StoryEditorOCM
Zanimljivostiiz prve ruke

Otok bogova na kojem se uživa po povoljnim cijenama: od Šibenke Ane dobili smo super savjete za putovanje na Bali

Piše Tea Sumić Miletić/STIL
10. listopada 2022. - 18:01

Dok god se još možemo kupati gotovo ispred kuće, ne zanima nas puno maštanje o dalekim obalama, međutim, uskoro će temperature pasti, a na plažama će ostati samo oni najzagriženiji. Svi mi ostali počet ćemo sanjariti o žalima koje zapljuskuje toplo more.

A upravo takvih je cijelo mnoštvo na bajkovitom Baliju, odakle se nedavno vratila Šibenka Ana Zajc pa smo je nagovorili da nam ispriča što je sve vidjela i iskusila na tom dalekom otočju i da nam otkrije korisne informacije koje će dobro doći svima koji razmatraju putovanje na taj biser Malajskog arhipelaga. Na samom početku, Ana (čije avanture s putovanja možete pratiti na @daretodream_and_live) nam savjetuje da obratimo pažnju na cijene, jer se u posljednje vrijeme jako brzo mijenjaju.  

- Prilikom odabira prijevoza i smještaja pregledavali smo kroz duži period cijene avio karata zasebno, cijene smještaja, te cijene kompletnih aranžmana. Kako su cijene avio karata za daleke destinacije značajno porasle, put na Bali preko agencije s cijelim aranžmanom bio je jeftiniji od cijene povratne avio karte za jednu osobu. Trenutno je situacija takva da se cijene mijenjaju gotovo iz dana u dan i zaista ako se želi otputovati na udaljene destinacije potrebno je stalno pratiti različite opcije koje se nude - savjetuje svjetska putnica čije ćete impresije i savjete s puta na Sejšele već idućeg vikenda čitati u novom broju Stila.

Kako nam priča, Bali im je bio dugo na listi željenih destinacija pa su imali pripremljen popis za razgledavanje - Ubud kao centar kulture, tradicije, hramova, života, i jug sa svojim plažama i predivnim krajolicima. Kako su morali promijeniti plan o četverotjednom putovanju i zadovoljiti se dvanaestodnevnim, posjetili su Ubud i njegovu okolicu, plažu Nusa Dua i Jimbaran, ali nisu imali vremena za Nusa Penidu i Gili. Čini se da će se morati vratiti...

image
Privatni album

Najskuplji dio puta na Bali, kaže nam Ana, jest avio karta, jer cijene hrane i prijevoza, o čemu detaljnije u nastavku, su vrlo povoljne, dok se po pitanju smještaja može birati između hotela s 4 zvjezdice u Ubudu za 35 eura noćenje s doručkom, do luksuznih vila za oko 100 eura za noćenje s doručkom. Što se tiče običaja i kulture na Baliju, priča nam Ana, valja imati na umu kako za posjet hramovima žene trebaju prekriti ramena i koljena, a u nekim hramovima koljena će morati pokriti i muškarci (ali u tim će hramovima na ulazu moći kupiti ili posuditi sarong, komad odjeće koji veže se oko struka). Što se valute tiče, plaća se gotovo svugdje u lokalnoj valuti. Preporučuje se ponijeti gotovina u eurima koju zatim mijenjate u autoriziranim mjenjačnicama. Samo na nekim mjestima moguće je platiti karticom.

- Kada dođete na Bali, osvojit će vas ljudi, nestvarna priroda, dobra energija i atmosfera koja ondje vlada. Nemojte, međutim, očekivati mali egzotični otok - na Baliju vlada prometni kaos, tisuće motora bori se za prostor među automobilima i kamionima vozeći u svim mogućim smjerovima, iako postoje samo 2 vozne trake, i ako niste nikada bili u Aziji, iskustvo može biti zastrašujuće. Ipak, kada dođete do plaža na jugu ili sredine otoka oko vulkana, sve izgleda točno kao na razglednicama i slikama: tirkizno more, plavo nebo s bijelim oblacima i predivna priroda  gdje ste često okruženi kokosovim palmama i drugom bujnom vegetacijom. Ovaj otok bogova uz to posjeduje i magiju koja na vas djeluje tako da poželite ostati zauvijek - zaneseno će naša sugovornica.

Svoje su putovanje, otkriva nam, započeli u Zagrebu s presjedanjem u Istanbulu. Let do Istanbula trajao je oko dva sata, dok je let do Balija trajao skoro trinaest sati pri čemu su prošli kroz nekoliko vremenskih zona (vrijeme na Baliju je 6 sati ispred vremena u Hrvatskoj). Kada se dođe na Bali, napominje Ana, potrebno je napraviti vizu na aerodromu koja se plaća 250 kn (moguće je platiti karticom ili rupijama).

- Što se tiče mjenjačnica, niti slučajno nemojte mijenjati u onima koje nisu autorizirane i ne izdaju vam račun, jer ćete nažalost ostati bez svog novca. Podizanje gotovine na bankomatima ponekad može biti otežano, znaju „progutati“ gotovinu. Što se tiče kupovine, na Baliju se obavezno cjenkajte. Započnite s upola manjom cijenom od cijene koja vam se ponudi, s ciljem da dođete na oko 30 posto od one prve. Što se tiče prijevoza,gdje god krenuli, naoružajte se strpljenjem jer će vam za otprilike 10 km trebati oko 40 minuta vožnje. Ako se odlučite za privatne vožnje, cijena vozača za cijeli dan je 50 eura, ali na svakom koraku imate zaista povoljan taksi, a preporučuje se korištenje službenih „blue bird“ taksija. Nemojte koristiti taksije koji nemaju „službene“ oznake. Možete odabrati i taksi-motor, u kojem se slučaju preporučuje korištenje službenih „gojek“ taksi-motora, a prepoznat ćete ih po kombinaciji crne i zelene boje. Kako biste koristili taksi motor, potrebno je instalirati aplikaciju gojek na svom mobilnom uređaju, uz napomenu da s jednog mobitela možete naručiti 1 motor, tj. prijevoz za 1 osobu - savjetuje Ana Zajc.

Prvo mjesto koje su posjetili bio je Ubud, mjesto na kojem se, prema njenim riječima, može zaista doživite pravi Bali. Ubud je poznat kao centar duhovnosti, prijestolnica egzotične kulture, joge i zdrave hrane. Beskrajna rižina polja, palme, prekrasna priroda, šuma majmuna, plantaže kave i čaja, hramovi, kultura, tradicija, vulkanske planine, gdje god pogledate, prisjeća se Ana, je ljepota prepuna različitosti i po njenom sudu to je mjesto u kojem bi trebalo provesti nekoliko dana.

- Na Baliju ćete pronaći na tisuće hramova. Nama su najzanimljiviji bili hramovi Tanah Lot, Uluwatu, Saraswati, Bedugul i naravno hram Pura Besakih koji je najvažniji hinduistički hram na Baliju. Sama povijest hramova je fascinantna i ako ste ljubitelj arhitekture i povijesti bit ćete oduševljeni. Dok šetate ulicama, na svakom koraku naići ćete na „zahvale“ u obliku malenih kutijica ispunjenih cvijećem, mirisnim štapićima i sl. Tradicija na Baliju je da se „zahvale“ prinose svakodnevno. Ceremonije su jako važne za stanovnike Balija koji potroše četvrtinu svog života i polovicu svoje plaće upravo na njih - objašnjava nam Ana te dodaje zanimljiv detaljčić:. do prije dvadesetak godina muškarci na otoku uopće nisu radili, bili su "za ljepotu", prema vlastitim riječima i za borbe pijetlova, dok su sve ceste, poslovne zgrade i sve ostalo izgradile žene, a one i dan danas nose sve terete, u pravilu na glavi, te svaki obiteljski posao, bilo da se radi o kafiću ili salonu za masažu, uglavnom obavlja ženski dio familije.

image
Privatni album

Drugi dio putovanja proveli su u Seminyaku, više turistički orijentiranom mjestu i popularnom okupljalištu surfera s mnoštvom prekrasnih plaža u gotovo neprekinutom nizu. Međutim, upozorava naša sugovornica, plaže na Baliju nisu pretjerano dobre za kupanje.

- Struje su iznimno jake i opasne, čak i u jako plitkim dijelovima, a valovi dođu do obale i povuku sve unatrag prema moru, pri čemu se odvija nešto slično kao kruženje ispod vode. Na Baliju, dakle, ne očekujte plaže niti mjesta za kupanje kao na Maldivima ili Sejšelima, ali sigurno ćete uživati u cvjetnim kupkama i svemu što ovo mjesto nudi sa svim svojim predivnim različitostima i zaista veličanstvenim krajolicima. Usprkos spomenutom nedostatku po pitanju plaža, brojni restorani, barovi, spa centri, resorti i domaći ljudi koji su uvijek veseli i nasmijani, sve to uvući će vas u svoj predivan opuštajući ritam zaokružen predivnim zalascima sunca - tješi nas Ana te dodaje kako je pri tome svemu uistinu šteta zanemariti lokalnu gastronomiju.

- Od hrane na Baliju za preporuku je apsolutno sve! U većini slučajeva na prvu nismo ni znali što jedemo. Hrana je jako ukusna i svježa. Preporuka je ne jesti sirovo i jesti voće s korom. Naravno sve „morsko“ je specijalitet, a na jelovniku su redovito i bijela riža, svinjetina, ljuto povrće i egzotično voće. Riža je najčešća hrana na otoku i zaista je iznimno bogata ukusima. Što se cijena u restoranima tiče, više su nego prihvatljive. Od oko 30 kn za tuna steak u sasvim pristojnom restoranu, do večere u „skupom“ restoranu za oko 150 kn po osobi - pripovijeda putnica.

Ono što ih je najviše oduševilo na Baliju su nevjerojatna vegetacija i predivna različitost kulture i tradicije te prirodnih ljepota, kaže nam Ana za kraj te nam kao bonus navodi popis atrakcija koje su posjetili i za svaku daje koristan savjet.

Ubud – predivno središte tradicije, hramova, dragih ljudi, ama baš svega - Ubud je umjetničko srce Balija, središte duhovnog života. Ulice su ispunjene galerijama u kojima rade umjetnici iz različitih generacija. Ovaj zeleni krajolik često se bira kao najbolje mjesto za jogu i meditaciju.

Šuma majmuna - susret s majmunima u Svetoj šumi majmuna. Potrebno je malo opreznosti, jer su ove ljupke životinjice toliko naviknute na ljude da ponekad nekoga i ugrizu ili pak kradu stvari na koje ne pazite.

Goa Gajah – Slonova spilja je arheološki lokalitet, zanimljivo i sveto mjesto.

Vrt začina; Kava Kopi Luwak, najskuplja kava na svijetu, koja se radi od djelomično probavljenih zrna kave koja je prošla kroz probavni trakt civeta, životinje slične mački. Civeti jedu bobice kave. Nakon što probave mesnati dio, izbacuju koštice (zrna kave) u svom izmetu Zrna se obrađuju kao i svaka druga kava. Okus je lagano kiselkast.

Besakih – najveći i najsvetiji glavni hram. Nalazi se na obroncima Mt.Agung na oko 1000 m nadmorske visine. Okružen bujnom vegetacijom i rižinim poljima

Tirta gangga – kraljevska vodena palača s dijelom u kojem se možete okupati u hladnoj, svetoj vodi i s mnoštvom zlatno-žutih-narančastih ribica u ostalim bazenima

Virgine beach – uživanje na plaži. Napomena, struje su poprilično jake i treba slušati vodiča gdje i do koliko se smije u more. Restoran s vrhunskim plodovima mora je odmah na plaži.

Tanah Lot – hram na stijeni u oceanu blizu obale. Hram Tanah Lot je posvećen duhu mora. U sumrak milijuni šišmiša izlete iz stijena oko hrama.

Jatiluwih – rižina polja. Nekad je pola Balija bilo pod rižinim poljima, a danas se treba voziti satima da bi stigli do njih. Od svih na koje vode izleti, Jatiluwih su najljepša.

Ulun Danu Beratan –mali hram na jezeru Beratan okruženom visokim planinama  koji za plime izgleda kao da lebdi.

Bali swing – što je Bali bez ljuljanja na bali ljuljačkama?

Park ptica – predivan park ptica koji je dom za oko 1000 ptica i 250 različitih vrsta ne samo iz Indonezije

Alas harum – samo 15-tak minuta vožnje iz centra Ubuda nalazi se ovaj atraktivan park s mnogo zanimljivih aktivnosti (zip line, swing i sl) kao i mnoštva predivnih lokacija za slikanje i uživanje uz naravno bazene s barovima

Pura Taman Saraswati - poznat kao i vodena palača, okružen mnoštvom lopoča jest divan hram u samom centru Ubuda kod tržnice

Padma resort – luksuzan smještaj okružen zelenilom, infinity pool, cvjetne kupke (potrebno se naručiti barem 1 dan ranije) spa zonu i mnogo više

Mount Batur trekking - Nezaboravno iskustvo na Baliju je posjet živom vulkanu. Možete li uopće zamisliti nešto veličanstvenije od promatranja zalaska sunca s vulkana (pozor: za promatranje izlaska sunca morat ćete ustati usred noći). Ako ste dovoljno dobro tjelesno spremni, uspon na vrh jednog od vulkana na Baliju jednostavno je nužan. Također potrebno je ponijeti dobre treking tenisice i odjeću dugih rukava.

Rafting po rijeci Ayung - spust od 300 stepenica do rijeke, oko dva sata raftinga uz malu pauzu, te povratak uz cca 150 stepenica

Nusa Du - Nusa Dua je mjesto prepuno predivnih resorta gdje možete uživati po cijele dane okruženi prekrasnom prirodom, životinjama i divnom hranom.

Jimbaran – mjesto nestvarnih zalazaka sunca; na prvi pogled kada dođete na Jimbaran (dok je još dan) vidjet ćete hrpu plastičnih stolova/stolica i sl, te ćete možda biti i iznenađeni. Ali onog trenutka kada sunce krene zalaziti, kada se nebo zažari u svim bojama, a na plaži svi stolovi budu osvijetljeni predivnim malim svijećama, uživat ćete u svježe ulovljenim plodovima mora uz glazbu uživo.

19. travanj 2024 12:21