StoryEditorOCM
Crna kronikaistraga u tijeku

Javno poticali na terorizam? Priveden Marko Francišković, jedan od organizatora prosvjeda u Šibeniku

Piše Šibenski.hr
3. prosinca 2021. - 14:28

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske - provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam, priopćili su iz MUP-a.

Radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije, navodi se u priopćenju.

Kako neslužbeno doznaje Index, među privedenima su Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom prosvjeda protiv covid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, te Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o "Billu Gatesu koji želi pobiti Hrvate". Doznajemo da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se naziva "liječnikom prirodne medicine, fitoterapeutom, herbalistom i nutricionistom".

Obojica su članovi udruge nazvane Pravednik.

Među uhićenima su, kako doznajemo, osobe koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na prosvjedu protiv covid-potvrda u Zagrebu, a neke od njih su predlagale i nasilno djelovanje.

Policija trenutno provodi pretrage njihovih prostora i vozila te traže oružje, mobitele, računala, USB stickove i ostali materijal koji bi im trebao pomoći u istrazi.

19. travanj 2024 09:51