StoryEditorOCM
Crna kronikapomorsko dobro

Turistkinje uz pomoć vlasnika kuće pokušale otjerati kupačice s ‘privatne plaže‘, nisu se dale, stigla i policija. Pogledajte snimku

Piše Katarina Marić Banje/SD
24. lipnja 2021. - 14:57

Plaža na Drveniku Velikom postala je u utorak poprište obračuna između kupačica, muške osobe koja je tvrdila da je pomorsko dobro njegov posjed i Čehinja koje su glumile zaštitarsku službu. Na njihovu lošu sreću jedna od kupačica bila je naša novinarka i spisateljica Tonka Alujević  koja je dobro upućena u sve važeće zakone o pomorskom dobru te se nije dala omesti u uživanju na plaži čak ni nakon dolaska policije.

Vlasnik kuće iznad plaže je išao tako daleko da je policiji lažno prijavio kako su mu njih dvije ušle u dvorište. Osim što je pokazala policiji tko je pravi kršitelj zakona, Tonka Alujević sve je dokumentirala fotografijama i video snimkom.

- Išla sam tražiti mir, a vidite što nas je dočekalo. Radi vrućine smo otišle prema Drveniku Velom te mi je prijateljica parkirala automobil na makadamskoj cesti. Nitko nije dirao privatno vlasništvo, nismo preskakali nikakav zid nego smo preko sika došli do žala.

Uživale smo dva - tri sata kada je došla grupa Čehinja od kojih me jedna udarila mobitelom po glavi i rekla da se gubimo jer je plaža privatno vlasništvo. Nakon što smo je mi izignorirale jer znamo kako pomorsko dobro ne može biti privatno vlasništvo, ona je nazvala vlasnika kuće iznad plaže.

On je na video poziv rekao da pogledam u katastru da je to njegova plaža. Nakon kraće rasprave i ispitivanja kako smo došle do plaže uslijedila je salva uvreda među kojima i: “J**o ti pas mater! Makni mi se s plaže je**t ću ti majku! J**o ti Bog mater!”. Moja prijateljica sve je snimila svojim mobitelom, a nakon nekog vremena došla je policija službenim plovilom.

Stigli su jedna policijska službenica i tri službenika koji su bili jako ugodni, a kada je policajka pogledala video nazvala je muškarca i rekla mu da je zaradio kaznenu prijavu. Koliko sam ja shvatila radi se o lažnoj dojavi jer su policajci mislili da mu mi sjedimo u dnevnom boravku, a osim toga im je prijavljeno i da je muškarac tu na licu mjesta i da ih zove s plaže.

Pogledajte snimku incidenta na plaži na Drveniku Velom:

Osim što su povukli policijski gliser sa Šolte da bi intervenirali na njegovu dojavu, proveli su dosta vremena provjeravajući registraciju s vozila moje prijateljice da vide o kojim se to “kriminalcima” radi.

Ja vam inače nisam pušačica, ali sam uzela namjerno cigaretu i otpuhivala dim prema njima u stilu "nemam brige na ovom svijetu" samo da im dodatno malo začinim situaciju – detaljno nam je prepričala naša sugovornica.

Pri tom napominje kako na tom dijelu nema “bova”, oznaka, natpisa, mula, pontona i nema nikakvih oznaka te se sa žala čak ni njegova kuća ne vidi.

- U srijedu je moja prijateljica bila na policiji u Trogiru i potpisala da im je dobrovoljno ustupila video materijal na temelju kojeg će vjerojatno ići odgovarajuća prijava – kaže Tonka Alujević.

Za službeni opis događaja upitali smo nadležne u PU splitsko-dalmatinskoj.

- U utorak, 22. lipnja oko 14.30 sati zatražen je dolazak policije jer su na Drveniku Velikom dvije nepoznate ženske osobe ušle u zatvoreno dvorište i ne žele izaći van. Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi krenuli službenim plovilom na mjesto događaja.

Na stjenovitoj plaži oko 100 metara od kuće za odmor zatekli su dvije ženske osobe s kojima su obavili razgovor. Prikupljene su informacije o događaju i pregledana je sačinjena snimka. Utvrđeno je kako u događaju nema elemenata prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti i nije bilo potrebe za daljnjim postupanjem policije.

Ako osobe smatraju da su u ovom događaju oštećene kaznenim djelom protiv ugleda i časti, a koja djela se progone privatnom tužbom, policija će postupiti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. O navedenom događaju ćemo izvijestiti Lučku kapetaniju i Državni inspektorat – obavijestili su nas iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.


 

19. travanj 2024 15:50