StoryEditorOCM
Crna kronikaneredi na autocesti

DORH istražuje divljačko postupanje policije prema navijačima Hajduka i korištenje pravih metaka

Piše Šibenski.hr
21. lipnja 2022. - 08:43

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici potvrdilo je da provjerava policijsko postupanje prilikom incidenta na Desincu, kad su u sukobu s navijačima Hajduka koristili prave metke.

'Glede Vašeg upita, obavještavamo Vas da ovo državno odvjetništvo provodi izvide vezane uz postupanja policijskih službenika prilikom napada navijača HNK Hajduk Split na odmorištu Desinec', navodi se u odgovoru ŽDO Velika Gorica, koje je mjesno nadležno za odmorište Desinec, upućenom Portalu grada Kaštela.

Podsjetimo, 21. svibnja ove godine odigrao se derbi između Dinama i Hajduka na Maksimiru, na koji navijači Hajduka nisu ušli jer im je Krešimir Antolić u ime Dinama praktički zabranio unos transparenata i bubnja. Prilikom povratka prema Dalmaciji došlo je do obračuna kod odmorišta Desinec, gdje su se Torcidaši željeli probiti do odmorišta, a policija ih je u tome spriječila.

Pri tome je više policajaca pucalo iz pištolja, a najmanje je jedan, prema navodima PU zagrebačke, metke ispalio prema tlu te su oni u odbijanju pogađali navijače Hajduka, kako one u sukobu, tako i one nešto dalje na cesti. Službeno je četvero ozlijeđenih propucavanjem, dok se neslužbeno spominje brojka od sedam, ali neki nisu željeli prijaviti ranjavanja.

Prema navodima navijača, policija je nakon toga neselektivno u čitavoj koloni ubacivala suzavac u vozila te s reda pendrečila sve na cesti. Policija tvrdi da to nije točno, ali su na tiskovnoj konferenciji nakon događaja naveli ni kako nema snimke policijske pucnjave, ali ima snimke naknadnih zbivanja. 

Među njima su bila i četvorica navijača Hajduka s područja Šibenika koji su također bez ikakvog razloga privedeni i držani u istražnom zatvoru. Na koncu su pušteni.

Nakon svega ovoga, kako je danas ŽDO Velika Gorica potvrdilo, Tužiteljstvo nije moglo zakonski zanemariti javni pogovor, svjedočenja navijača od kojih neki nisu anonimni, a prema kojima je policija prekršila zakon, u nekim trenucima i rabijantno. Stoga su morali krenuti u izvide, tako da će nakon podataka koji su im policajci dostavili prikupljati i druga svjedočanstva iz te krvave noći s 21. na 22. svibnja ove godine.

 

20. travanj 2024 04:20