StoryEditorOCM
Crna kronikaafera ina

Damir Škugor i ekipa izašli na slobodu: evo kako je izgledao izlazak osumnjičenih iz Remetinca

Piše Dušan Miljuš/JL
9. studenog 2022. - 19:35

Damir Škugor, prvookrivljeni u tzv. plinskoj aferi, pušten je danas iza 18 sati iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što su ispitani posljednji svjedoci koje je predložio USKOK, piše Jutarnji list. 

Osim njega, na slobodu su u kasnim popodnevnim satima izašli Stjepan Leko i Vlado Mandić na koje je proširena istraga. Nisu davali izjave novinarima po izlasku iz istražnog zatvora.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Škugor je bio u Remetincu od 27. kolovoza. Među zvučnim imenima koja su s njim završila u Remetincu bio je i sada već bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, a bio je uhićen i njegov otac Dane Škugor.

U prvom kraku istrage USKOK im je, ukratko, stavljao na teret da su kroz "zločinačko udruživanje", koje je organizirao i osmislio upravo Škugor, u transakcijama prirodnim plinom pribavili korist veću od 850 milijuna kuna, a dio novca završio je na računima Škugorovih roditelja.

Uz pravosudnu, plinska afera ima i političku dimenziju jer je i sada tema rasprava između vladajućih i oporbe o tome kako se takva pljačka mogla dogoditi.

Uz prvi krak plinske afere, USKOK je nedavno u novom kraku uz Škugora osumnjičio i njegova podređenog u Ini Stjepana Leku, te direktora velikog distributera EVN Croatia plin Vladu Mandića da su oštetili Inu za oko 3,4 milijuna kuna koristeći se nezakonitim, antedatiranim ugovorima o kupoprodaji plina po fiksnoj cijeni.

Ostvarena ilegalna zarada od 3,4 milijuna kuna, prema optužbi, odnosi se na prodani plin EVN-u u razdoblju 2021./2022., kada su Škugor i Leko u dogovoru s direktorom EVN-a Mandićem antedatirali i ponude, i prihvat ponuda, i datum sklapanja ugovora između Ine i EVN Croatia plina.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

USKOK je sada ispitao sve svjedoke, a kako Škugor više nije direktor u Ini, nema ni opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo ili da bi mogao utjecati na svjedoke. Zahtjev za Škugorovo puštanje iz istražnog zatvora stigao je na zagrebački Županijski sud nakon ispitivanja svjedoka i bilo je potrebno samo formalno provesti prijedlog USKOK-a.

Podsjetimo, istražitelji su nedavno upali i u HEP, ali još nije poznato hoće li biti kakvih novih istraga ili proširenja postojećih.

19. travanj 2024 18:38