StoryEditorOCM
Crna kronikaVijeće se "predomislilo":

U istražni zatvor se vraćaju sedmorica napadača iz Uzdolja - iza rešetaka će biti naredna dva mjeseca!

6. studenog 2019. - 18:16

Iako su prije tri tjedna pušteni na slobodu, svih sedam od šesnaest okrivljenika za napad na vlasnike i goste kafića u Uzdolju moraju se vratiti u pritvor. Tako je, po riječima šibenskog odvjetnika Branimira Zmijanovića odlučilo Vijeće Županijskog suda u Šibeniku.

- Odluka o produženju istražnog zatvora datira od 4. studenoga. Danas sam je zaprimio i koliko sam uspio vidjeti, identična je. Preinačeno je Rješenje Županijskog suda, čime je produžen istražni zatvor za dva mjeseca od trenutka uhićenja. Ipak, nisam je temeljito proučio, pa je, stoga, ne mogu ni prokomentirati. Nakon što to napravim, u dogovoru sa mojim branjenikom odlučit ću o daljnjim koracima – kazao je Zmijanović, inače branitelj jednog od okrivljenika iz slučaja “Uzdolje”.

Da je Vijeće Županijskog suda u Šibeniku preinačilo Odluku na način da je odredilo istražni zatvor, načuo je i njegov splitski kolega Edvard Sušac.

- Ja nisam dobio tu Odluku, pa mi je, stoga, nezgodno komentirati tu okolnost. Kad dobijem Odluku, onda ću vidjeti koji su razlozi. Moja pretpostavka je da su ranije prekršajne predmete ili prekršajne osude-ovo govorim za svog branjenika, uzete kao nekakva osobita okolnost iz koje proizlazi bojazan da bi moj branjenik na slobodi mogao nastaviti sa činjenjem istih ili istovrsnih kaznenih djela. Ukoliko je to tako, onda ću najvjerojatnije protiv Odluke Vijeća podnijeti ustavnu tužbu. Naravno, sve u dogovoru sa svojim branjenikom koji je neosuđivana osoba, ništa bez njegovog znanja i njegove volje – istaknuo je Sušac.

Zbog napada na vlasnicu i goste ugostiteljskog objekta "Petko" 21. kolovoza u Uzdolju kod Knina, šibenska policija je, podsjetimo, krajem kolovoza kazneno prijavila i privela četiri osobe iz navijačke skupine nogometnog kluba iz Splita, kojima je nakon ispitivanja određen jednomjesečni istražni zatvor. Početkom rujna potom je privedeno još deset osoba iz iste skupine, od kojih je trojici određen istražni zatvor, a sedmorica su, sukladno odluci suca istrage, puštena na slobodu.

Svi se terete za nasilničko ponašanje počinjeno iz mržnje, oštećenje tuđe stvari i nanošenje tjelesnih ozljeda. Bez povoda su, po stavu tužiteljstva, upali u lokal gdje se pratila nogometna utakmica play offa Lige prvaka između švicarskog Young Boysa i Crvene zvezde, napali vlasnike i goste srpske nacionalnosti te tjelesno ozlijedili pet osoba i oštetili inventar lokala. Istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Četvorici okrivljenika u ovom postupku istražni zatvor je, nakon što je isteklo mjesec dana, produljen za daljnja dva mjeseca po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08. Budući da je kasnije uhićen, jednom okrivljeniku je donedavna bio još u tijeku istražni zatvor od mjesec dana, a dvojici okrivljenika su, po isteku jednomjesečnog istražnog zatvora, određene mjere opreza. Pušteni su na slobodu, ali su se jednom dnevno imali obvezu javiti u nadležnu policijsku postaju prema mjestu svoga prebivališta.

Za jednog okrivljenika, pak, bio je ukinut istražni zatvor po prijedlogu državnog odvjetnika, jer je imao vjerodostojan alibi da se u inkriminirano vrijeme nalazio na sasvim drugom mjestu (odluka je pravomoćna), dok je u odnosu na jednog okrivljenika odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora jer sudac istrage smatrao da nema osnovane sumnje da je spomenuti počinio kaznena djela za koja se tereti.

 

 

 

 

17. travanj 2024 08:42