StoryEditorOCM
Crna kronika'vatreno krštenje'

'Našao sam ih u komi na palubi, držao me adrenalin, ali ni u jednom trenutku nisam počeo paničariti jer sam znao da moram pomoći toj djeci': pročitajte ispovijest mladog doktora s Hvara koji je prvi izišao na mjesto trovanja talijanskih turista

18. kolovoza 2019. - 12:40

Mladi, 25-godišnji doktor Nikica Karković iz Hvara, liječnik je kojeg je na konferenciji za novinare u KBC-u Split pohvalila doc. dr. Branka Polić.

Rekla je da je on, koji je prvi izišao na mjesto trovanja talijanskih turista, obavio veliki i odličan posao u pružanju pomoći unesrećenima.

Došli smo do mladog liječnika koji je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da na životu održi dvoje djece, koja su bila u najtežem stanju.

Talijanska djevojčica pokazuje bolje neurološke reflekse od svoga mlađeg brata, ali još se ne zna što će biti kad se 'probude'

Konačno dobre vijesti iz KBC-a Split: mali Talijani su bolje, danas bi ih liječnici trebali skinuti s respiratora!

Doktor Karković je diplomirao prije godinu dana, nakon čega je imao šest mjeseci staža, a potom se zaposlio u Zavodu za Hitnu medicinu SD županije, ispostava Hvar.

– Poziv da će u hvarsku luku uploviti brod na kojemu se nalazi jedna smrtno stradala osoba dobio sam od kolegice, negdje taman prije izmjene naših smjena. Znao sam da moram biti spreman reagirati i da ništa ne smijemo prepustiti slučaju – kazuje nam dr. Nikica Karković.

Čim su dobili poziv, dr. Karković i dvojica medicinskih tehničara – Mladen Buotić i Mateo Bubić – zaputili su se vozilom Hitne pomoći u hvarsku luku.

– Smatrao sam kako je bolje da dođemo prije i da čekamo mi njih nego oni nas. Čekali smo nekih 15-ak minuta. Odmah smo ušli na palubu i tu smo vidjeli u ležećem položaju dvoje djece u stanju kome. Odmah smo započeli sa simptomatskim liječenjem i održavali smo im vitalne životne funkcije stabilnima. Zatražili smo i helikopterski prijevoz u Split i nakon toga smo djecu i njihovu majku odvezli u ambulantu Hitne pomoći – govori dr. Karković.

Članovi posade i ostali putnici na brodu cijelo su vrijeme bili na palubi u blizini djece.

– Moram priznati da se na njih nisam puno obazirao jer sam vidio da su u relativno dobrom stanju, a i nitko se od njih nije žalio na zdravstvene probleme. Majka je bila jako uzrujana, ja sam je pokušao umiriti, ali konverzacija nam je bila otežana jer su Talijani govorili samo talijanski. Kako su mi rekli, to jutro su otišli u kabinu probuditi djecu i pronašli ih u tom stanju. Vitalni parametri kod djece su bili u redu, a najgora je stvar bila u tome što su imali poremećaj svijesti – kazuje dr. Karković.

Nakon što su ih na daskama iznijeli s broda u vozilo Hitne pomoći, uputili su se u ambulantu.

helikoptera, u koji smo ukrcali djecu i njihovu majku, a i ja sam išao kao njihova pratnja. Od prve dojave da se nešto ružno dogodilo do dolaska u KBC Split prošlo je sat vremena. U Splitu sam kolegama prenio informacije o tome što sam sve poduzeo i oboljele predao njima na skrb. Dok smo mi bili u Splitu, Hitna pomoć iz Jelse pobrinula se za preostalo dvoje talijanskih državljana kojima je trebalo ukazati pomoć na brodu. Naknadno su i oni helikopterom prevezeni u Split – kazuje dr. Karković.

Tako je mladić, liječnik koji je službeno u Hitnoj pomoći zaposlen 1. srpnja ove godine, imao "vatreno krštenje", kojeg će se vjerojatno sjećati cijelog života.

– Pa, nitko se, ni od mojih starijih i iskusnijih kolega, ne sjeća ovakvog slučaja. Ja sam imao nekih hitnih slučajeva, ali nikada ovakvih. Držao me adrenalin, nisam ni u jednom trenutku počeo paničariti i znao sam da moram ostati pribran sto posto ako želim pomoći. Učinio sam, zajedno s dva medicinska tehničara, sve što je bilo u mojoj moći da pomognem toj djeci i nadam se da će sve na kraju dobro završiti – zaključuje dr. Nikica Karković.

Jedrenjak smrti vraćen obitelji iz Omiša, a njihovi sugrađani istovremeno žale i osuđuju vlasnike: Mali Zoran je predivno biće, strašno je ovo što se dogodilo


Majka je bila jako uzrujana, ja sam je pokušao umiriti, ali konverzacija nam je bila otežana jer su Talijani govorili samo talijanski. Kako su mi rekli, ujutro su otišli u kabinu probuditi djecu i pronašli ih u tom stanju - kaže dr. Nikica Karković

16. travanj 2024 14:47