StoryEditorOCM
ZanimljivostiDesert je presudio

Splićanin trijumfirao u ‘MasterChefu‘ i pobjedu posvetio posebnoj osobi u svom životu

Piše Šibenski.hr
31. prosinca 2021. - 14:33

Prestižnu titulu MasterChef u ovoj sezoni je osvojio Splićanin Ivan Temšić koji je uspješnije napravio meni od pet degustacijskih slijedova. Pobjednik je osim titule MasterChefa dobio i novčanu nagradu u iznosu od 200.000 kuna. Za titulu se u finalnoj emisiji borio sa sugrađankom Goranom Milaković.

"Ovo najviše posvećujem mami. Pokazao sam da mogu, ali ovo je kruna mog uspjeha i truda!", izjavio je Ivan. U pet minuta nakon objave o pobjedi na Instagramu više od tisuću osoba je lajkalo tu objavu. Mnogi su i komentarima iskazali kako su oduševljeni Ivanovom pobjedom:

- Znala sam da će pobjedit, svaka čast svima al on stvarno ima znanja, vidi se da čovjek voli i da ga zanima, svaka čast .

- Zaslužena pobjedaaaaaa svaka čast Ivaneee.

- Svaka čast majstore, zasluženo.

Tijekom emisije Goranine i Ivanove kulinarske vještine s galerije su gledali ostali kandidati. Svako jelo morali su poslužiti i tempirati na vrijeme. Za spremanje jela imali su na raspolaganju dva sata kada su pred žiri morali donijeti hladno predjelo, 15 minuta nakon toga su iznijeli juhu, a za svaki sljedeći slijed imali su još po 20 minuta te za finaliziranje deserta dodatnih 15 minuta. Svaki slijed posluživali su na tri posebna, ali identična tanjura. Do deserta su Gorana i Ivan imali isti broj bodova, ali desert je presudio.

Gorana je za hladno predjelo žiriju poslužila hobotnicu na salatu, ukiseljeni crveni kupus, kremu od češnjaka i sipe te čips od riže. Ivan je donio dekonstrukciju tartar tune u obliku kruga s gelom od grejpa i emulzijom od naranče, limuna i maslinovog ulja s nitima čilija.

''Oboje su napravili fantastičan tanjur, jako su puno o njemu razmišljali. Izabrali su izvrsne namirnice da ga mogu izvesti u djelo. Mislim da su iskoristili velik broj tehnika koje su naučili i da su se žiriju hladnim predjelom predstavili u jako dobrom svjetlu'', rekao je Filip Pleteš. Damir je zaključio kako je Goranino prvo jelo ''izuzetno elegantno''.

image
Članovi žirija Melkior Bašić, Stjepan Vukadin i Damir Tomljanović
PRESS NOVA TV

''Ivanov tanjur je predivan. Ne znam jesam li u MasterChefu vidjela ljepši tanjur. Svaka komponenta je kako treba biti, stvarno me oduševilo njegovo predjelo'', istaknula je Ana Antunović kada je vidjela što je Ivan poslužio.

Ivan je za drugi slijed donio gazpacho sa zelenom rajčicom i jagodom. Ispod je bila topla juha, a gore pjena te gel od zelenog bosiljka. ''Lijepo osvježavajuće jelo za ljeto'', komentirao je Melkior Bašić, ali Stjepanu Vukadinu se nije svidjela konzistencija i struktura. Gorana je pak donijela juhu od škampi s konfitiranim škampima te je bila jako zadovoljna s tim kako su ispali. ''Ja ovom jelu ne mogu naći zamjerku'', rekao je Stjepan, a Melkior primijetio kako je ostala vjerna čistim okusima kvalitetne namirnice.

Za treći slijed Gorana je donijela sipu s bobom i kremom od crvenog luka, a Ivan je ispod tijesta laminiranog crnim češnjakom stavio konfitirani žumanjak s kramblom od pistacija. Krema je izrađena s tartufima, a mozak zapečen i izrađen u kremu.

U četvrtom slijedu Ivan je poslužio aromatizirani janjeći file s rižotom od graška te s kremom od grčkog jogurta i mente, a Gorana tunu terinu s pašticada umakom, ali nije stigla dovršiti ideju tako da je na tanjuru izostao prilog, hrskave knedle. No, žiri joj je napomenuo kako ne ocjenjuju ideju nego realizaciju.

Za kraj su radili deserte, a Željka je komentirala kako je jako ponosna na njih, dok je Gorana svoj uspjela složiti u svega nekoliko minuta. ''Bitno je da si se snašla'', rekao joj je Stjepan nakon što je predstavila što je radila za slatko jelo – improvizirane knedle od sastojaka glavnog jela. Ivan je napravio krambl od badema s biskvitom te glazurom od karamele aromatiziranom vanilijom te kandirani kikiriki.

Sve fotografije možete vidjeti u galeriji na vrhu.

23. travanj 2024 10:27