StoryEditorOCM
Crna kronikapropusti u postupanju

Novi detalji pokušaja ubojstva oca troje djece u Splitu: ranjenom 38-godišnjaku koji leži u bolnici netko je i prije dva mjeseca pucao u automobil, a metak još stoji zaglavljen u vozilu; Zašto ga policija nikad nije uzela kao dokaz?!

22. svibnja 2019. - 13:40

Splitska policija nije nikada izvadila metak koji je prije dva mjeseca ispaljen u lijevo prednje svjetlo Citroen Berlinga, vlasništvo Lea Krstulovića (38) koji leži ranjen u trbuh u splitskoj bolnici od subote poslijepodne kada ga je ranio prvi susjed P.Ć. (39). Isto tako, nisu više od pola godine poslali na vještačenje dijelove prednjeg svjetla istog vozila kojeg je krajem listopada prošle godine razbila nepoznata osoba i prilikom toga se porezala tako da je na staklu ostalo krvi.

Detalji su to koji izlaze na površinu od kada je pokrenuto kriminalističko istraživanje pokušaja ubojstva oca troje djece do kojeg je došlo nakon nebrojeno prijava protiv počinitelja P.Ć. od strane susjeda iz zgrade na adresi Mosećka 63 B u Splitu. Kako policija pokušava ispraviti propuste u postupanju, na radnim sastancima postavljaju se pitanja, a dobiveni odgovori daju nove glavobolje rukovoditeljima.

Jedan od problema je bio gdje su zrno i čahura metka koji je ispaljen u svjetlo Citroena Berlinga, što je Leo Krstulović uredno prijavio policiji prije dva mjeseca. Metak se tražio, ali nisu ga našli niti je bilo pisanog zapisa gdje je spremljen. Podrobnijom provjerom utvrđeno je kako nema potvrde niti da je uzet kao dokaz. Rekonstrukcijom zbivanja otkriva se da su policijski službenici izašli na teren, pregledali prostrijeljeno lijevo svjetlo Berlinga koristeći ručnu svjetiljku i ustanovili da je metak preduboko za vađenje. Stoga je ostao na sigurnom, u automobilu.

Tako da ga sada mogu izvaditi i usporediti s metkom koji je završio u trbuhu Lea Krstulovića i s pištoljem iz kojeg je ispaljen. Pokaže li balističko vještačenje da metak iz lijevog svjetla Citroena ima tragove cijevi i udarne igle ilegalne češke zbrojovke koju je P.Ć. kupio za tisuću eura preko interneta, kao što ima i metak iz trbuha, jasno je tko je pucao u automobil.

Kao što bi bilo jasno da je po prijavi o propucanom svjetlu policija povjerovala Leu Krstuloviću tko je krivac, napravila pretragu stana P.Ć.-a i pronašla pištolj. Onaj s kojim je u prošlu subotu zapucao, ali ne u Citroen. U ovoj fazi kaznenog postupka, preklapanje tragova na mecima, osim dokaza o krivnji za oštećenje tuđe stvari, može i ozbiljno narušiti obranu P.Ć.-a za pokušaj ubojstva. On je, naime, kazao da je nabavio pištolj zbog sigurnosti i da je pucao u prvog susjeda kako bi se obranio.

Metak ostavljen u Citroenu je drugi zanemareni trag s istog vozila. Krajem listopada prošle godine Leu Krstuloviću je netko razbio oba prednja svjetla i prozor od vozača na Citroenu. Susjedovom automobilu razbijena su iste noći prednja svjetla. Prijavljeno je policiji koja dolazi i vidi kako se na ostacima jednog od svjetala na Citroenu vide tragovi krvi. Očito se osoba koja je razbijala automobile porezala i ostavila trag koji vodi direktno do nje. I tada Leo Krstulović upozorava kako sumnja tko je počinitelj te da se sve može dokazati ako pošalju krv na analizu i usporede DNK. Dio krvavog fara s vozila policija uzima i od tada se nije znalo jesu li do koga doveli biološki tragovi.

Kada je Leo Krstulović zvao u policiju u siječnju ove godine da pita što je s tragovima krvi, uputiti su ga da se javi za koju godinu jer slučaj nema prioritet. Slučaj razbijanja Citroena postao je naglo hitan njegovim ranjavanjem te je utvrđeno da tragovi krvi nisu ni poslani na vještačenje. Propust je ispravljen i sedam mjeseci kasnije, nakon burnog sastanka u policiji, tragovi krvi su našli put do laboratorija.

Svi pozivi, prijave iz Mosećke 63 B su snimljene, uključujući i prijave za metak u Citroenu i razbijanje stakla par mjeseci ranije. Osim njih snimljeno je još mnoštvo prijava pa tako među njima i jedna u kojoj navode policiji prije više od godinu dana kako stanar prvog kata ima pištolj. Naime, tada se iz stana koji je neposredno do onoga gdje živi P.Ć., sa suprotne strane od stana obitelji Krstulović, odselila podstanarska obitelj. Drugim stanarima su prilikom odlaska kazali kako su cijelo ljeto slušali da im susjed repetira pištolj i škljocanje kada okida s njim na prazno. Odselili su iz straha od naoružanog susjeda.

Nazvali smo Teu Krstulović, suprugu ranjenog Lea Krstulovića da nam kaže je li istina da je metak još uvijek u automobilu njenog muža koji leži na Odjelu kirurgije KBC Split.

- Pod prevelikim sam stresom da bih davala izjave, za sve se možete obratiti odvjetniku Vinku Ljubičiću kojeg smo angažirali da zastupa naše interese u nastavku postupka - kazala nam je.

Odvjetnik Ljubičić potvrdio nam je da je preuzeo zastupanje obitelji Krstulović.

- Nemam posebnih pojedinačnih saznanja o postupanju policije da bih za sada komentirao. Zadovoljan sam postupanjem državnog odvjetništva na slučaju, a već sutra ću im ja dostaviti potpisanu punomoć kojom se uključujem u postupak - izjavio je odvjetnik.


 

19. travanj 2024 23:12