StoryEditorOCM
Crna kronikasporni uzrok smrti

Nastavlja se suđenje za slučaj o kojem priča čitav imotski kraj: vještaci moraju utvrditi je li nevjesta svekrvu u ubila ubacivanjem pesticida u jogurt

26. studenog 2017. - 14:36

U nastavku suđenja Tanji Mesaroš, optuženoj za trovanje svekrve Ane Milas (67) naložit će se dopunsko vještačenje sudskih vještaka patologa i toksikologinje. Budući da je u optužnici navedeno da je Tanja Mesaroš dala svekrvi karbofuran, kemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, trebaju se razjasniti sve nejasnoće oko uzroka smrti.

Tijekom prvog suđenja na Županijskom sudu u Splitu Tanja Mesaroš je oslobođena krivnje jer nije isključen drugi uzrok smrti te nije bilo dokaza ni očevidaca da je baš optužena stavila otrov u hranu starici, stoga se smatralo kako postoji mogućnost da je to učinio i netko drugi. Za sudsko vijeće je također bilo sporno što naknadnom kemijskom analizom nije utvrđeno je li pronađena doza karbofurana smrtonosna.

Njihovu odluku ukinuo je Vrhovni sud i naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Posebno su ukazali da je optužena nevjesta bila sama sa svekrvom cijeli dan i da je znala za otrov koji je bio u ostavi.


Sporne okolnosti


Tijekom drugog suđenja stoga treba razjasniti sporne okolnosti oko uzroka smrti, ali glavna rasprava se već dvije godine odvija s brojnim odgodama koje usporavaju okončanje postupka. Do sada je suđenje prekidano i odgađano dva puta na duži period zbog rizičnih trudnoća optužene Tanje Mesaroš, prvo s petim pa sa šestim djetetom.

Optužena se tereti za teško ubojstvo za koje se može dobiti do 40 godina zatvora, a koje je počinila kao supruga dr. Ivana Milasa, sina pokojne Ane Milas. Smrt Ane Milas dogodila se u rujnu 2010. godine, a dijagnosticirao je upravo njezin sin liječnik ujutro, kada se vratio iz cjelonoćnog dežurstva. Prve sumnje iskazao je nakon što ga je supruga početkom 2011. godine, šest mjeseci od smrti majke mu, napustila. Tada je kazao policiji da su njezina najbolja prijateljica i jedno od troje djece izjavili da je njegova žena otrovala baku. Sumnjivo mu je bilo što ga supruga nije odmah pozvala kada je oko 21.15 našla mrtvu mu majku i što je komentirala pred prijateljicom kako će on misliti da ju je upravo ona ubila. Tada je policiji predao staklenku s otrovom karbofuranom. Sa svojim sumnjama izišao je i u javnost. Nakon toga je ekshumirano tijelo njegove majke i napravljena kemijsko-biološka analiza tkiva u kojem je otkriven otrov.


Sporni poziv


Nakon istrage i ekshumacije pokojnice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu. U optužnici je navedeno da je Tanja Mesaroš u obiteljskoj kući u Zmijavcima dala svekrvi karbofuran, koji je kemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, u jogurtu kojim ju je nahranila u 19.45. Smatrali su da je počinila zločin kako se više ne bi morala brinuti za svekrvu koju je hranila i čistila tri godine. Sumnjivo im je bilo i što nije pozvala Hitnu pomoć te večeri, kao što je pozvala mjesec dana ranije kada je starici bilo loše.

U međuvremenu se optužena Tanja Mesaroš razvela od prvog supruga s kojim ima troje djece i preselila u Zadar, gdje s novim partnerom dobila još troje djece. Nakon poroda petog djeteta i oporavka optužene Mesaroš, započelo je novo suđenje u rujnu prošle godine kada su saslušani svjedoci, ali je ponovno odgođeno početkom ove zbog šeste trudnoće te je nastavljeno nakon poroda u listopadu ove godine. Glavna rasprava vodi se iza zatvorenih vrata na zahtjev optužene i njezina odvjetnika, koji su zatražili isključenje javnosti zbog maloljetne djece optužene.

Na ročištu u petak pročitani su iskazi svjedoka sa suđenja te je zakazan nastavak suđenja polovicom prosinca, kada će se čitati još iskaza svjedoka i kada će se dogovoriti datum pozivanja sudskih vještaka koji će napraviti dopunsko vještačenje.

25. travanj 2024 19:00