StoryEditorOCM
Crna kronikaozbiljne posljedice

Nitko im ne može stati na kraj: Treba li napokon jedna Margaret Thatcher da smiri naše huligane?

Piše Katarina Marić Banje/SD
31. listopada 2022. - 22:04
Krv na asfaltu koja je ostala nakon brutalnog prebijanja navijača; Oprema za obračune koju je zaplijenila policijaCropix

Teške tjelesne ozljede glave i ruke dvojice mladića iz Podstrane i Sinja posljedica su sukoba navijača Torcide i BBB-a u nedjelju poslijepodne u Zagrebu prije utakmice Lokomotiva - Hajduk. Nakon tučnjave u Ulici Izidora Kršnjavog privedeno je 50 navijača te nad njima provodi kriminalističko istraživanje, obavijestili su iz PU zagrebačke.

Navijači su se u mnoštvu od oko 100 osoba, međusobno fizički sukobili nešto iza 13 sati, koristeći razna pirotehnička sredstva, teleskopske palice, metalne cijevi, drvene drške za sjekire, drvene palice i druge opasne predmete pogodne za napad i ozljeđivanje, navodi policija.

Htjeli su se poubijati! Policija je ovaj put bila lukavija, pronašli su palice i željezne šipke, sve je bilo spremno za krvave ulice

Ozlijeđeno je 15 navijača, od toga 13 Torcidaša i dvojica pripadnika BBB. Po završetku kriminalističkog istraživanja svi privedeni bit će prijavljene za kazneno djelo izazivanje nereda, a kako saznajemo među njima imaju 44 gostujuća navijača i šest domaćih.

image

Policijska uprava splitsko dalmatinska na jednoj od press konferenciji je pokazala dio zapljenjenog navijackog ‘arsenala‘: bengalke, šipke, palice i druga pirotehnicka sredstva

Filip Bubalo

Dogovorene tučnjave i napadi na protivničke skupine uobičajene su uvertire u utakmice i načini na koji mlađi navijači stječu status u svojim skupinama.

Pri tom se ne radi o tučnjavi golim šakama i potezima nogama iz borilačkih vještina. Radi se o mahanju i mlaćenju palicama i šipkama posebno priređenim i prerađenim za uličnu borbu nakon koje ostaju modrice, frakture noseva, izbijeni zubi i krv na asfaltu.

Željezne su armaturne šipke koje se omataju s jednog kraja samoljepljivom trakom kako bi bolje prianjala u ruci. U traku se umeće i omča od konopca kako bi se oružje moglo zakačiti za zglob.

Drvene palice su oblog oblika, one kraće izgledaju kao dršci za manje sjekire, a one dulje su uže, kao držak od metle, manje udarne moći, ali većeg dometa. Takve se koriste u obračunima novijeg datuma, a hrpa palica umotanih u platno nađena je prije jedne od utakmica kraj autoceste kojom je išla navijačka ruta.

Prije je kao improvizirana drvena palica znala poslužit i noga od stola, kakva je zaplijenjena u Splitu. Što se tiče gumenih palica, među njima ima dosta onakvih kakve koristi i policija.

image

Palice nađene skrivene kraj autoceste prije utakmice

MUP

Opis oruđa koje koriste u sukobima nećete dobiti ni od jednog pripadnika navijačke skupine. Opremu za razbijanje glava i lomljenje kostiju može vidjeti u foto - dokumentaciji predmeta zaplijenjenih prije pojedinih utakmica, nakon tučnjava ili racija u navijačkim prostorijama.

Nasilni događaj u Zagrebu uslijedio je nakon niza započetog unatrag deset dana u kojem je evidentirano nekoliko izgreda povezanih s izgredima prije, za vrijeme i nakon utakmice. U Splitu se u petak, prije tjedan i pol, odigrao derbi Hajduk - Dinamo koji je također imao uvertiru u mlaćenju palicama, ali nije se radilo o dogovorenoj tučnjavi.

Dan prije utakmice grupa nasilnika napala je na predjelu Trstenika dvojicu muškaraca kada su izašli iz parkirališta iz osobnog automobila zagrebačkih registarskih tablica. Tukli su ih gumenim i teleskopskim palicama te su oba završila na Hitnom prijemu KBC Split gdje su jednome konstatirane teške ozljede glave.

Otkrivamo: došli u Split na seminar, a dobili palicama po glavi. Dva djelatnika poznatog mobilnog operatera upali su u zasjedu navijača, pretukli ih jer su mislili da su BBB-ovci

Policija je uhitila 20-godišnjaka, 18-godišnjaka i jednog maloljetnika, a tragaju za još napadača. Nađena je skica koja je pokazala da su nasilnici organizirali zasjede kraj pojedinih splitskih hotela namjeravajući presresti i istući pripadnike BBB-ovaca.

Prvi znak raspoznavanja bile su im zagrebačke registracije, nakon čega bi na osnovu fizionomije procjenjivali radi li se o navijačima. Tako su napali i dvojicu na Trsteniku koji nisu u Split došli na utakmicu, već po nalogu poslodavca, poznatog mobilnog operatera, na edukaciju.

image

Mrlja krvi na ulici nakon navijačkog sukoba u Zagrebu

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

U petak prije utakmice MUP je objavio kako je devet navijača Dinama privedeno već u Dugopolju, na mjestu gdje je organiziran njihov prihvat. Jedan je priveden zbog pirotehnike, a njih osam zbog alkohola.

Nakon utakmice je objavljeno da je do završetka utakmice privedeno 75 navijača, od kojih 63 domaća i 12 gostujućih. Policija je izvijestila da su navijači privedeni zbog posjedovanja pirotehničkih sredstava, posjedovanja noževa, alkohola i posjedovanja droge, posjedovanja fantomke i metalnih šipki, narušavanja javnog reda i mira te posjedovanja neprimjerenog sadržaja i ulaznice na tuđe ime.

Te noći s petka na subotu, u Zrinsko Frankopanskoj ulici u Splitu, pred prostorijama Torcide, došlo je do napada navijača na policiju koja je intervenirala na poziv susjeda zbog galame u 23.50 sati. U pomoć dvjema policajkama i dvojici policajaca temeljne policije došla su četvorica iz Jedinice specijalne i interventne policije te su na svih nasilnici bacali boce, komade kamenih ploča i kamenja.

Na video snimci, koja je objavljena u javnosti par dana nakon, moglo se vidjeti i kako se tada radilo uglavnom o golobradim mladićima. Međusobno su se hrabrili povicima: “Ajde! Ajmo! Torcida!” i mahanjem rukama dok su nastali prema policiji.

image

Drvene palice i iskorištene ‘bengalke‘ nađene u raciji u navijačkim prostorijama u Zagrebu

Ronald Goršić/Cropix

Napad je zaustavljen hicima u zrak, nakon kojih su se nasilnici okrenuli i počeli bježati. Uhićena su šestorica od koji je prijavljeno pet osoba, u dobi od 17 do 29 godina. Šesti mladić, 21-godišnjak koji se tuda vraćao s posla u centru grada, uhićen je greškom, a da stvar bude gora tijekom privođenja u službene prostorije je postao žrtva palice, ali ne navijačke već policijske.

Ubrzo je utvrđeno kako nema veze s napadom na policiju i pušten je na slobodu, a njegovu priču i fotografiju leđa punih modrica je u javnost iznio njegov otac. Objavljena je i video snimka kako interventni policajac palicom te večeri više puta udara mladića vezanog lisičinama dok leži na tlu i drži ga drugi policajac.

Nakon udaraca palicom, zadao mu je i udarac nogom u tijelo. Nasilni policajac je identificiran i udaljen iz službe, a iz PU splitsko-dalmatinske su se ispričali za  postupanje njihovog službenika.

U srijedu je u Splitu održana utakmica Hajduk - Gorica nakon koje je  privedena 21 osoba zbog utvrđenih obilježja različitih vrsta prekršaja prvenstveno iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Također je pokrenuto kriminalističko istraživanje zbog transparenta izvješenog na sjeveru: "Viziri puni krvi, srce puno bijesa. Dok umiru panduri, rađa se sloboda!".

Četiri dana nakon toga u Zagrebu su dvojica navijača završila u bolnici nakon tučnjave u centru grada prije utakmice Lokomotiva - Hajduk, a uhićeno je 50 osoba. Također je neposredno prije samog početka utakmice privedeno još sedam gostujućih navijača i to četiri zbog posjedovanja pirotehnike, jedan zbog posjedovanja konoplje tipa droga, jedan zbog alkoholiziranosti te jedan zbog pokušaja ulaska na stadion s nepripadajućom ulaznicom.

Utakmice jesu mjesta velikih emocija, ali ni u kom slučaju ne bi smjele biti podstrekači mržnje i nasilja. Ovaj nasilni niz ponovno je aktualizirao pitanje treba li i nama jedna Margaret Thatcher da smiri hrvatske huligane?

18. travanj 2024 10:21