StoryEditorOCM
Crna kronika‘ORLOVO GNIJEZDO‘

Smrt ratnog zločinca odjeknula regijom: podsjećamo na legendarnu reportažu Damira Tolja s Pala, evo što je tada Momčilo Krajišnik pričao za ‘Slobodnu‘

Piše PSD.
15. rujna 2020. - 10:54

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik umro je u utorak u bolnici u Banjoj Luci u 75. godini od posljedica zaraze koronavirusom. Smrt monstruma odjeknula je regijom, a mi vam donosimo reportažu Damira Tolja s Pala nakon što je  sud u Haagu na doživotnu kaznu zatvora osudio generala Ratka Mladića. Naš reporter tada je razgovarao i s Krajišnikom...

Atmosferu s Pala, prve ratne prijestolnice bosanskih Srba, poslije haaškog izricanja doživotne zatvroske kazne generalu Ratku Mladiću, njihovu komandantu, najbolje opisuje transparent s mjesnog nadvožnjaka.

Crnim sprejom na bijelim plahtama piše: “Uzeli ste nam orla, ostalo je gnijezdo. Pale, Ratko Mladić.” Uz iscrtana četiri ocila.
Za Paljane je Mladić heroj, a ne zločinac, legenda srpskog naroda, čiju slavu teško da itko može nadići. Evo što o tomu kaže Momčilo Krajišnik, jedan od bivših političkih čelnika Republike Srpske, koji je na haaškom Tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, za zločine protiv čovječnosti, a odslužio je 13,5, odnosno dvije trećine, poslije kojih je pušten.

Krajišnik je bio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, prvi srpski član Predsjedništva BiH, poslije rata, ali i predsjednik Narodne skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine uoči ratnog sukoba.   

Primio nas je u uredu na katu obiteljske benzinske crpke, prisjećajući se slavnih dana splitskog Hajduka iz vremena Beare i Vukčevića. Kaže da su svi bili ponosni kad bi, onih godina, "bijeli" dolazili u njihov kraj.        

- Mladić je ličnost po mjeri Srbima. On je popularan kod Srba, oni izražavaju respekt prema vojskovođi i ratniku koji je iz jedne komotne situacije visokog oficira, gdje je mogao biti na sigurnom i daleko od nevolja, izabrao težak put ratnika, stavio se na čelo vojske i svoga naroda, uvijek pred njima. To je tako kod nas još iz davnina, od hajduka Veljka i drugih. I on je za tadašnje tuđinske vlasti bio baraba, ali narod ga pamti ko heroja. Narod najbolje zna. Pa, slično je i kod vas u Hrvatskoj, imate i vi svoje ratničke legende - kazao nam je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, Haaški tribunal nije na dobrom glasu među Srbima jer u njemu vide nepravedan sud, koji je formirala međunarodna politika, a njezin glavni eksponent je bilo haaško Tužiteljstvo.

- Kako ćete vi Srbinu objasniti da su Srbi u Haagu dobili ukupno preko hiljadu godina robije, a ostali višestruko manje?! Najveći rivaliteti ipak su bili na relaciji Srbi - Muslimani. Tu se najčešće prave usporedbe. Ili, da bolje razumijete, običan Srbin se pita zašto su naši krivi, Mladić ili neki drugi oficir, ako nisu krivi hrvatski generali Gotovina ili Markač - objašnjava nam bivši haaški osuđenik.

Odmah će istaknuti da ih je on sve upoznao u Haagu i o njima govori sve najbolje, posebno o šestorici Hrvata iz BiH, na čelu s Jadrankom Prlićem, kojima će idući tjedan biti izrečena pravomoćna presuda. U prvom stupnju dobili su ukupno 111 godina zatvora. 

- General Petković je častan čovjek, ja bih za njega stavio ruku u vatru, kako se kaže. Od srca bih volio da on i ostali Hrvati budu oslobođeni. Ni u jednom od njih ja nisam vidio zločinca. Oni su bili rukovodioci, baš kao i ja. U mom slučaju, izvedeno je preko 400 svjedoka, a baš nijedan nije mogao reći da sam nešto loše učinio ili kakav sporni dokument potpisao - istaknuo je Krajišnik.
Počinjene zločine, prije svega one u Srebrenici, ne osporava, štoviše, naglašava da su bili strašni, ali odbija mogućnost da su bili planirani ili da su za njih odogovorni oni iz vrha vojske ili politike.

- Kako prihvatiti da je komandant Mladić osuđen, iako u ključnim danima nije ni bio u Srebrenici, a Naser Orić, komandant druge strane u sukobu, oslobođen je optužbi, iako je na istom području ostalo 3500 srpskih grobova prije 1995. godine?! Znam ja i Nasera, ali važno je da Tribunal nije imao isti aršin za sve strane - zaključuje Krajišnik.

Uglavnom, njegova osnovna misao je da zločini nisu bili tolikih dimenzija, iako osuđuje svaki pojedinačni, da ih političko i vojno rukovodstvo nije planiralo i naređivalo, da su se događali na nižim razinama koje su ih skrivale pa nadređeni nisu ni znali za njih, a informirani su samo o zločinima neprijateljske strane. Koje Haag nije kažnjavao, za razliku od srpskih.

Na naše pitanje kako je moguće da komandant nije znao što se događa na terenu i zar nisu snimljene njegove izjave da su potukli sve Turke u Podrinju ili da je došlo vrijeme za osvetu, Krajišnik odgovara da je Mladić hvalisavac koji je osvojio tvrđavu pa je malo pun sebe pa kaže i što je, i što nije...

- U Sarajevu su bila 83 zatvora za Srbe, ali je Alija isto rekao da nije znao za njih - istaknuo je Krajišnik.

O selektivnoj pravdi i promašenoj funkciji haaškog suda, koji nije stvorio uvjete za pomirenje dojučerašnjih neprijatelja, o potrebi okretanja budućnosti, umjesto stalnog prekapanja prošlosti, osim Krajišnika govorio nam je i Mihajlo Parađina, predsjednik boračke organizacije s Pala i član skupštine iste organizacije na razini Republike Srpske, a to je nekako i linija razmišljanja najvećeg broja Paljana s kojima smo razgovarali tog dana. 

Parađina je započeo s Izetbegovićevom islamskom deklaracijom, spominjao je neoliberalnu zapadnu politiku koja nije htjela imati alternativu u socijalističkom poretku, nadovezao se i na kreatore novog svjetskog poretka, predvođene Amerikom, i njihov projekti rušenja SFRJ, ali i nakanu da tri posto moćnika ovlada s 97 posto svjetskih resursa...

Govorio je i o ideji unitarne BiH po principu jedan građanin - jedan glas, a pri tom muslimana ima najviše. Kritizirao je i socijalističke elite koje su nacionalnim partijama predale vlast na tacni.     

- Kamo sreće da smo se razišli civilizirano, kao Česi i Slovaci, ovako smo imali nesagledivu tragediju i dobili puna groblja. U samom Sarajevu je bilo oko 6000 srpskih žrtava, bacani su jame na Kazanima, zločin je počinjen nad mladim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici... U Podrinju je prije Srebrenice pobijeno 3500 Srba, masovne grobnice su u selima: Kravica, Zalazje, Kamenica, Glođansko Brdo... U Kravici su na pravoslavni Božić 1993. pripadnici 28. divizije ArBiH Nasera Orića sve živo pobili, čak i kerove, pa sve zapalili, ali niko za sve to nije odgovarao - naveo je Parađina.

Dodao je da je Srebrenica bila projekt zapadnih sila i Alije Izetbegovića, da su je Orić i glavni zapovjednici Armije napustili prije pada, da su mnogi poginuli u proboju kasnije pripisani civilnim žrtvama, da su pribrajane i žrtve iz drugih krajeva Bosne, kako bi popis bio dulji.

- Nesporan je strašan zločin, bilo je i osvete, ali nema govora o genocidu u Srebrenici! Trebalo je procesuirati sve tri komponente, a ne dozvoliti selektivnu pravdu. Ispada da je samo jedan narod kriv, osudili su nam sav politički, vojni i državni vrh. Ljudi, pa to nije realno! I kako ja mogu biti agresor u zemlji u kojoj sam rođen?! Haag je trebao donijeti pomirenje narodima, a donio je nove podjele. Za nas je Mladić heroj srpskog naroda, časan i human oficir, pomagao je Hrvatima da zadrže Kiseljak i davao im podršku u centralnoj Bosni, dijelio kekse djeci u Srebrenici - naglasio je čelnik paljanskih boraca.

Zato smo i rekli na početku, cijelu atmosferu i razmišljanja građana Pala najbolje je sažeo autor transparenta s mjesnog nadvožnjaka: “Uzeli ste nam orla, ostalo je gnijezdo.”

18. travanj 2024 20:33