalo da bi zbog požara moglo doći do zagađenja mora i to zbog izlijevanja naftnih derivata, to se na svu sreću nije dogodilo, a jutrošnje informacije iz uprave Marine Kaštela govore da u samoj marini zagađenja nema, a oko dva broda uz plažu Kamp vatrogasci su postavili brane, kako bi eventualna zagađenja i spriječili.

Policijski službenici, koji vrše očevid već sinoć su stigli u kaštelansku marinu, a pred njima je danas zahtjevan posao utvrđivanja točnog uzroka požara, ali i nastale višemilijunske štete.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
16. travanj 2024 22:01