StoryEditorOCM
Crna kronikaNastavak suđenja

Svjedoci na suđenju Ringwaldu za brutalno ubojstvo: ‘Vidio sam tijelo žrtve, jedan momak mu je pokušavao zaustaviti krvarenje na vratu...‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
16. ožujka 2021. - 15:12

Saslušavanjem svjedoka od kojih niti jedan nije neposredni očevidac ubojstva, na splitskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Stjepanu Ringwaldu, 48-godišnjaku iz Šibenika kojeg optužnica ŽDO-a tereti da je zajednički i dogovorno s Jerkom Pirićem (35) iz Splita i Vladom Zolotom (47) iz Omiša dogovorio i realizirao ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska 9. studenog 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

- Prijatelj i ja smo pošli prema Mimicama i negdje kod omiške gradske luke sam vidio da iz suprotnog smjera prema nama velikom brzinom ide motociklist vozeći dosta riskantno pa sam se u jednom trenutku dao u stranu kako bih mu oslobodio prostor. Motociklist je bio na crnom skuteru i imao je crnu kacigu na glavi. Kad je prošao, nastavili smo vožnju do skretanja za Brzet kada smo na cesti u našoj traci vidjeli ženu, poslije sam saznao da je to Verica Jukić (djevojka ubijenog Fistanića koja je bila s njim u vozilu - op.a.). Hvatala se za glavu i bila je uznemirena.

Dolaskom na skretanje za Brzet, vidio sam još nekoliko ljudi, shvatili smo da se nešto dogodilo. Parkirao sam auto, izašli smo i kroz suvozačeva vrata sam vidio mrtvo tijelo žrtve, jedan momak mu je pokušavao zaustaviti krvarenje na vratu. Verica je govorila da ga je upucao neki motorist, a jedan momak da je motorist otišao prvo prema Makarskoj, a onda se vratio prema Omišu - kazao je svjedok Marko S. koji je "iznervirao" Ringwalda svojim odgovorima na većinu pitanja postavljenih od strane branitelja okrivljenih Borisa Majića, Doris Košte i Borisa Miloševića, uglavnom govoreći da se ne sjeća onoga što ga pitaju pa tako niti je li na poluotvorenom prozoru vozačevih vrata bilo tragova krvi.

Tragovi krvi

- Sjećate li se kako ste došli uopće ovdje gdje sad sjedite kad se ničega ne sjećate? Je li vas policija zvala ili ste sami se njima javili? Kako znate da je bio skuter, a ne drugi motor? - pitao je uzrujanim glasom Ringwald na što ga je sutkinja Ivona Rupić upozorila da ne maltretira svjedoka. Svjedok je odgovorio da ga je zvao policijski inspektor nakon par dana te da nije vidio nikakve detalje motocikla i vozača nego samo da je bio sam i da je sve bilo crno.

- Toliko se razumijem u motore da mogu reći da je bio skuter - odgovorio je.

Nakon njega svjedočila je Karla B. koja je kazala da je, dok je bila u kući s obitelji, čula dva pucnja i viku, a onda je izašla na balkon i vidjela žensku osobu kako stoji na cesti. Obukla se, sišla i zagrlila tu ženu koja je govorila da je Karmelino ubijen pokušavajući je smiriti.

Potom je svjedočio Danijel M., vlasnik skutera T-max 500 za kojeg je istragom utvrđeno da se baš na njemu vozio ubojica. Policija je otkrila povezanost skutera s događajem nešto više od mjesec dana nakon ubojstva. Vještačenjem bioloških i drugih tragova na skuteru pronađen je DNK pokojnog Fistanića.

Svjedok je kazao da mu je skuter, kojeg je kupio od jednog Sinjanina iako mu ne zna ime, ukraden u noći s 20/21. kolovoza 2019. godine i da je odmah to prijavio policiji. Kad ga je kupio za 24 tisuće kuna, skuter je prešao 52 tisuće kilometara, a dobio je dva ključa. Nije dobio crveni servisni ključ i da to postoji saznao je tek od policijskog inspektora na ispitivanju. Kazao je da je preko interneta za 300 kuna kupio GPS kojeg je ugradio ispod sjedišta motora te da ga je upalio čim je vidio da mu je motor ukraden.

GPS upaljen

- Otišao sam na policiju da vidim mogu li utvrditi točnu lokaciju motora i utvrđena je, no kad smo došli tamo na područje Srinjine - Žrnovnica, ničega nije bilo. Pretpostavljam da je lopov precvikao SIM karticu na koju je bio spojen GPS.

On se aktivirao šifrom i nitko osim mene je nije znao. Pokušao sam i poslije aktivirati GPS koji daje samo trenutnu lokaciju, ali ne i povijest kretanja. Dakle, GPS sam upalio dva puta. Prvi put u policiji kada je pokazivao 1.20 u noći i lokaciju Srinjiine-Žrnovnica i drugi put u policiji kada je pokazao istu lokaciju samo drugo vrijeme, datum 9. studenog u 14.43 sati. Ne znam kako je to moglo pokazati ako su žice bile presječene, to je samo moja pretpostavka. Ključeve skutera sam bacio nakon krađe jer sam se pomirio da ga više nikad neću vidjeti - kazao je svjedok.

Nakon Ringwaldovog odvjetnika Majića, "rešetala" ga je pitanjima Pirićeva odvjetnica Košta kojoj je bilo neobično da je bacio ključeve te ga je pitala je li bio na poligrafu i je li mu uziman DNK uzorak.

- Da, bio sam, a nisu mi uzimali DNK uzorak. U motoru sam imao crnu kacigu i crne rukavice nalik na skijaške, a policija mi naknadno nije pokazala fizički niti motor niti stvari u njemu - odgovarao je svjedok.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

23. travanj 2024 11:16