StoryEditorOCM
Zanimljivostimilijunska dobit

Objavljeno koliko zarađuju TV kuće i njihovi zaposlenici: Nova TV je najjača, donosimo detalje

Piše Diana Barbarić/SD
28. studenog 2022. - 14:19

Kada je prije dvije godine Financijska agencija analizirala prihode najvećih televizijskih kuća, uvjerljivo prvo mjesto zauzimao je HRT. Javna TV kuća je u 2019. godini imala 2833 zaposlena (skoro deset puta više od drugoplasirane Nove TV d.d. koja je tada zapošljavala 326 ljudi, op. D.B.).

Te pretpandemijske godine u Hrvatskoj je u djelatnosti emitiranja televizijskog programa poslovalo 53 poduzetnika s ukupno 3934 radnika, što znači da ih je na HRT-u bilo 2833, a u svim ostalim TV kućama 1101 zaposlenih. Što se tiče ukupnih prihoda, HRT je bio lider koji je 2019. godinu uprihodio 1,4 milijarde kuna (sjetite se pretplate) i dobiti od skoro 110 milijuna kuna.

Nova TV d.d. je istovremeno imala skoro 434 milijuna kuna prihoda, te preko 50 milijuna kuna dobiti. Trećeplasirana RTL Hrvatska d.o.o. je 2019. godinu završila s 300 zaposlenih, ukupnim prihodima od 337 milijuna i dobiti od devet milijuna kuna. 

Što se u međuvremenu promijenilo? Pa dosta toga i to, čini se, nabolje za ovu industriju, naročito za njezine tržišne lidere. Fina je ovih dana ponovno analizirala kako su 2021. godine poslovale TV kuće, ali na žalost bez podataka za HRT budući da, kako su se ogradili, ova javna ustanova od lani predaje financijski izvještaj proračuna i proračunskih korisnika pa ti podaci nisu usporedivi s ostalim financijskim izvještajima poduzetnika u djelatnosti emitiranja televizijskog programa. 

Zato je sada na prvo mjesto ove top liste izbila Nova TV d.d., ostvarivši najveće ukupne prihode u iznosu od 470,9 milijuna kuna, kao i najveću dobit razdoblja koja je iznosila 91,9 milijuna kuna, skoro duplo više nego 2019.

image

Ekipa s Nove TV

Tonci Plazibat/Cropix

Osim navedenoga, najviše radnika bilo je zaposleno kod Nove TV d.d., njih 346, što je udio od 31,5 posto u broju zaposlenih u djelatnosti emitiranja televizijskoga programa. RTL Hrvatska d.o.o. bio je na drugom mjestu prema broju zaposlenih (331), ostvarenim ukupnim prihodima (355,2 milijuna kuna) te dobiti razdoblja (16,8 milijuna kuna). Na trećem mjestu prema ukupnim prihodima bio je mali poduzetnik Drugi plan d.o.o. s 87 milijuna kuna, objavila je Financijska agencija.

Drugi plan je neovisna zagrebačka producentska kuća koju su 2004. osnovali Nebojša Taraba Miodrag Sila, a proslavio se s dvije jako gledane serije "Novine" i "Uspjeh", uspješno prodanima HBO-u i Netflixu. Zanimljivo, u 2021. su imali samo četvero zaposlenih, a dobit od preko četiri milijuna kuna.

image

Producent Nebojša Taraba

Srdjan Vrančić/Cropix

Na četvrto mjesto je izbila zagrebačka podružnica The Walt Disney Company Bulgaria EOOD, tvrtka koja radi na lokalizaciji, promociji, društvenim mrežama i oglašavanju za Fox, Fox Crime, Fox Life, Fox Movies, National Geographic, National Geographic Wild i 24Kitchen u Hrvatskoj. Za ovu firmu je lani radilo osmero ljudi, uknjižili su prihod od skoro 19 milijuna kuna i dobit od preko pet milijuna kuna.

Konačno, petoplasirana je Maxsport media d.o.o., tvrtka s jednim zaposlenim, ali zato ukupnim prihodima od gotovo 18 miliuna kuna i prikazanom dobiti od 177.000 kuna u 2021. godini.

Ovih pet top kompanija u djelatnosti emitiranja televizijskog programa s najvećim prihodima u 2021. godini zapošljavali su 62,8 posto zaposlenika u ovom sektoru, ostvarili 89,6 posto ukupnih prihoda i 91,9 posto dobiti u relevantnoj godini.

A kakve su plaće u ovom sektoru? Sukladno onome što je objavila Fina, prosječna mjesečna neto obračunata plaća zaposlenih kod poduzetnika u djelatnosti emitiranja televizijskog programa u 2021. godini iznosila je 8.947 kuna i bila je 40,9 posto veća u odnosu na plaću zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj (6.350 kuna).

18. travanj 2024 10:47