StoryEditorOCM
Crna kronikaDRAMA MALIH MAKARANA

Roditelj dječaka koji je jedva izvukao živu glavu: Kada me sin nazvao kroz plač, noge su mi se osjekle... Puna mi je kapa rizika!; Vlasnik zapaljenog autobusa: Ne mogu reći koliko je vozilo staro, sramite se!

13. lipnja 2019. - 20:54

Evo sada na odmorištu čekamo autobus iz Rijeke kojim ćemo do 23 sata ili do ponoći sigurno stići u Makarsku.
U cijeloj nesretnoj situaciji, jedina sreća je što smo svi izašli živi i zdravi iz plamtećeg autobusa koji je u sekundi izgorio u potpunosti.

Nakon svega sam posebno ostao ponosan prisebnošću djece koja nisu paničarila niti se gurala, već su jedan po jedan po našim uputama izašli iz autobusa, kazuje nam Darko Vlatković, voditelj Zmajeve škole nogometa koji je danas oko 8 sati sa 39 djece od 9 do 13 godina te tri trenera, autobusom makarskog autoprijevoznika Vir bezbrižno krenuo iz Makarske u Labin na trodnevni Međunarodni nogometni turnir''Labinskih rudara''.

Na autocesti planuo autobus s mladim nogometašima iz Makarske! Tragedija spriječena zahvaljujući brzoj reakciji vozača i trenera; Otac jednog dječaka: Sva su djeca bila uplašena, doslovno su spašavala živu glavu

Međutim, Vlatković kao i njegove kolege i tada radosni mali sportaši nisu ni slutili kakvu će dramu preživjeti jer se autobus oko 13,30 sati zapalio neposredno prije naplatnih kućica na Grobniku na autocesti Zagreb – Rijeka. Kako nam priča Vlatković, dim je zamijetilo jedno od djece koje je počelo vikati nakon čega je vozač prisebnom reakcijom zaustavio autobus i pozvao trenere i djecu da svi skupa polako napuste vozilo.

 

 

- Žao mi je što je djeci u potpunosti izgorjela sva oprema koju su nosili sa sobom, od kopački do dresova i osobnih stvari. I ja sam u cijeloj strci uzeo vatrogasni aparat i počeo gasiti do dolaska vatrogasaca, ali vidio sam da je situacija ozbiljna pa sam se povukao. Svaka čast djeci, kolegama i vozaču koji su reagirali prisebno, mada je kasnije bilo malo plača, kazuje nam Vlatković dodavši da će HRNK Zmaj djeci kupiti svu novu opremu.

Kako kazuje, i reakcije roditelja bile su izvrsne nakon što su svakom od njih javili što se dogodilo pa su preko svojih poznanstava i prijatelja, djeci omogućili dostavu vode, sendviča i kroasana kako bi im bilo bar malo lakše. Vlatkovića smo upitali koliko se dugo djeca Zmajeve škole nogometa voze autobusom tvrtke Vir, koliko je autobus star i zna li možda uzrok njegovog zapaljenja.

- Suradnja s vlasnikom makarske tvrtke Vir Matom Jerčićem traje dvije godine i nikada nam se ništa nije dogodilo, vozači su izvrsni, a gazda nam uvijek izlazi ususret kada putujemo po turnirima. Policijski očevid će pokazati što se dogodilo, veli Vlatković.

E onda smo kontaktirali vlasnika Jerčića kojeg smo zatekli u vožnji, a koji nije bio nimalo ugodan sugovornik i to posebno kada smo ga upitali za starost autobusa.

- Vozim, ne mogu reći koliko je autobus bio star i sada vi očekujete da vam u vožnji dajem intervju. Ma sramite se, kazao je ''ljubazni'' Jerčić koji nam ''spustio'' slušalicu. Komentar za nezgodu koja je srećom završila bez žrtava, dobili smo i od predsjednika Zmaja Marka Ožića Bebeka koji kazuje da je u cijeloj situaciji najvažnije što su se djeca izvukla živa i zdrava.

- Žao mi je naše djece i nadam se da nisu pretrpjela veliki stres kao što mi je i žao što im je izgorjela sva sportska oprema koju su ponijeli na turnir, a u kojem sada neće moći sudjelovati. Klub će im nadoknaditi štetu, ali ponavljam najvažnije je da su se izvukli živi, kazuje nam Ožić Bebek.

Noge su mi se odsjekle...

Na situaciju oko cijele nesreće posebno je ogorčen Makaranin Antonio Zec, roditelj 10-godišnjeg nogometaša koji je sa malim suigračima putovao u Labin.

Kako nam kazuje Zec, puna mu je kapa rizika prilikom vožnje djece s autoprijevoznicima.

- Kada me sin nazvao kroz plač i kazao što se dogodilo, noge su mi se odsjekle. Međutim, malo se smirio, a i srećom je torbicu s mobitelom, novcem i dokumentima nosio oko vrata pa sam odmah rekao da svojim prijateljima kojima su izgorjele sve moguće stvari, odmah kupi vodu i sendviče što su napravili i treneri kojima skidam kapu i koji su reagirali prisebno, kazuje nam Zec dodavši da je jako zabrinut u pogledu tehničke ispravnosti autobusa koji prevoze djecu.

- Jako sam zabrinut svim tragedijama koje se događaju u posljednje vrijeme na hrvatskim prometnicama. I u ovom slučaju ne mogu tvrditi da je autobus bio star ili neispravan što zapravo ne znam, ali red bi bio kao i zakonska regulativa da autobusi redoviti provode tehničke preglede jer u njima se voze naša djeca za koju živimo, kazuje Zec.

19. travanj 2024 19:32