StoryEditorOCM
Crna kronikaNa slobodi

Mladić koji je divljom vožnjom ugasio dva života izašao iz pritvora

Piše JL
4. listopada 2018. - 10:56

Marin Kamenički (20), mladić koji je divljom vožnjom na Ilici ugasio dva života, u srijedu je išetao iz zatvora Remetinec u kojem je proveo točno 35 dana.

Jednomjesečni pritvor mu je 29. kolovoza, nakon otpuštanja s bolničkog liječenja, odredio sudac istrage Županijskoga suda u Zagrebu, i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Na to je rješenje obrana Marina Kameničkog uložila žalbu, no izvanraspravno vijeće Županijskoga suda je nije uvažilo - piše Jutarnji list.

Divlja vožnja

Međutim, prije nekoliko je dana sudac istrage morao donijeti novu odluku o pritvaranju te je Kameničkom pritvor produljio na još dva mjeseca. I na tu se odluku obrana žalila, ponudivši pritom blažu mjeru kao opciju - da se Kameničkog pusti na slobodu u zamjenu za oduzimanje vozačke dozvole.

Potonje je u konačnici izvanraspravno vijeće prihvatilo pa će se mladi poduzetnik u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode. Svoje pritvorske dane proveo je većim dijelom na maloljetničkom odjelu zatvora Remetinec jer je riječ o mlađem punoljetniku.

A zbog nepromišljene vožnje 23. kolovoza u 21.15 sati na zagrebačkoj Ilici, kada je svojom suludom vožnjom u skupocjenom Mercedesu C63 AMG izazvao nesreću u kojoj su poginule njegova suputnica Laura S. (22) i Nadica H. (64), koja je bila u drugom vozilu, prijeti mu od tri do 12 godina zatvora.

Iako je nakon nesreće potvrđeno da u vrijeme sudara nije bio pod utjecajem alkohola ni opijata, tijekom njegova bolničkog liječenja u urinu su mu nađeni tragovi THC-a. Nakon izlaska iz bolnice dočekala ga je majka koja se reporterima nezadovoljno obratila riječima: “Pustite jadno dijete na miru”. Umjesto s njom kući, preuzela ga je policija te je odveden na krim-istraživanje gdje, pak, nije bio razgovorljiv.

Jako mu je žao

Napomenuo je samo da nije u stanju iznositi svoju obranu, da je u jako teškom stanju zbog čega pije tablete i da mu je “jako žao svega što se dogodilo”.

Što se tiče same istrage, ona i dalje traje. Još uvijek nije poznata točna brzina. Otkrit će je vještak prometne struke u svom vještačkom nalazu, a pripomoći će i podaci iz tzv. crne kutije, odnosno CDR-a (crash data recorder), koja pamti podatke senzora nekoliko trenutaka prije otvaranja zračnih jastuka, a na osnovi čega se može napraviti i 3D animacija.

No, ono u što je Državno odvjetništvo jedino sigurno jest da je vozio najmanje 50 km/h brže od dopuštene brzine i da je upravljao izuzetno snažnim vozilom koje je bilo iznad njegovih mogućnosti upravljanja.

Policija još traži crveni auto s  kojim se Kamenički utrkivao

Na mjestu očevida jedan od svjedoka odmah je rekao da je vidio kako se Mercedes utrkuje s drugim automobilom. Policajci su s obližnjih zgrada, pa i sa zgrade Ravnateljstva policije, skinuli snimke nadzornih kamera i na njima je, navodno, vidljivo kako se Mercedes koji vozi Kamenički između drugih vozila de facto utrkuje s nepoznatim autom za koji je na snimkama, s obzirom na lošu kvalitetu i jako veliku brzinu kretanja, vidljivo tek da je crvene boje.

Premda je u tom trenutku promet na tom dijelu ceste bio izrazito gust, vidi se kako dvije jurilice jurišaju svaka u svojoj traci u smjeru Zaprešića. Jedan od njih je Mercedes Marina Kameničkog koji je neposredno nakon toga skrivio sudar u kojem su sudjelovala još tri vozila, dok je drugi crveni automobil nepoznate marke.

Policija i tužiteljstvo posumnjali su da se iz tih snimaka može pretpostaviti da su se ta dva vozila utrkivala, no je li to doista bilo tako ili je riječ o pukoj slučajnosti da su se t e večeri na istoj prometnici našla dva vozača “gladna” brzine, koja su jurila u istom smjeru, još nije utvrđeno.

Kriminalisti nade polažu i na mobitel Marina Kameničkog koji bi im, eventualno, mogao pomoći u rješavanju misterija, odnosno je li se možda u vremenu prije nesreće čuo s nekim tko možda vozi crveni auto za kojim se traga. Kamo god istraga odvela istražitelje i kakva god presuda bude donesena na kraju postupka, to neće biti nikakva utjeha dvjema obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. 

Nakon nesreće 5 dana proveo u bolnici, a potom 35 dana u Remetincu

23. 8. 2018. u 21.15 sati dogodila se prometna nesreća na zagrebačkoj Ilici, kada je 20-godišnji Marin Kamenički suludom vožnjom u skupocjenom Mercedesu C 63 AMG izazvao stravičnu nesreću u kojoj je poginula njegova suputnica Laura S.(22), a u drugom vozilu Nadica H. (64). U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom, prešao u suprotni trak i zabio se u Opel Astru, potom u Renault Clio pa u Mercedes. Osim dvoje poginulih, troje ih je ozlijeđeno, među njima i on.

28. 8. 2018. u 8 sati ujutro otpušten je s bolničkog liječenja iz KB-a Sveti Duh gdje ga je dočekala majka, no umjesto da ide s njom kući, policija ga je preuzela i odvela na krim-obradu zbog izazivanja prometne nesreće. U bolnici je bio zbog lakših ozljeda i natučenja po tijelu. Zadobio je i gnječno-razdernu ranu na glavi koja je obrađena i sašivena.

29. 8. 2018. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. To rješenje Kameničkova obrana uložila je žalbu smatrajući da mu nije mjesto u zatvoru jer da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

3. 10. 2018. Nakon 35 dana provedenih u pritvoru u zatvoru Remetinec, odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Marin Kamenički je pušten na slobodu uz mjeru opreza koju je predložila obrana. Naime, do daljnjega mu je oduzeta vozačka dozvola

19. travanj 2024 17:59