StoryEditorOCM
Crna kronika‘obožavatelj‘ na sudu

Osuđen 57-godišnji umirovljenik koji je uhodio Ninu Badrić, evo koliku kaznu je dobio

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
9. studenog 2021. - 17:08

- Poričem krivnju za djelo koje mi se stavlja na teret. Ne sporim da mi se gospodična Nina Badrić svidjela u svojoj glazbi. Postao sam njezin fan, slušam njezinu pjesme, odem na koncerte, ali ne na svaki. U desetak godina bio sam na njih 15-ak. Ne znam što znači kad kaže da sam u nju zurio. Nisam bio nikada nepristojan prema njoj. A u Jelsu sam otišao nevezano za nju jer tamo sedam godina ljetujem. Unajmljujem sobe, a lokacije ovise o cijeni. Ne znam niti o kojem zidiću govori da sam ju s njega promatrao jer je taj zidić na frekventnom mjestu. Pa Jelsa je mali gradić, sve je udaljeno 200-tinjak metara. Međutim, ja njoj nikada nisam kucao na vrata niti sam očekivao da s njom budem a priori u kontaktu. Nisam iskompleksiran niti mi je ona prioritet u životu - rekao je u svoju obranu u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ilija M. (57), optužen da je pjevačicu Ninu Badrić dvije godine uhodio od Zagreba do Hvara te joj slao pisma i pjesme, piše Jutarnji.

No, u te njegove riječi sud nije povjerovao pa je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Također, sud mu je odredio i mjeru obvezatnog psihijatrijskog liječenja kao i trogodišnju zabranu približavanja i uznemiravanja pjevačice, a naloženo mu je i da plati troškove psihijatrijskog vještačenja.

Optuženi Ilija M. još je u svoju obranu rekao da su poruke koje je ostavljao na društvenim mrežama bile isključivo riječi podrške jer Badrić cijeni kao osobu.

- Nikada joj nisam pristupio u backstageu, niti sam joj dobacivao iz publike, a kamoli se eksponirao da privučem njezinu pažnju. Da nemam ovakvu kosu, bio bih neprimijećen. A taj put kad sam ju susreo na ulici u blizini mjesta stanovanja, vidio sam zapravo osobu sličnu njoj pa sam joj zato i prišao. Rekao sam joj da pišem pjesme na što mi je ona kazala da ih piše sama. Međutim, to nije točno. A u Jelsi je ona prišla meni. Jeo sam vani kad me pitala da li ja nju pratim. Odgovorio sam joj da sam tu radi klime, energije i atmosfere. Sutradan sam napustio Jelsu radi kiše, a ne jer sam se nje uplašio. Nadao sam se poslovnoj suradnji. Nikada nisam bio nepristojan prema njoj. Njezinom ulicom sam na dan susreta slučajno prolazio, a nekada sam njome znao trčati dok nje nije tamo ni bilo. Počeo sam odlaziti češće kad se otvorio Konzum - pojasnio je još optuženi.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Na upit suca je li pjevačici ikad pisao komentare na Facebooku, odgovorio je potvrdno, s napomenom da je sadržaj poruka uvijek bio čista potpora i ništa ružno.

- Ona mi je jednom pohvalila pjesmu koju sam joj poslao. Možda su to bili i administratori njezine stranice, ne znam. Ali to je bio povod da joj se obratim. I bilo mi je drago. Mislio sam da doista može postojati neki oblik suradnje - odgovorio je optuženi.

Sudac mu je potom ukazao na dio njegove obrane u kojem tvrdi da je susret s pjevačicom ispred njezina doma bio slučajan, dok je Badrić na zadnjem ročištu ispričala da joj je tom prilikom i zvonio na vrata stana. Ilija M. je pojasnio: "To nije točno! Vjerojatno je pomiješala neke stvari. Pobrkala je nešto."

Nakon toga je na prijedlog svog odvjetnika odbio odgovarati na daljnja pitanja, piše Jutarnji.

- Sud nije našao niti jednog razloga, a niti motiva zbog kojih bi vas Nina Badrić lažno teretila za ono što vam se stavlja na teret. Ona je detaljno i uvjerljivo opisala okolnosti u kojima ste ju pratili, uhodili i uznemiravali u inkriminiranom periodu. Prvo vas je blokirala na Facebooku. Zatim vam je i otvoreno rekla da s vama ne želi nikakav kontakt i zamolila vas da ju ne uznemirujete. U Jelsi vam je također direktno dala do znanja i zamolila vas da ju ne kontaktirate više. A kako ni to nije imalo efekta bila je prinuđena podnijeti prijavu protiv vas. Način na koji ste ju uznemiravali i pratili kod svakog građanina bi izazvalo tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost. Stoga vas je sud proglasio krivim. A vi imate pravo na žalbu – rekao je obrazlažući presudu sudac Marijan Bertalanič.

Dodao je potom i da je prilikom donošenja odluke uvažen i vještački nalaz psihijatra nakon čega je Iliji M. ukazao da u slučaju nepoštivanja mjera uvjetna osuda može biti opozvana te da mu "prijeti" zatvor.

Podsjetimo, opsjednutost umirovljenika pjevačicom intenzivirala se u kolovozu 2018., kada je intenzivno počeo pisati komentare na njezinim profilima na društvenim mrežama, a nakon što ga je blokirala, uslijedili su njegovi dodatni potezi. Odlazio joj je na kućnu adresu i zvonio na vrata, slao pisma i pjesme, ukazivao se pod prozorima stanova i hotela od Zagreba, preko Brača, do Hvara. Pratio ju je i po trgovinama te samo u tišini zurio u nju. Iako mu je Nina Badrić rekla u dva navrata da s njim ne želi nikakav kontakt, on to nije želio ili nije mogao shvatiti.

24. travanj 2024 22:28