StoryEditorOCM
Crna kronikaide iza rešetaka

Horvatinčić poslao poruku svim svojim prijateljima: ‘Od sutra stanujem na novoj adresi... Zatvor Remetinec‘

Piše Marin Dešković/JL
13. srpnja 2021. - 15:38

"Dragi prijatelji, od sutra stanujem na novoj adresi: zatvor Remetinec… nakon toga, ne znam u koju kaznionicu? Razlog: prometna nesreća na moru, po kojoj sam suđen da sam NAMJERNO UBIO DVOJE TALIJANA. Četiri god i deset mj. zatvora. Da je to slučajno bio nehaj, kazna bi bila do jedne godine zatvora ili uvjetna. Osim toga, sudio me nenadležan sud. Pametnome dosta. Sve vas volim i poštujem! Tomo Horvatinčić".

Poruka je ovo koju je Tomislav Horvatinčić (73) danas putem Messengera uputio svim svojim poznanicima i prijateljima, a iz koje jasno proizlazi da i Horvatinčić sam vjeruje da ovaj puta neće uspjeti odgoditi odlazak na odsluženje zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par.

Zbog trajanja samoga kaznenoga postupka tijekom kojega se suđenje ponavljalo tri puta, kao i zbog ukupno pet uspješnih odgoda odlaska na odsluženje zatvorske kazne koje su uslijedile nakon pravomoćnosti presude kojom je osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora, u hrvatskoj javnosti Horvatinčićev slučaj postao je metafora za sporost i neučinkovitost pravosuđa, te se nagađalo da zapravo nikada neće završiti u zatvoru. S druge strane, Horvatinčić je zaista teško bolestan te su liječnička mišljenja dosad uvijek išla u prilog njegovim zahtjevima da zbog zdravstvenoga stanja ne može ići na odsluženje kazne na koju je u rujnu 2019. bio pravomoćno osuđen.

Po svemu sudeći to se sada promijenilo, premda pravno gledano Horvatinčićev put na odsluženje kazne još nije pravomoćno okončan. Naime, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda još nije odlučilo o njegovoj žalbi na odluku sutkinje izvršenja da se Horvatinčiću odbije posljednja, šesta odgoda izvršenja kazne. Međutim, ta žalba ovaj put ne odgađa izvršenje te će se Horvatinčić tijekom sutrašnjeg dana mora javiti na Odjel za dijagnostiku u Remetinec, ili će sutkinja izvršenja policiji dati nalog da ga tamo pospremi.

No, u slučaju da se njegova žalba usvoji te odluka o upućivanju ukine, Horvatinčića će morati pustiti iz Remetinca.

- Ja vjerujem da će izvanraspravno vijeće Županijskoga suda usvojiti našu žalbu jer je jednostavno nemoguće Horvatinčića s navedenim dijagnozama i trenutnim zdravstvenim stanjem liječiti unutar zatvorskoga sustava. Takvo mišljenje da se on može u takvom stanju liječiti u zatvoru donijela je nekompetentna liječnica. Ta odluka uopće nije bila nikako obrazložena. Samo je pobrojana sva liječnička dokumentacija i u jednoj rečenici je samo zaključeno da se on može liječiti u zatvorskom sustavu. Ja sam bio upravitelj dva zatvora i pomoćnik upravitelja u Remetincu i vrlo dobro poznajem zatvorski sustav. Trenutno u Remetincu nema zatvorskih liječnika, već su dva liječnika su zaposlena na ugovor o djelu. Uz takve uvjete, dok se ne odredi upućivanje u drugu kaznionicu, kakvu medicinsku skrb u Remetincu u narednih mjesec dana on može imati? Mogu ga poslati u zatvorsku bolnicu, no ta bolnica nema fizioterapeuta te mu se ne može pružiti adekvatna terapija, jer on u Remetinec ide na štakama. Budući da se ne može sam kretati, njemu je potrebna pomoć druge osobe. Kakvu skrb on može dobiti u Remetincu i tko će odgovarati ako mu se zbog zdravstvenoga stanja ugrozi život? - rekao nam je Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen te zaključio:

- Velika pogreška je da mu se nije dopustilo još ta tri mjeseca za dovršetak terapije. Samo da može hodati bez štaka.

19. travanj 2024 09:00