StoryEditorOCM
Crna kronikaIspovijest Božića Kudrića

Dobili smo pismo iz šibenskog zatvora: Nudili su mi 3000 eura da u ćeliji pretučem ubojicu...

24. travnja 2018. - 10:37

Nuđeno mi je 3000 eura da prebijem Nikolu Gusića Janjića – tvrdi Joško Božić Kudrić (36) u pismu koje je poslao u našu redakciju iz Šibenika, gdje je smješten u istražnom zatvoru dok nad njim traje postupak zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom Nikoli Krmeku (20) u prosincu 2015. godine.

Božić Kudrić je u Šibeniku smješten u ćeliju sa Gusićem Janjićem (25), optuženim za ubojstvo Ivana Mate Blaževića (23), pripadnika Torcide, prošle godine ispred kafića u Stobreču.

Upravo je činjenica da je njegova žrtva bio istaknuti član navijačke skupine dovela do odluke da se Gusić Janjić zbog straha od odmazde ne pritvara na splitskim Bilicama. Smješten je stoga u šibenski zatvor iz kojeg ga po potrebi dovode na splitski sud.

Dokićev napad

Unatoč odluci da se Nikola Gusić Janjić dislocira iz sigurnosnih razloga, zbog brojnih Splićana nad kojima je određen istražni zatvor, smještenih u Šibeniku uglavnom zbog povrede discipline u splitskom zatvoru, dovela je do problema.
U veljači ove godine bio je žrtva napada Igora Dokića (41) koji je tamo smješten dok nad njim traje postupak zbog prijetnji pravosudnom policajcu u zatvoru u Splitu.

Dokić je odmah po dolasku u šibenski zatvor u prosincu prošle godine prvo napao Joška Božića Kudrića koji je tamo smješten nakon što se dogodio incident u splitskom zatvoru. O svemu je obaviješten sud te je stegovno kažnjen uskratom posjeta pošte i boravkom u samici.

Joško Božić Kudrić je na sedam gusto ispisanih stranica poslao pismo iz istražnog zatvora u našu redakciju. Kao i sva zatvorska pošta, pismo je prošlo propisanu proceduru. Omotnica pošte koju šalju istražni zatvorenici se ne zatvara, već se dostavlja nadležnom sudu.

U ovom slučaju je to Županijski sud u Splitu na kojem je u tijeku drugo suđenje Božiću Kudriću. Nakon pregleda pisma, ako nema neprikladnog sadržaja, omotnica se zatvara te se prosljeđuje na naznačenu adresu. Ako se u pismu nađe neprimjereni sadržaj, vraća se pošiljatelju.

Pismo je dostavljenu u redakciju Slobodne Dalmacije u omotnici s datumom kada je pregledano i potpisom odgovorne osobe sa suda. Opisana procedura je ujedno i potvrda o identitetu pošiljatelja.

Veći dio pisma odnosi se na primjedbe Joška Božića Kudrića na sadržaj novinarskih tekstova kojima se prati kazneni postupak protiv njega. Vrhovni sud je ukinuo prvu osuđujuću presudu od osam godina zatvora protiv njega zbog smrti Nikole Krmeka te je naložen novi postupak na splitskom sudu.

Htio me preklati...

Od kobnog događaja u prosincu 2015. godine Božić Kudrić se nalazi u istražnom zatvoru, a promijenio je tri zatvora: Split, Lepoglava i Šibenik.

Redom navodi svoje objašnjenje za incidente koji su pratili njegov boravak u navedenim zatvorima. U Zatvoru u Splitu je bio tijekom istrage, nakon čega je smješten u Lepoglavu, gdje je otišao na prijevremeno odsluženje prije pravomoćnosti nakon objave prve presude.

U veljači prošle godine ga je izbo priručnim nožem napravljenim od drške metle i žlice Stjepan Maurović (34), koji je u Lepoglavi služio 25 godina zbog ubojstva.

- Danima je čekao priliku da me ubije, a kada se događaj zbio htio me preklati na spavanju. Kasnije mi je kazao kako su iz vrha kaznionice nagovorili dvojicu da potaknu na napad na mene. Maurović ih je htio odati, ali kasnije je nađen mrtav – napisao je Božić Kudrić.

Po ukidanju prve presude vraćen je na splitske Bilice, gdje je u rujnu prošle godine došlo do izgreda nakon kojeg je Božić Kudrić prijavljen za napad na pravosudnog policajca. U svom pismu navodi kako se radi o visokom i iznimno krupnom policajcu s kojim dugo nije bio u dobrim odnosima i koji je napao njega.

- Cijeli zatvor zna da je on napao mene i da sam se branio te je on završio na podu, ali lakše je prijavit i okrivit mene. Kako bi zataškali istinu nisu ni izuzeli simke videonadzora - veli Božić Kudrić.

Opisao je i događaj iz listopada 2016. godine u zatvoru na Bilicama, kada su jednom od zatvorenika slomljena dva rebra koja su probila pluća. Navodno je voditelj odjela otključao četvorici pravosudnih policajaca vrata ćelije te su oni zatvoreniku nanijeli teške tjelesne ozljede.

O incidentu nije obaviještena ni policija ni državno odvjetništvo, a to nije napravila ni splitska bolnica, gdje je odveden ozlijeđeni zatvorenik. Snimka videonadzora tog dana je izbrisana.

Idealni čuvari

Nakon incidenta na Bilicama, Božić Kudrić je smješten u Šibenik, gdje dijeli ćeliju s Nikolom Gusićem Janjićem. U pismu navodi kako mu je unatrag nekoliko mjeseci nuđeno da prebije Gusića Janjića te će mu se isplatiti 3000 eura.

- Odbio sam ponudu i o tome obavijestio Županijski sud u Splitu. Mislim kako se ništa ne događa slučajno pa tako ni to da mi je prije desetak dana supruzi provaljeno u salon, sve demolirano i pokradeno te je ostavljen natpis “Smrtna kazna!” - siguran je Božić Kudrić.

Na kraju navodi kako su pravosudni djelatnici u šibenskom zatvoru idealni i mogli bi biti primjer drugima. Za sve osoblje u šibenskom zatvoru kapa do poda, napisao je.
 

25. travanj 2024 03:49