StoryEditorOCM
ZanimljivostiStiže šoping stampedo

"Crni petak" groznica: PlayStation 4 za 200 dolara, zimske gume do 70 posto jeftinije; odlične ponude imat će i brojne avio kompanije

22. studenog 2017. - 15:23

Cjelonoćno kampiranje pred trgovačkim centrima, čekanje u kilometarskim kolonama, borba za posljednji artikal na policama, čak 70 posto popusta na tehniku koja gotovo nikada nije toliko snižena, kuponi s uštedama, fotoreporteri koji cijelu tu ludnicu prate u stopu - sve to događat će se ovoga petka 24. studenoga u tisućama trgovina preko oceana, na američkom kontinentu, no posljednjih godina i Europu sve jače hvata manija Black Fridaya, pa će i naši sugrađani kupovati punom parom.

Crni petak neslužbeni je početak blagdanske kupovine, svake godine sve nevjerojatnije fotografije kupaca obilaze svijet, a trgovine otvaraju svoja vrata već oko četiri sata ujutro, spuštaju cijene do bagatele, sve kako bi privukli potrošače.... I uspijeva im, jer Black Friday je dan u kojem se potroši više novca nego u bilo kojem drugom danu u godini. Potrošnja se broji u milijunima, a globalni šoping fenomen prigrlili su i domaći prodajni centri. Kod nas, doduše, ljudi još uvijek ne kampiraju ispred omiljenih dućana, no sezona velikih popusta ovoga tjedna je na repertoaru i svakako ih treba iskoristiti. Stoga smo se bacili na posao i istražili koliko se uistinu može uštedjeti i po kojim uvjetima.

Ako ćemo suditi prema najavama, gotovo svi hrvatski šoping centri ovoga će petka sjajno poslovati - no popusti će se kretati od skromnih 10 do 50 posto. I nije to tako skromno, vjerojatno ćete pomisliti, pogotovo ako je bijela tehnika u pitanju, jer na perilicu suđa koja inače košta 3000 kuna ovoga petka možete uštedjeti čak devetsto, a slično je i s hladnjacima, perilicom rublja, sušilicom, malim kućanskim aparatima... No, sjetite se kako će Amerikanci i ostali Europljani uštedjeti barem dvostruko!

Srećom, veliki dio prodaje preselio se na online kanale, pa isto tako štedjeti možete i vi! Ako još uvijek niste kupovali preko interneta, možda je konačno vrijeme da se upustite u tu avanturu, ako se ne zanesete previše, mogli biste sjajno poslovati. Naručivati možete iz cijeloga svijeta, poštarine su manje nego ikad, pogotovo ako naručujete iz Europe. Moguće je, naravno, da će stranice već u prvim minutama petka zbog milijunskih posjeta padati, stoga, naoružajte se strpljenjem. Ako ste početnik, samo u tražilicu upišite proizvod koji tražite, plus Black Friday, i Google ili neki slični pretraživač će vam izbaciti najbolje ponude.

Pa krenimo od tehnike. Lani se najviše kupovalo iPadove, Samsungove 4K televizore, MacBookove (naročito 13-inčni Air), LG-jeve televizore i Xbox One, a samo kupci koji su kupovali preko pametnih telefona potrošili su milijardu dolara! Amazon je, kada je tehnika u pitanju, lani prodavao 64 proizvoda u sekundi, a pripreme za ovu godinu u velikom su zamahu, pa je primjerice samo u zadnjem tjednu listopada u Veliku Britaniju uvezeno osamdesetak tisuća laptopa, koji su među najtraženijom robom na popustima!

Pametne televizije, dronovi i laptopi bit će najveće zvijezde ovogodišnjeg crnog petka, a tehnika će na rasprodaji uglavnom biti cijeli vikend, uključujući i Cyber Monday, odnosno ponedjeljak rezerviran samo za popuste na tehniku. Većina popusta, odnosno najboljih ulova otkrit će se tek u četvrtak poslijepodne, no već sada je jasno kako će i u Europi biti dobrih uboda, pa primjerice xBox One s može se nabaviti na internetu za 150 dolara, Sony PlayStation 4 slim za 200, Sharpova televizija 4k 50 inča za 180 dolara! Cijene su bez dostave. U ponudi je i virtualni asistent, dakle uređaj koji radi po uputama vašeg glasa, pali rasvjetu, grijanje, hlađenje, pušta glazbu, a prodaje se po 30 dolara. Neloše ponude imat će i domaće trgovine s tehnikom - na PlayStationu 4 Pro moći će se uštedjeti 800 kuna, a na PlayStation VR naočalama čak 1700 kuna, a nećete imati problema s poštarinom...

Preko Amazona i sličnih platformi veliki popusti bit će i u automobilskoj ponudi, pa će primjerice zimske gume biti snižene od 50 do 70 posto, a prijevoz iz neke od europskih destinacija, recimo Poljske ili Češke može se izrealizirati za manje od pedeset kuna. Dobro je znati da Amazon neke proizvode neće moći odmah dostaviti u Hrvatsku, no svi imaju nekog rođaka u Njemačkoj, Irskoj, Velikoj Britaniji koji je voljan preuzeti paket... Također, vrijedi znati kako će se ponude cijelog dana nadopunjavati i mijenjati, pa je dobro baciti oko više puta dnevno. Izvrsnu rasprodaju tehnike trebao bi imati njemački Media Markt.

Odjeću, kozmetičke preparate i parfeme ne treba ni spominjati - internetski popusti, pogotovo setova poznatih luksuznih brendova bit će sniženi do 70 posto, ako ne znate gdje krenuti, krenite od Strawberry neta... Profitirati mogu i oni koji ulažu u turizam - na web rasprodaji bit će solari, pokućstvo, posteljine i na sve je moguće uhvatiti popust od 70 posto.
Relativna novost su i iznimno povoljna putovanja i avionske karte. Ryanair u ponudi će imati letove od 4.99 funti, a izvrsne ponude moći će se uhvatiti i preko Skyscannera. Američka kompanija Wow air u ponudi će imati 1500 avionskih karata iz SAD-a u Europu i obrnuto za 99 dolara! Odbrojavamo sate i šoping stampedo može početi!


Savjeti iz "Potrošača"
Uoči Black Fridaya obratili smo se i splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača, posebno vezano za pitanja web trgovine i plaćanja carine. Vlado Biljarski, voditelj Savjetovališta, napominje kako na uvoz s tržišta Europske unije nema carine ni PDV-a.
- To pravilo potrošači uglavnom znaju, dakle dodatnog plaćanja carine i PDV-a za kupovinu u zemljama Europske unije nema. Dobra je stvar i što su potrošači koji kupuju na europskom tržištu zaštićeni i za svaki problem mogu se obratiti Europskom potrošačkom centru koji ima svaka zemlja članica. Naravno, potrebno se i pismeno obratiti prodavačima i pričekati na njihov odgovor 15 dana. Također, valja napomenuti da se web trgovina smatra sklapanjem ugovora na daljinu i kupci mogu nekorišteni proizvod, neoštećen i u izvornoj ambalaži, vratiti u roku od 14 dana - pojašnjava Biljarski.

19. travanj 2024 13:57