StoryEditorOCM
Crna kronikanovi svjedoci

Dan prije nego što je trebao izaći na slobodu: sudac istrage produljio pritvor Damiru Škugoru

Piše Hina
11. listopada 2022. - 18:14

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor Stjepanu Leki i Vladi Mandiću koji su uhićeni u novom kraku plinske afere, dok je ranije uhićenom Damiru Škugoru produljen istražni zatvor jer je potrebno ispitati nove svjedoke.

Nekadašnjem Škugorovom zamjeniku Stjepanu Leki pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na šest svjedoka, dok je direktor tvrtke EVN Croatia Plin Vlado Mandić pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Leki nije određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je još ranije dobio otkaz u Ini.

Sudac istrage je za dodatnih mjesec dana produljio pritvor Damiru Škugoru, dan prije nego što je trebao izaći na slobodu jer je zbog novog kraka plinske afere sada potrebno ispitati nove svjedoke. Kako su ispitani svi svjedoci u dijelu istrage koja se odnosi na Husića, on bi uskoro mogao izaći iz pritvora kako bi se branio sa slobode.

- Odluka suda povodom prijedloga Uskoka za određivanje istražnog zatvora bila je pozitivna, dakle određen je istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika koji su tijekom jučerašnjeg dana uhićeni i produljen je istražni zatvor protiv prvookrivljenika koji je već u istražnom zatvoru na temelju ranijeg prijedloga i ranije istrage koja je danas proširena. Namjera tužitelja nikad nije provoditi linč, nego na temelju prikupljenih dokaza, ako se postoji osnovana sumnja sumnja otvoriti istragu. U ovom slučaju rezultati istrage od 28. kolovoza su doveli do toga da postoji osnovana sumnja u počinjenje niza drugih kaznenih djela, a dužnost je tužitelja otvoriti istragu, prikupiti dokaze i procijeniti ima li osnove za podizanje optužnice. To definitivno nije linč.

image

Sandra Hančić, odvjetnica Damira Škugora ispred Županijskog suda

Nera Šimić/Cropix

Ako postoje razlozi za predlaganje istražnog zatvora, tužitelj je dužan predložiti istražni zatvor. Sudac je u ovom slučaju procijenio da su naši razlozi osnovani pa je i odredio istražni zatvor. Mi smo provodili pretrage sukladno zakonu o kaznenom postupku, u sklopu te pratrage niza elektroničkih uređaja, uključujući servere Ine, pronađeni su opsežni dokazi koji ukazuju na počinjenje drugih kaznenih djela uslijed čega je ova istraga proširena.

Mi bi rado da je optužnicu moguće zasnovati samo na materijalnim dokazima no znamo da to nije realnost, oni se gledaju zajedno s iskazima svjedoka. Iskazi svjedoka su bitni dokazi, to sigurno i obrana zna. U ovom slučaju u odnosu na prvookrivljenika je postojao razlog, a to su svjedoci na koje bi mogao utjecati. Za drugookrivljenika takvi razlozi nisu postojali, rekla je Danijela Raspović Tomac, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Bojan Šupuković, branitelj Stjepana Leke rekao je kako je sudac istrage odredio istražni zatvor Stjepanu Leku zbog opasnosti na utjecaja na svjedoke.

USKOK je predložio šest svjedoka koje bi trebao ispitati u istrazi. Kada se ti svjedoci ispitaju, okrivljenici će se pustiti iz istražnog zatvora. Odvjetnik Leke dodao je kako USKOK nije uopće obrazložio po kojoj osnovi bi njegov branjenik mogao utjecati na svjedoke.

Stjepan Leko primio je izvanredni otkaz ugovora o radu, stoga njegov branitelj ne vidi razloge kao bi Leko mogao utjecati na svjedoke. A ti navedeni svjedoci nemaju saznanja o inkriminaciji. Vjeruje da je takva odluka suca donesena zbog pritiska javnosti. Stjepan Leko još uvijek nije iznio obranu, čeka da vidi spis, te će nakon toga početi iznositi obranu.

Ines Margetić, braniteljica osmog okrivljenog Vlade Mandića rekla je da je izrečena odluka o istražnom zatvoru za njezinog klijenta. Naglasila je da se proširenom rješenju o istrazi, njezinom klijentu stavlja na teret - udruženje radi počinjenje kaznenog djela, što znači nije u sastavu, njegova inkriminacija nije u sastavu organizacije.

Mandić je i u tim okolnostima dobio istražni zatvor od mjesec dana, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Svjedoci su zaposlenici tvrtke u kojoj je on direktor. Istražni zatvor određen mu je i zbog mogućnosti ponavljanja djela. Obrana se s time ne slaže. Mandića se tereti za pomaganje. Obrana još uvijek nema uvid u spis.

- USKOK je predložio, a sud prihvatio da se Damiru Škugoru produlji istražni zatvor za još mjesec dana, zbog opasnosti na utjecaj na svjedoke. Sada imamo šest novih svjedoka. To su sve zaposlenici INA-e i tvrtke unutar INA-e. MI smo se tomu protivili, smatram da nema razloga i dalje ostaje pri tome da se radi o apstraktnoj opasnosti i da više ne postoji autoritet Damira Škugora u INA-i, koji bi opravdao takvu bojazan, rekla je Sandra Hančić, odvjetnica Damira Škugora.

Škugor, Leko, Husić i Mandić osumnjičeni za još poslova na štetu Ine

Uskok je istražujući nezakonitosti u prodaji plina proširio istragu nad bivšim Ininim direktorom Damirom Škugorom i njegovim zamjenikom Stjepanom Lekom te poduzetnikom Goranom Husićem i direktorom tvrtke EVN Croatia Plin Vladom Mandićem za dodatnu štetu Inu od 3,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo, koje je zatražilo pritvor za Leku i Mandića, priopćilo je da četvorku sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u tom nedjelu u sastavu zločinačkog udruženja te pranje novca.

Leko i Mandić su uhićeni u ponedjeljak u drugom kraku plinske afere zbog koje su ranije uhićeni Damir Škugor, njegov otac Dane Škugor, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić te bivša direktorica Plinare istočne Slavonije (PIS) Marija Ratkić.

Antidatirali ponude za kupnju plina po iznimno niskim cijenama

Ranije uhićena petorka se sumnjiči da je oštetila Inu za više od milijardu kuna kupujući plin od Ine po 19,5 eura, a potom ga prodajući po čak 210 eura. Damir Škugor i Husić su i dalje u istražnom zatvoru, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

Uskok i policija su, na navodeći identitete, izvijestili kako u nastavku istrage sumnjiče Škugora da je prilikom prodaje plina kupcu po povlaštenoj cijeni, a u trenutku kada je došlo do značajnog poskupljenja plina, dogovorio s Lekom, Husićem i Ratkić antidatirane upite za ponudama i antidatirane ponude za kupnju plina po iznimno niskim cijenama.

Na taj su način prikazali da je dogovor postignut u prosincu 2020., iako je stvarno postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021., dok je ugovor s Mandićevm tvrtkom postignut u studenom 2021. godine. Time je, ističu policija i Uskok, utvrđena sumnja da je Leko zlouporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Istražitelji sumnjaju da je Husić, nakon dogovora sa Škugorom, ishodio ranije za svoju tvrtku OMS Upravljanje dozvolu za trgovanje plinom. Potom su Leko, otac i sin Škugor, Šurjak i Ratkić sačinili antidatirane upite i uvjete, iako je stvarno takav dogovor postignut u trenutku kada su cijene na tržištu plina toliko porasle da su jamčile značajnu zaradu.

Na taj način je Leko, naglašava policija, povrijedio zakonsku dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist, a prouzročio štetu onome o čijim je imovinskim interesima bio dužan brinuti.

Stvorili uvjete za daljnju višemilijunsku štetu

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da su Damir Škugor i Leko kontinuirano pogodovali Mandićevoj tvrtki EVN Croatia Plin od kolovoza 2021. na način da su antidatirali komercijalne uvjete kada su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda.

Dodaju da je Mandić stavljao antidatirane prihvate ponuda da bi potom, zajedno sa Škugorom i njegovim zamjenikom Lekom, potpisivali ugovore o prodaji plina, a u što je bio, sumnja se, uključen i Husić.

Uskok i policija preciziraju da su Škugor i Leko pripremili i potpisali ugovor o prodaji Ininog plina za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. s tvrtkom Vlade Mandića koji je na zahtjev Škugora taj ugovor i potpisao te, sukladno Škugorovoj uputi, s Husićem dogovorio prijenos ugovorene količine plina njegovoj tvrtki.

Time su navodno prouzročili štetu veću od 450.000 eura (3,5 milijuna kuna) i ujedno stvorili uvjete da izvršenjem ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja višemilijunska šteta za Inu.

Husić osumnjičen i za višekratno pranje novca

Uskok i policija ističu da Husića sumnjiče i za pranje novca kako bi zametnuo trag nezakonitom porijeklu novca stečenog plinskim malverzacijama. Preciziraju da je od srpnja 2021. do travnja ove godine u Zagrebu i Novoj Gradišci na račun svoje tvrtke primao novac od trgovine plinom, kumulirao dobit i dalje ulagao nezakonito stečen novac.

Husić je, sumnjaju tužiteljstvo i policija, prebacivao novac s računa svoje tvrtke OMS Upravljanje na račun svoje druge tvrtke, a koji je potom koristio za legalne poslove i kupnju nekretnina.

Istražitelji sumnjaju da je Husić na ime pozajmica svojoj tvrtki iz Nove Gradiške prenio najmanje 6,8 milijuna kuna te da je u ime iste tvrtke uložio pola milijuna kuna za kupnju nekretnine na novogradiškom području. Uz to, Husić se sumnjiči da je s računa novogradiške tvrtke isplatio 6,5 milijuna kuna na ime povrata pozajmica u korist računa na njegovo ime.

Husić se, također, sumnjiči da je s računa OMS Upravljanja prenio najmanje 14 milijuna kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist svoje novogradiške tvrtke. I taj je novac, sumnjaju istražitelji, oprao, dok je kasnije na račun OMS Upravljanja vratio više od 350.000 kuna.

19. travanj 2024 13:05