StoryEditorOCM
Crna kronikaTKO JE PUCAO?

Počinje suđenje trojici optuženika za ubojstvo kod Omiša: Ni jedan od 187 dokaza ne ide na ruku Stipi Ringwaldu!?

Piše Vladimir Urukalo
25. studenog 2020. - 14:41

Nimalo jednostavan zadatak čeka sudsko vijeće splitskog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Ivonom Rupić pred kojim u četvrtak počinje suđenje trojici optuženih za ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska 9. studenog 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

Za to su ubojstvo optuženi Stjepan Ringwald (48) iz Šibenika te Jerko Pirić (35) iz Splita i Vlado Zolota (47) iz Omiša.

Podsjetimo, po optužnici ŽDO-a, Fistaniću je tog dana oko 14 sati, na Jadranskoj magistrali kod Omiša u svom VW Polu s djevojkom V.J. zastao kod skretanja za Brzet, odmah na izlasku iz Omiša u smjeru juga. Stali su kako bi pojeli hranu kupljenu netom prije u jednom fast foodu.

Dok su jeli, do automobila staje skuter Yamaha T-max čiji vozač u Fistanića, kroz poluotvoreni prozor s vozačeve strane, ispaljuje šest metaka, pogodivši ga u glavu i vrat. Nakon ubojstva, maskirani motociklist bježi. Mjesec dana poslije uhićeni su Ringwald, Pirić i Zolota.

Pirić i Zolota su, po optužnici, sve pripremili i dogovorili ubojstvo s Ringwaldom. Šibenčanin je, po optužnici, došao na splitsko groblje Lovrinac vozilom Renault Kangoo, a potom su se Fiat Doblom u vlasništvu Zolotine turističke agencije prebacili do Omiša, do Zolotinog apartmana gdje se Ringwald presvukao.

Izašao je iz apartmana odjeven u tamnu jaknu, s tamnom kacigom i rukavicama na rukama te krenuo obaviti ono zbog čega je, po optužnici, i došao iz Šibenika.

Poslije ubojstva je motociklom koji je, utvrđeno je istragom, ukraden nekoliko mjeseci prije u Splitu pobjegao cestom preko Naklica, Tugara, Srinjina i Žrnovnice do Splita gdje je na Pazdigradu kod kontejnera za smeće ostavio skuter i pješke se vratio na parking kod Lovrinca, gdje je ostavio svoje vozilo s kojim je došao iz Šibenika.

Optužnica je podignuta još početkom travnja, no obrana trojice okrivljenih tražila je izuzimanje dokaza iz spisa jer su ih smatrali nezakonitim. Odnosilo se to prvenstveno na rezultate vještačenja MUP-ovog "Centra Ivan Vučetić" te snimke video nadzora.

No, njihov zahtjev prvo je odbilo vijeće splitskog Županijskog suda, no kako je uslijedila žalba na tu odluku, spis je "otputovao" na Vrhovni sud koji je potvrdio odluku splitskog suda i odlučio da su svi prikupljeni dokazi zakoniti.

Zamjenica splitskog ŽDO-a Rene Laura koja vodi predmet uvjerena je da je tijekom istrage prikupila dovoljno čvrstih dokaza koji će potvrditi i uvjeriti sudsko vijeće da su baš navedena trojica sudjelovala u organizaciji i Fistanićevom ubojstvu.

S druge, pak, strane, obrane okrivljenih Ringwalda (odvjetnik Boris Majić) i Zolote (odvjetnik Boris Milošević), a prvenstveno odvjetnica Doris Košta koja zastupa Pirića smatra da je cijela istraga bila "nategnuta" samo na to da se opravda uhićenje trojice. O tome je već i govorila za Slobodnu Dalmaciju.

- Zanimljivo je da od 187 dokaza koje je tužiteljstvo predložilo da se izvedu, nema niti jednog koji bi išao u korist okrivljenika iako ŽDO mora u okviru istrage po zakonu uzeti u obzir i prikupiti i one dokaze koji idu u korist okrivljenika. Štoviše, tijekom istrage je bilo desetak dokaza odnosno svjedočenja svjedoka koje je tužiteljstvo zvalo, a čiji su iskazi išli u korist okrivljenih i njih ŽDO nije predložilo u optužnici. Zašto? Zato jer sami ti dokazi dovode u sumnju osnovanost optužnice. Također, mi smo predložili i pedesetak naših dokaza koji nisu uvaženi - kazala je odvjetnica Košta.

Podsjetimo još i da je ona podnijela kaznenu prijavu protiv N.P. (29) iz Omiša i M.M. (22) koji živi u Londonu smatrajući da postoje dokazi koji ukazuju da bi baš oni mogli biti počinitelji brutalnog ubojstva, a ne njen klijent. Smatrala je i da tragovi barutnih čestica koji su pronađeni na N.P.- u i M.M.- u i njihovoj odjeći po kemijskom sastavu odgovaraju tipu i marki streljiva koje je korišteno u ubojstvu. Pozivaju se na vještvo Vojina Maštruka kojeg su angažirali.

U prijavi je još navela da su njih dvojica iz neutvrđenog razloga odlučili usmrtiti Fistanića te je N.P. vozeći motocikl Honda crne boje u Fistanića ispalio kobne hice, a onda se udaljio i stao s motorkotačem sa strane misleći da ga nitko neće primijetiti.

No, dvojica policajaca su stigla oko 14 sati i dok su razgovarali s djevojkom pokojnika vidjeli su muškarca na motociklu koji odgovara opisu onoga kojeg je dala djevojka za napadača. On se nakon pet sekundi odvezao s mjesta ubojstva.

Na cesti u Omišu, kod skretanja za Blato na Cetini našao se s M.M. i tada je došlo do kontakta i prenošenja GSR čestica na M.M. U prijavi se navodi da je zbog strke koja je nastala, M.M. bježeći u vozilu doživio prometnu nesreću, a N.P. se udaljio u nepoznatom pravcu.

Kako god završila ta njena kaznena prijava, činjenica je da je nakon istrage podignuta optužnica koja je postala pravomoćna i da se, zasad, za ovo nedjelo sudi samo gore navedenoj trojici.

25. travanj 2024 04:00