StoryEditorOCM
ZanimljivostiFarma u Jezerima

Upoznajte hrvatsku šaptačicu konjima: S njima često pričam, a triput dnevno ih vodim na more. Oni su moji prijatelji

Piše JL
28. srpnja 2017. - 13:54

Na farmi Kukurin u Jezerima na otoku Murteru krije se mala arkadija. Tamo u slozi, uz tek rijetku svađu, žive konji, magarci, dva psa i jedan prasac. Nad svima bdije vlasnica farme Ivana Jakopović (37) koja tu malu i sretnu zajednicu tretira kao vlastitu obitelj.

- Otkako znam za sebe, volim životinje, naročito konje. Na konju sam bila prije nego što sam prohodala - priča nam Ivana dok timari rasnog arapskog konja Zaleta.

Rođena u Berlinu, odrasla je i radila u Njemačkoj kao prokuristica, samo je odmore provodila u Hrvatskoj iz koje vuče korijene. Krajem ljeta 2005. godine ostaje na obali, zapošljava se u Primoštenu, a potom i dvije godine radi na brodu. Nakon ukupno četiri godine u Hrvatskoj jedan je magarac okrenuo njezin život u novom smjeru.

 - Te 2009. od smrti sam spasila prvog magarca. Nakon toga još jednog, pa još jednog, i to se pročulo po kraju pa su ih ljudi počeli dovoditi k meni.
 
Do danas je Ivana, prema vlastitoj procjeni, spasila oko 100 magaraca. Većina njih bili su prestari, a vlasnici u njima nisu vidjeli nikakvu korist. Bijeg od okrutne sudbine prvo su pronašli na farmi Kukurin, s koje im je Ivana našla smještaj u drugim dijelovima Hrvatske. Najčešće su to Hrvatsko Zagorje i Podravina, u kojima dalmatinski tovari borave u zasluženoj penziji, a možda koji put i zanjaču na kajkavskom.

 Osim što je magarce smjestila u novi dom, Ivana je prije nekoliko godina organizirala i utrke poznatih osoba na tovarima. Vrijedne životinje jahale su Vlatka Pokos, Ivana Banfić, Gianna Apostolski, Doris Pinčić Rogoznica te američka producentica i scenaristica Ashley Colburn. Utrka se, nažalost, više ne održava jer nije bilo dovoljno sluha od lokalne zajednice, napominje Ivana.

Iako se pamti po spašavanju magaraca, Ivani su na prvom mjestu konji. Prije šest godina kupila je pastuha i kobilu od kojih je počela stvarati mini "krdo", a njezin dika i ponos je arapski konj Zalet. Zajedno s kobilom Gipsy, sa Zaletom vodi ture jahanja po otoku, ali i kupanja u moru.

- U ljetnim mjesecima konjima je užasno vruće pa odemo na kupanje i do dva, tri puta dnevno. To su moji prijatelji s kojima često i pričam pa ih ne želim previše iscrpljivati.

17. travanj 2024 22:05