StoryEditorOCM
ZanimljivostiPromjena plana

Šibenski avanturist Dražen Grgić odustao od plovidbe do Brazila: Zbog nedaća je odlučio skratiti rutu

17. listopada 2018. - 19:14

Dražen Grgić, šibenski liječnik sa zagrebačkom adresom, odustao je od svog poduhvata da sam u 10- metarskoj jedrilici otplovi iz Šibenika do Brazila i natrag. Točnije, dr. Grgić odlučio je drastično skratiti rutu.

Kako je objavio na svojoj Facebook stranici, Grgić se zbog niza nedaća koje su ga snašle već na početku putovanja odlučio se  na novu ruta oko Sardinije do Korzike i natrag prema Messini i Jadranu. Tu odluku Grgić je donio na Sardiniji.

- Naime, puno je vremena otišlo u startu zbog vrlo promjenjivih vremenskih prilika i neplaniranih stajanja zbog više sile, tako da će ocean pričekati bolja vremena. I ovo je puno, skoro 800 Nm solo i još oko 1000Nm natrag. Za amaterskog jedriličara samo oni koji su probali znaju što znači. Sigurnost prvo, a ruta kako bude vrijeme- objasnio je svoju odluku dr. Grgić.

Tako je šibenski avanturist praktčki poslušao savjete puno iskusnijih jedriličara koji su govorili kako je vrlo opasno u jedrilici poput Grgićeve sam krenuti na put preko Atlantika sve do Brazila.

Podsjetimo, Grgić se na more otisnuo 3. listopada, a nedugo nakon što je isplovio iz Šibenika ulovila ga je nevera pred talijanskom obalom koja mu je pokidala jedra pa je neplanirano ostao u gradiću Cariati gdje je doveo brod u red.

Također, kasnije se morao ponovno zaustaviti radi popravka dijela jedrilice što je učinio u luci Porto delle Grazie.

Liječnik se na prekooceanski put od Kornata do Brazila uputio kako bi upozorio na potrebu zaštite mora od zagađenja plastikom. Njegova akcija pod motom "Čisto more – čisto srce" bila je posvećena zaštiti mora te morske flore i faune.

Na žalost, ta akcija će morati pričekati neke bolje uvjete, a Grgić se za sada mora zadovoljiti rutom od Sardinije i Korzike natrag do Šibenika.

19. travanj 2024 19:24