StoryEditorOCM
Crna kronikaVELIKA PLJAČKA INE

Sutkinja je svih petero okrivljenika za veliku pljačku Ine ‘strpala‘ u istražni zatvor!

Piše Željko Petrušić/JL, Hina
28. kolovoza 2022. - 21:56

Sutkinja je za svih petero okrivljenika za veliku pljačku Ine odredila istraži zatvor u trajanju od mjesec dana, javlja Jutarnji.

Podsjetimo, Uskok je u nedjelju pokrenuo istragu i zatražio pritvaranje svih petero uhićenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom koje sumnjiče za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Povezao ostale

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

 

18. travanj 2024 02:58