StoryEditorOCM
Crna kronikaI proplakat će zora

Bivša supruga Miše Kovača ostala bez krova nad glavom, kuloari bruje da su Zagrepčani samo paravan stvarnom kupcu koji živi par kuća dalje

22. veljače 2017. - 13:14

Anita Kovač, bivša supruga Miše Kovača, deložirana je, zajedno s partnerom Vinkom Gulinom iz kuće u Tribunju u kojoj je živjela više od dva desetljeća. U uličici pred tribunjskom plažom Zamalin satima je u utorak trajala prava drama. Počelo je s iznošenjem ugostiteljske opreme. Stolovi, stolice te kompletan inventar iz restorana u prizemlju kuće izneseni su i ukrcani u plavi kombi, a promijenjena je i brava na ulaznim vratima "San Antonija", nekadašnje popularne pizzerije u koju su rado svraćala mnoga poznata lica.



I stambeni dio nevelike katnice bio bi, pod budnim okom policije i sudskih ovršitelja, istodobno deložiran da Anitu Kovač sudska ovršiteljica Općinskog suda u Šibeniku Grozdana Juričev Šprljan nije zatekla u bolesničkoj postelji zbog upale pluća.



Pozvan je i tim hitne medicinske pomoći, no liječnici su otišli, a Anita Kovač je još neko vrijeme ostala u kući opasanoj plavom policijskom trakom, da bi napokon izišla baš kad su se udaljili novinari brojnih redakcija kojima je dojavljeno o deložaciji i kad se činilo da će biti prolongirano iseljenje. Sud, naime, nije prihvatio prijedlog da se ovrha odgodi zbog zdravstvenog stanja donedavne vlasnice.

 

Tako je i stvarno okončana duga, mučna i prilično komplicirana dužničko-vjerovnička priča i financijska agonija supružnika Kovač-Gulin. Počela je, tvrdi Vinko Gulin, ugovornim odnosom koji je Anita sklopila s predstavnikom talijanske tvrtke "Old colection" o kupnji šanka na plažnom objektu u Tribunju.



– Anita nije bila svjesna u što se upušta. S dvije tisuće eura, koliko je šank trebao koštati, potraživanje se popelo na više od 10 tisuća eura, a toliko nismo mogli platiti. Već smo vraćali kredit od 100 tisuća eura Raiffeisen zadruge i za taj dodatni dug nismo imali novca. Zadruzi smo otplatili gotovo 75 tisuća eura, kada je "Old colection" pokrenuo ovrhu i tako je sve krenulo nizbrdo – kazao nam je Gulin.
Vidno uzbuđen i rezigniran, u jednom je trenutku, dok se inventar iznosio iz unutrašnjosti restorana, dograbio hrvatsku zastavu i s njome prošetao ispred policajaca, a onda i među okupljenim mještanima te nekolicinom pripadnika različitih udruga.



Ubrzo je iz kuće izišla i odvjetnica Doris Košta, pravna zastupnica Anite Kovač i Vinka Gulina.
– Anita Kovač sad nema krov nad glavom, i prvo ćemo je odvesti u bolnicu, a onda ćemo se pobrinuti da se negdje smjesti – kazala je Košta.

 

Medijima je također pojasnila nekoliko važnih kronoloških detalja slučaja kojim se bavi od prosinca prošle godine. Na javnoj dražbi koja je uslijedila po ovrsi, prvi potencijalni kupac kuće Kovač u Tribunju bio je, po njezinim riječima, upravo predstavnik tvrtke "Old colection".

Kako Talijan ni nakon 30 dana nije uplatio jamčevinu za 1,5 milijuna kuna, koliko je ponudio za objekt, sud se, dodala je, priklonio drugom ponuditelju, obitelji Grbeša iz Zagreba. Kuća im je, tako, prodana za milijun i 140 tisuća kuna.

Odvjetnica Košta odlučna je u ocjeni da talijanski ponuditelj nikada nije imao ozbiljnu namjeru kupnje kuće, nego da je svojom ponudom omogućio drugom ponuditelju da se nekretnine domogne po znatno nižoj cijeni. Predaja kuće Kovač u posjed dražbovnom kupcu posljedica je, zaključila je, cijelog niza propusta čimbenika unutar pravnog sustava koji predstavljaju kazneno djelo.



– Danas svjedočimo tragičnoj situaciji provođenja ovrhe po bilo koju cijenu, odnosno postupka koji je pokrenula osoba bez pravnog legitimiteta u Republici Hrvatskoj. U pitanju je subjekt nad kojim je u Italiji provedena likvidacija još 2002. godine i koji, kao takav, neregistriran i nepostojeći, svoje traženje u Hrvatskoj nije mogao zaštititi ni javnobilježničkim aktom, niti je ikada smio ishoditi pečat ovršnosti. Brojne su sudske radnje propuštene, a do dosude u ovakvom obliku nikada nije trebalo doći. Stoga sam 14. siječnja ove godine USKOK-u podnijela prijavu te očekujem da će istražitelji detaljno odraditi posao i da neće zanemariti činjenice na koje dokazi budu upućivali – rekla je Košta, podsjetivši i na nerazmjer procijenjene vrijednosti kuće i svote za koju je prodana.

 

Obrušila se i na ovršni zakon koji u ovakvim situacijama dopušta brzu milijunsku zaradu te najavila rasplet slučaja pred sudom u Strasbourgu.



Sami Tribunjci, pak, nisu bili od velikih riječi. Zamišljeno su promatrali policiju i radnike angažirane oko iznošenja namještaja. Ipak, od nekolicine smo uspjeli čuti i dio kuloarskih priča po kojima je stvarni kupac kuće Kovač zapravo Tribunjac koji živi samo nekoliko kuća dalje. Zagrepčani su mu, vele, poslužili tek kao paravan. To nam, međutim, nitko službeno nije potvrdio. Deložacija se nastavlja i danas.


Šank je kriv za sve
Vinko Gulin tvrdi da je sve počelo ugovorom s predstavnikom talijanske tvrtke 'Old colection' o kupnji šanka na plažnom objektu. 'Anita nije bila svjesna u što se upušta. S dvije tisuće eura, koliko je šank trebao koštati, potraživanje se popelo na više od 10 tisuća eura, a toliko nismo mogli platiti. Već smo vraćali kredit od 100 tisuća eura Raiffeisen zadruge', kaže Gulin

24. travanj 2024 04:21