StoryEditorOCM
Crna kronikaostalo od dočeka

Strava u Puli: dječak progutao ecstasy i završio u bolnici, roditelji priznali kazneno djelo i dobili zabranu približavanja

Piše šibenski.hr
3. veljače 2021. - 09:23

PRIJE otprilike mjesec dana malodobni dječak iz Pule oduzet je od majke i oca te smješten u ustanovu u Lovranu. Naime, njegovi su ga roditelji, uslijed iznimne nepažnje, doveli u kontakt s opojnim sredstvom koje je, nakon dočeka Nove godine, slučajno ostalo zagubljeno na stolu, piše Glas Istre.

No, slučaj i ne bi bio toliko neobičan da ne postoje činjenice koje ukazuju na upitnu reakciju pulskog Centra za socijalnu skrb i nadležnog Općinskog suda. Od pravnice Ivane Bilić, suradnice branitelja Marije Budimir i Matije Miloša, koji zastupaju roditelje, Glas Istre saznaje da su spomenutu mjeru Centar i sud donesli isključivo na temelju šture dokumentacije, bez saslušavanja i procjene roditelja po vještaku psihologu ili psihijatru, ili bilo kakvih dokaznih radnji kojima bi se procijenilo je li takva mjera nužna i adekvatna. Nitko se, kaže odvjetnica Bilić, nije potrudio utvrditi o kakvim je osobama riječ te ima li uopće govora o zanemarivanju djeteta.

Na dan dočeka 2021. godine mladi par iz Pule pozvao je dvoje prijatelja na druženje u svom domu, dok su dijete dali na čuvanje baki, majčinoj majci. Njihovi su podaci poznati redakciji Glasa Istre, no, u interesu malodobnog djeteta, nisu objavili njihova imena.

Prvi put konzumirali ecstasy

Jedan prijatelj na druženje je donio tabletice ecstasyja, poznatog stimulativnog sredstva. Roditelji, osjećajući opuštenost vjerojatno zbog odsustva djeteta, donijeli su pogrešnu odluku i prvi put u životu konzumirali ecstasy tako da su jednu tabletu podijelili na trećine. Važno je naglasiti, kaže odvjetnica Bilić, da nikad prije nisu takvo što probali, pa nema govora o osobama konzumentima opojnih droga, ovisnicima ili slično. Upravo suprotno, tom su prilikom prvi put u životu takvo što konzumirali, a što potvrđuje i njihova medicinska dokumentacija, naročito kasnije provedena testiranja na droge i opojna sredstva, koja su negativna, ističe Bilić.

Nekoliko dana kasnije, točnije 3. siječnja oko 10 sati ujutro, zaigrano dijete u dobi od godinu i pol popelo se na stolicu i uzelo s radnog stola trećinu tabletice ecstasyja koju roditelji, nemarom, nisu odmah nakon dočeka bacili u smeće. Roditelji su ubrzo pozvali hitnu pomoć koja je odvela dijete u bolnicu. Srećom, njegovo je zdravstveno stanje ubrzo stabilizirano i van je životne opasnosti.

No, djelatnici OB Pula pozvali su policiju i roditelji su otišli na obavijesni razgovor, nakon čega ih je policija uhitila zbog osnove sumnje da su počinili kazneno djelo - povreda djetetovih prava.

Od uhićenja pa do danas, roditelji nisu vidjeli svoje dijete, a kazneni postupak je sada u tijeku pred Općinskim državnim odvjetništvom u Puli u kojem su za obranu roditelja zaduženi odvjetnici iz Pule Marija Budimir i Matija Miloš.

Roditelji priznali, dobili zabranu približavanja

Dan kasnije, na prvom ispitivanju u policiji, oba roditelja priznala su počinjenje kaznenog djela, odnosno svoju grešku i izrazili su izrazito kajanje zbog nemara. Isti dan Općinsko državno odvjetništvo u Puli roditeljima je odredilo mjeru opreza te zabranu približavanja i uspostavljanja kontakta s malodobnim sinom, koja će trajati "dok za to postoji potreba", a najdulje do izvršnosti presude za već spomenuto kazneno djelo.

Dana 7. siječnja Centar za socijalnu skrb Pula donio je rješenje o žurnoj mjeri izdvajanja djeteta izvan obitelji i smještaja u ustanovu Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu, prije nego li je itko iz Centra saslušao roditelje, ili bilo kojeg drugog člana uže obitelji. Isto rješenje je putem pošte roditeljima uručeno tek 12. siječnja te su oni, isti dan, putem svoje punomoćnice, odvjetnice Marije Budimir, uložili žalbu.

" Zanimljivo je istaknuti da su roditelji dali svoju prvu izjavu pred Centrom tek nakon što je dijete stiglo u Lovran, i to na inicijativu djetetovog oca koji je osobno nazvao Centar i pitao hoće li itko njih saslušati i kada će biti u mogućnosti dati svoj iskaz", tvrdi odvjetnica Bilić.

Odvjetnica: Sud nije pogledao očitovanje

Dana 14. siječnja roditelji su poštom zaprimili poziv Općinskog suda u Puli (od 11. siječnja) da se u roku od tri dana očituju na prijedlog Centra, predanog sudu 8. siječnja, radi privremenog povjeravanja njihovog djeteta ustanovi u Lovranu. Odmah sljedeći dan roditelji su podnijeli očitovanje putem svoje odvjetnice, no 18. siječnja Općinski sud u Puli donio je Rješenje kojim prihvaća prijedlog Centra bez održavanja rasprave, bez provjeravanja je li sud zaprimio očitovanje roditelja, navodeći da roditelji nisu dostavili svoje očitovanje što je, prema tvrdnji Ivane Bilić i samih roditelja, netočno i neprovjereno.

"Dakle, unatoč tome što je riječ o osjetljivom slučaju, nadležni sud nije niti provjerio jesu li se roditelji očitovali o prijedlogu, niti odredili provođenje bilo kakvog dokaza radi pravilnog utvrđenja činjeničnog stanja. Radi se o očito unaprijed zauzetom stavu suda i želji da se u evidenciji suda predmet evidentira što prije kao riješenim, što bi inače bilo za svaku pohvalu, ali ne ako se pritom paušalno navodi da se roditelji nisu očitovali o prijedlogu, ako se pritom ne uzmu u obzir okolnosti konkretnog slučaja, te ako se pritom u potpunosti zanemaruju osnovna pravila postupka. U tom se slučaju takvim 'brzim' rješavanjem predmeta narušava pravna sigurnost države i krše temeljna ljudska prava", konstatira pravnica Bilić iz ureda Marije Budimir.

Sumnju u ispravnost procedure u ovom slučaju budi i činjenica da do 22. siječnja nitko iz Centra nije poduzeo ništa na okolnost utvrđivanja osnovanosti donesene mjere, a taj dan napokon su došli vidjeti obiteljski dom gdje su utvrdili da postoje svi uvjeti za razvoj i odgoj djeteta.

"Ostanak u obiteljskom domu je opasan za život djeteta"

Pitanje je, nastavlja Bilić, je li sud zaista mogao osnovano zauzeti tako rigorozan stav i donijeti rješenje isključivo na temelju šture dokumentacije, bez neposrednog saslušavanja roditelja ili članova bliske obitelji, bez provođenja drugih dokaza na temelju kojih bi utvrdio postoji li uopće, i ako da, u kojem stupnju opasnost za život, zdravlje i dobrobit djeteta za slučaj njegova ostanka u domu s roditeljima.

Tim Rješenjem određuje se da će mjera privremenog povjeravanja djeteta trajati 30 dana, počevši od 18. siječnja. Međutim, dijete se već od 7. siječnja nalazi u Lovranu.

U Rješenju sud navodi da su ispunjene pretpostavke za smještanje djeteta izvan obitelji te da se radi o takvoj opasnosti za život, zdravlje ili dobrobit djeteta, koji se mogu spriječiti samo izdvajanjem djeteta iz neposrednog okruženja.

Bakama nije ponuđeno da brinu o djetetu

Iako se radi o hitnom postupku, nameće se pitanje zašto se roditelje nije žurno saslušalo, odredilo njihovo psihijatrijsko vještačenje koje bi u ovakvom, hitnom postupku vjerojatno bilo provedeno bez odgađanja. Isto tako, izgleda da sud uopće nije cijenio činjenicu da oba roditelja imaju žive i mlade majke koje su u odličnim odnosima s unukom i roditeljima, zdravstveno sposobne, i koje bi rado skrbile o unuku dok traju svi predmetni postupci.

"Sud nije u obzir uopće uzeo okolnosti da se inače radi o jako brižnim roditeljima koji pružaju adekvatnu brigu i odgajaju svoje dijete u sigurnim i normalnim uvjetima. Uostalom, otac je stalno zaposlen sa stalnim primanjima. Pri odlučivanju sud nije na raspolaganju imao sve relevantne činjenice potrebne za procjenu opasnosti za život, zdravlje ili dobrobit djeteta, jer da jest, takvu ekstremnu mjeru ne bi donio", kaže Bilić.

Glas Istre je kontaktirao pulski Centar za socijalnu skrb, međutim budući da je riječ o maloljetnoj osobi nisu mogli dati informacije o predmetu.

18. travanj 2024 20:37