StoryEditorOCM
Crna kronikaUSKOK-ova OPTUŽENICA

Josipa Rimac danas dolazi na sud: Bivša državna tajnica se razvela, ima novo prezime

Piše Marin Dešković/Jutarnji list
27. travnja 2023. - 10:03

Bivša državna tajnica u ministarstvu Uprave, Josipa Rimac, sada pod svojim djevojačkim prezimenom Čulina, trebala bi se danas u 13 sati zajedno s još 17 okrivljenika pojaviti na sjednici optužnoga vijeća povodom USKOK-ove optužnice.Tereti ih se za niz malverzacija uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, sređivanje izmjena uvjeta za zakup državnoga zemljišta i uzgoj stoke na krškim pašnjacima, i slično.

Riječ je o prvoj od optužnica koje je USKOK podigao protiv Rimac te još 26 osoba među kojima su i bivša ministrica bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, ali i ravnatelj Carinske uprave, pomoćnica ministra gospodarstva, dva državna tajnika u Ministarstvu branitelja, glavni tajnik Ministarstva zdravstva, šefica kabineta ministrice poljoprivrede, ravnatelj Policijske akademije, dvije načelnice općina, član uprave HEP-a, direktor HEP-ove podružnice, operater distribucijskog sustava, novinar. Međutim, na dosadašnjim ročištima već se nagodilo devetero od početnih 27 okrivljenika.

Do sada su se s USKOK-om u ovome predmetu nagodili bivši ravnatelj Uprave Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, pomoćnica Ministra gospodarstva Ana Mandac te Nevenka Benić, Terezija Marić i Ivana Fišter te poduzetnik Ante Sladić. Svi osim Sladića, koji je za davanje mita za sređivanje uvjeta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima dobio djelomično uvjetnu kaznu, od koje će sedam mjeseci morati provesti u zatvoru, nagodili su se za uvjetne kazne ili kazne zamijenjene radom za opće dobro.

Premda se spominje mogućnost da se još neki od okrivljenika nagode, danas u 13 sati, kako se očekuje, trebala bi početi sjednica optužnoga vijeća za ostale okrivljenike, one koji poriču optužbe, a među kojima su i Rimac te Žalac, a gdje bi njihovi branitelji trebali iznijeti svoje primjedbe o optužnici.

Kao što je poznato, obrane najčešće osporavaju zakonitost pojedinih dokaza iz optužnice pa je za očekivati da će takve ciljeve imati danas. Inače, od prije nekoliko dana Rimac se u službenim dokumentima ponovno vodi kao Josipa Čulina jer se nedavno razvela od supruga.

19. travanj 2024 07:30