StoryEditorOCM
Crna kronikaDolijao ruski biznismen

Evo kako je u Francuskoj uhićen bivši vlasnik TLM-a Igor Shamis: Od subote "milijarder" leži u šibenskom pritvoru

30. siječnja 2020. - 09:47

Igor Shamis (64), ruski biznismen i navodni miljarder, s izraelskim državljanstvom, koji je nakratko figurirao kao vlasnik šibenskog TLM-a, uhapšen je temeljem europskog uhidbenog naloga, na području Francuske, i od subote je u šibenskom pritvoru.

Protiv Shamisa i njegovih suradnika (Marijana Stričevića i Živka Lakoša) Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je početkom travnja 2018. pokrenulo istragu zbog nezakonitih radnji u poslovanju TLM-a i sumnje da su šibensku Tvornicu aluminija oštetitili za preko 800 tisuća kuna,koristeći svoje upravljačke pozicije u TLM Holdingu i TLM Alkuminiumu (kazneno djelo zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju).

Shamis je TLM preuzeo 2015. od tadašnjih vlasnika, obitelji Pejčinoski. U Šibeniku je dočekan kao spasitelj i bezmalo dobrotvor, ali za ono malo vremena koliko je bio vlasnik kompanije nije se proslavio. Osim što je tvrtku gurnuo u stečaj i, kako se sumnja, izvlačio novac TLM-a za osobne i potrebe svoje rodbine i prijatelja, Shamis nije investirao u Tvornicu ni lipe vlastitog novca.

Shamis i njegovi najbliži suradnici putovali su svijetom na račun TLM-a koji im je plaćao avionske karte za privatne aranžmane, hotelske smještaje u Šibeniku i Zagrebu, račune njihovih obitelji i njihove pratnje, isplate neopravdanih mjesečnih apanaža itd. I sve to je besramno izvlačio s računa tvrtke od ožujka do rujna 2015., iako je tvrtka grcala u gubicima.

Igor Shamis je u srpnju 2015. opozvao cijelu upravu TLM Aluminiuma, s Marijanom Stričevićem na čelu, jer je među nekadašnjim bliskim suradnicima došlo do potpunog razlaza. Za privremenog upravitelja TLM Aluminiuma tada je postavljen Živko Lakoš iz Jadranske banke, najvećeg vjerovnika TLM-a.

Javnosti je stalno najavljivao investicije, govorio o kreditnim sredsvima koja će mu biti odobrena., ali iz TLM-a je otišao a da nikad ni lipe u tvrtku nije uložio. Govorio je kako mu je cilj spriječiti stečaj TLM-a, a i sam ga je dodatno sustavno devastirao.

Spominjao je i plan restrukturiranja Tvornice s otkupom dugova u iznosu od 60 milijuna eura, za svega 35 milijuna eura, koji će ponuditi vjerovnicima. Bajao o tome kako će mu novac, uz njegovo vlastito učešće, osigurati velike europske banke i svjetski fondovi, za što je tražio poček do kraja godine.

No, priča o uspješnom biznismenu koji je došao u Šibenik spasiti posrnuli TLM, neslavno se završila za samo šest mjeseci tijekom kojih je navodni milijarder i spasitelj šibenske tvornice izvlačio novac s računa TLM-a ali je svoj, ako ga je uopće imao, brižljivo čuvao.

18. travanj 2024 03:38