StoryEditorOCM
Crna kronikaSve njihove afere

Posljednjih dogodilo se puno spektakularna uhićenja, ali malo presuda: postupci se povlače po sudovima, a neki kapitalci i dalje žive kao bogovi

Piše Anita Belak Krile/Slobodna Dalmacija
19. rujna 2020. - 09:45

Nije se još ni slegla prašina oko afere "Vjetroelektrane" i pritvaranja bivše HDZ-ove državne tajnice i gradonačelnice Knina Josipe Rimac, a svjedočimo novom spektakularnom uhićenju direktora državne tvrtke JANAF Dragana Kovačevića i dvojice saborskih zastupnika, gradonačelnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP).

Statistika dosadašnjih velikih pravosudnih akcija i njihovih glavnih protagonista pak nije ni blizu spektakularna kao njihova uhićenja. Politički kapitalci, naime, uglavnom su oslobođeni ili se njihovi postupci povlače po sudovima gotovo desetljeće. U međuvremenu neki od njih iznajmljuju svoju blokiranu imovinu i žive kao bogovi. I to sve po zakonu.

Bivši premijer Ivo Sanader među rijetkima je koji trenutačno nije na slobodi. Njegova pravosudna trakavice još traje iako je od uhićenja prošlo deset godina.

Ovo ljeto operirao je žuč, pa potom kralježnicu, zbog čega se stalno odgađa suđenje u aferi "Fimi media". U međuvremenu je i umrla Nevenka Jurak, vlasnica "Fimi medije" kojoj se sudilo zajedno sa Sanaderom. Nekadašnji premijer sada izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja "Planinska" u kojemu je donesena pravomoćna presuda. U prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a prije dvije godine za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Gotovo svi ostali političari kojima je suđeno u aferi "Fimi media" oslobođeni su.

Među njima i bivši HDZ-ov ministar i nekadašnji zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. On je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, a krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

 

NAGODBA I KRUMPIRI

Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma od marketinške agencije "Fimi media". Trenutačno u stranci odlično kotira, jedan je od glavnih HDZ-ovaca u Dalmaciji, a na zadnjim parlamentarnim izborima sa zadnjeg mjesta na listi osvojio je ogroman broj preferencijalnih glasova, gotovo 16.000.

Bivši HDZ-ov ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin također je nepravomoćno oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja i ovlasti u aferi "Fimi media". Vinar i bivši potpredsjednik Vlade Petar Čobanković nagodio se pa je, umjesto u zatvoru, godinu dana radio društveno koristan posao i gulio krumpire u pučkoj kuhinji. Danas je sa sinovima koji su završili agronomiju vlasnik najveće male vinarije u državi.

Njegova graševina dobro se prodaje i u velikim trgovačkim lancima.

Kad je uhićen 2010., Damir Polančec bio je potpredsjednik Vlade. Nakon što je priznao krivnju u slučaju "Reflektori", nagodio se s USKOK-om i dobio uvjetnu jednogodišnju zatvorsku kaznu, a u aferi "Spice" oslobođen je krivnje. Danas se bavi turizmom, ima hotel "Barba" u Starigradu Paklenici.

 

Dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore i nekadašnji predsjednik Uprave "Kraša" Nadan Vidošević, kojeg USKOK tereti za krađu četrdesetak milijuna kuna u aferi "Remorker", može se susresti na predstavljanima knjiga i drugim javnim događajima. Sudski postupak još traje, a iako mu je sud blokirao svu imovinu do okončanja sudskog postupka, on na njoj i dalje masno zarađuje.

A GDJE JE NOVAC?

Iako, naime, postoji opravdana sumnja da su kupljene ukradenim novcem, Vidošević sve vrijeme iznajmljuje tri vile na moru, kao i imanje u Gorskom kotaru. Ako, kojim slučajem, ikad bude proglašeni krivim, nitko od njega neće tražiti da vrati novac koji je stekao iznajmljivanjem nelegalno stečene imovine.

Spektakularno je bilo i uhićenje Marine Lovrić Merzel, bivše sisačko-moslovačke županice, koja je također bila pritvorena u Remeticu zbog optužbi za primanje mita i pranje novca. I tu proces još traje. Isti je slučaj i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je optužen za korupciju i kriminal, a teško da i sam zna točan broj procesa koji se vode protiv njega. Sudskog pravorijeka nema još ni u slučaju bivšeg zastupnika SDP-a Tomislava Sauche u aferi “Dnevnice“, koji upravo koristi dužnosničku povlasticu 6+6 i o mjesečnoj plaći ne mora brinuti do idućeg ljeta.

Među rijetkima čiji je postupak okončan je bivši HDZ-ov veleposlanik u Washingtonu Neven Jurica, koji je spiskao 667.000 državnog novca za vlastite gušte. Jurica je kaznu izdržavao u pulskom zatvoru Valtura gdje je bio knjižničar i odavno je na slobodi.

20. travanj 2024 08:58