StoryEditorOCM
Crna kronikamaskirani pljačkaši

Otkrivamo detalje koji su doveli do uhićenja splitskih razbojnika: odala ih tetovaža i vruć auspuh na motoru; Dvojac koji je sijao strah po gradu do sada skupio čak 60 kaznenih djela!

5. lipnja 2019. - 18:34

Vruć auspuh Yamahe, tetovaža na lijevoj podlaktici i brzo djelovanje inspektora Službe općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske doveli su iste večeri nakon pljačke pošte u Splitu do uhićenja D.F.(23) i D.P. (33), osumnjičenih za seriju razbojništava uz prijetnju pištoljem u protekla tri tjedna.

Dolijali splitski razbojnici koji su pljačkali i sijali strah po gradu: maskirani vršili oružane prepade pa bježali na Yamahi, presudio im je upad u poštu

Opljačkana pošta u Splitu: uz prijetnju pištoljem upali u ured i odnijeli novac; Policija uhitila dvije muške osobe, uznemirene djelatnice ostale rješavati papirologiju: Ne smijemo ništa kazati

U srijedu ujutro su iznijeli obrane te je za njih predložen istražni zatvor kako bi se izbjegla opasnost od ponavljanja kaznenog djela. D.P. je otprije osuđen na zatvorsku kaznu koju je odslužio, a u svom dosjeu ima prijave za 47 kaznenih djela dok je mlađi D.F. do sada skupio prijave za 15 nedjela. Upravo njihovi dosjei i detalji po kojima su upamćeni doveli su im policiju na trag.

Tri minute nakon upada razbojnika s pištoljem u poslovnicu Hrvatske pošte u Ulici Antuna Branka Šimića 32 u ponedjeljak u 18,20 sati policija je dobila dojavu o razbojništvu. Uzimaju se izjave, pregledavaju se snimke: jedan je maskiran ušao u poslovnicu i mašući pištoljem prema službenicama ugrabio 12.500 kuna. Bježi prema suučesniku koji ga u blizini čeka na motociklu. Inspektor Službe općeg kriminaliteta povezuje podatak o tetovaži na podlaktici vozača motocikla s D.P.-om, vlasnikom Yamahe, otprije dobro mu poznatim kao počiniteljem kaznenih djela.

Odmah odlazi do kafića u kojem ovaj provodi vrijeme, ispred vidi parkiranu Yamahu, oprezno dodiruje auspuh i osjeća kako je još uvijek vruć od nedavne vožnje. Nakon prvog osumnjičenog, ubrzo dolaze do drugoga D.F.-a te su privedeni u službene prostorije. Nad njima provode kriminalističko istraživanje inspektori Druge policijske postaje u suradnji sa Službom za očevide i kriminalističku tehniku koji se bave materijalnim dokazima.

Kako se pokazalo, dvojica su odmah nakon razbojništva podijelili novac i preobukli se u drugu odjeću i obuću. Pretragom stanova koje koriste nađeni su komadi odjeće i tenisice koje su ih osim s razbojništvom u Šimićevoj ulici povezali s još oružanih prepada. Uz detaljne iskaze svjedoka policija, naime, i za te pljačke posjeduje video snimke nadzornih kamera. Nađene su i PVC vreće u kojima se u pošti držao novac te ukradene novčanice.

Po okončanju policijskog posla par s Yamahe se osumnjičio za još tri razbojništva od kojih su u jednom bili oba, a za preostala dva je mlađi prijavljen sam. Uvijek se od oružja koristio crni pištoljem, a od odjeće je imao “duksericu”. Deset dana prije upada u poštu u Šimićevoj D.F. je sam, kako navodi kaznena prijava, došao u poštu u Vinkovačkoj ulici u Splitu u 19,17 sati i ukrao oko 15.000 kuna.

Za kiosk u Zrinsko Frankopanskoj ulici su prijavljeni u paru, a pljačka je bila polovicom svibnja pola sata iza ponoći kada je D.F. također prijeteći pištoljem, odnio 7.500 kuna. Novac je podijelio s D.P.-om koji ga je sačekao s motociklom u blizini. Tri dana ranije je D.F. sam  maskiran sačekao u 2 sata ujutro ispred hostela na Starom Pazaru jednog od gostiju, turistu iz Portugala. Zaprijetio mu je pištoljem i oteo mu novac da ga bi nakon toga prisilio da ga odvede do sobe koju je Portugalac otključao. Ukrao mu je novčanik u kojem nije bilo novca već samo dokumentu pa je frustriran na izlasku odvalio par puta nogom o vrata sobe. 

18. travanj 2024 07:20