StoryEditorOCM
Crna kronikaPriznao korupciju

Biviši načelnik MUP-a pokleknuo: ‘Tražio sam od Josipe Rimac da mom kandidatu sredi prolazak na državnom ispitu‘

Piše Šibenski.hr
2. travnja 2022. - 17:10

'Da, tražio sam od Josipe Rimac da mom kandidatu sredi prolazak na državnom stručnom ispitu', priznao je istražiteljima iz USKOK-a Dubravko Novak, nekadašnji ravnatelj Policijske akademije, piše Dalmatinski portal. Njegovo priznanje dio je optužnice što je nedavno podignuta protiv Josipe Rimac, bivše državne tajnice, koju se osim za namještanje potpora i poticaja, te nezakonito zapošljavanje u HEP-u, tereti i za interveniranje za brojne kandidate koji su polagali državne stručne ispite. Pomagala im je, sumnja USKOK, tako što je od članova komisije tražila da ih puste bez obzira kakvo znanje pokazali.

Jedan od tih koji je tažio uslugu za svog kandidata bio je i tadašnji načelnik Policijske akademije Dubravko Novak. Inače, riječ je o čovjeku koji je godinama bio u visokim policijskim strukturama, a 2017. postao je i šef povjerenstva koje je predlagalo čelne ljude u policiji, dakle praktično je postao glavni kadrovik.

Dok je još obnašao funkciju načelnika Policijske akademije, Novak je 28. svibnja 2020. upao u mjere tajnog nadzora što su još od kraja 2019. provođene nad Josipom Rimac. Sve je krenulo zbog njezinog sumnjivog lobiranja za vjetropark Krš-Pađene. No, kako je gospođa Rimac puno razgovarala na mobitel, istražitelji su snimili sate i sate intrigantnih razgovora o brojim drugim malverzacijama s kojima ju se naknadno povezalo.

Među njima je, navodi se u optužnici, a prenosi Dalmatinski portal,  bio i sporni razgovor s načelnikom Policijske akademije. On je 28. svibnja 2020. u 8.58 sati nazvao Josipu Rimac, te ju pitao može li mu pomoći. 'Sin mog šefa osiguranja polaže državni stručni ispit. Samo da ga ne izmasakriraju. Mogu li poslati poruku?', snimljen je kako govori gospodin Novak. Josipa Rimac mu, citira USKOK, odgovara neka pošalje poruku, pa će ona sve iskoordinirati.

Nakon tog dogovora načelnik Policijske akademije doista šalje poruku s imenom kandidata, brojem ispitne komisije i vremenom polaganja. Josipa Rimac je to, kako je utvrđeno iz poruka pronađenih u njezinom mobitelu, proslijedila Tereziji Marić, koja je u ondašnjem Ministarstvu uprave bila zadužena upravo za državne stručne ispite. 'Mole iz mupa', dodala je u poruci Rimac.

Upravo je Terezija Marić Novakovog kandidata na kraju i pustila na ispitu. To je sama javila Josipi Rimac. 'Jedva sam izvukla dvi suvisle', dodala je. I Terezija Marić obuhvaćena je optužnicom.

Rimac nakon toga zove Novaka i javlja mu da je njegov kandidat prošao, te objašnjava kako je 'dobro da je zvao' za njega jer mu 'stvarno treba asistent. 'Moje cure su komentirale da je jedino tako i mogao proći', zaključila je Rimac u tom razgovoru. U svojoj obrani negirala je krivnju objašnjavajući kako je državni stručni ispit vrlo stresan i ona je samo tražila da se kandidatima omogući da se prije polaganja smire. Kasnije bi javljala je li netko položio, ali ni za koga nije intervenirala. Novak je pak sve priznao.

'Poznajem Josipu Rimac dugi niz godina. Tog dana sam ju zvao jer znam da je radila u Ministarstvu uprave. Pretpostavljao sam da ona sama ne sudjeluje u ispitivanju na državnim stručnim ispitima, ali sam ju tražio da pomogne', potvrdio je u svojoj obrani Dubravko Novak. 'Svjestan sam da je to bilo pogrešno i da sam tražio nešto što se ne smije tražiti', kazao je tijekom ispitivanja pred istražiteljima.

Hoće li Novak krivnju priznati i na sudu ostaje za vidjeti. Zanimljivo je da je taj razgovor snimljen samo dan prije nego što je Josipa Rimac uhićena, a Novak iznenada 9. lipnja 2020. podnosi zahtjev za odlazak u mirovinu.

Novak je u mirovinu otišao iako je svega par mjeseci ranije, kako nam je potvrđeno iz MUP-a RH, tražio da mu se radni odnos produži do kraja 2020. godine. Naime, još u siječnju te godine Novak je s navršenih 65 imao uvjete za mirovinu. Tražio je i dobio mogućnost da ostane raditi još godinu dana.

Ipak, nakon što je postalo jasno da je upao u tajne mjere s Josipom Rimac, u trenutku kada još nije bio formalno pod istragom, Novak podnosi zahtjev za umirovljenjem. Na ovu koincidenciju javno je upozorio i Sindikat policijskih službenika.

Iz MUP-a RH Telegram nisu odgovorili na više puta postavljen upit je li prije umirovljenja Novak toga iskoristio zakonski godišnji odmor, te ako nije je li mu isplaćena naknada za to i u kojem iznosu. Ovdje još treba dodati da protiv Novaka, budući da je hitno umirovljen, nije pokrenut disciplinski postupak što je uobičajeno protiv policijskih službenika koje se sumnjiči za kršenje zakona, donosi Dalmatinski portal.

19. travanj 2024 05:59