StoryEditorOCM
ZanimljivostiPUTOKAZ ZA OSCARE

Netflix u utrci za Zlatni globus 2021. s ukupno 42 nominacije, među filmovima prednjači ‘Mank‘, od serija ‘Kruna‘, a žene vladaju u kategoriji režije

Piše Marko Njegić
3. veljače 2021. - 20:56

Prvi put u povijesti Zlatnih globusa nominacije za ovogodišnju, 78. dodjelu objavljene su virtualnim putem zbog sigurnosnih koronskih mjera tijekom događaja koje su vodile Tina Fey i Amy Poehler iz dvaju različitih gradova (New York, L.A.).  Međutim, nije to jedina stvar po čemu će Zlatni globus ući u povijest.

Naime, ove godine je rekordan broj filmašica dobio nominacije, njih čak tri, umjesto dosadašnje jedne - Chloe Zhao ("Nomadland"), Emerald Fennell ("Djevojka koja obećava") i Regina King ("Jedna noć u Miamiju"). Žene dominiraju u kategoriji režije gdje su Zhao, Fenell i King nominirane s Aaronom Sorkinom ("Čikaška sedmorka") i Davidom Fincherom ("Mank").

S obzirom na to da se Zlatni globusi poslovično smatraju putokazom za Oscare, velika je šansa da će ova imena i njihovi filmovi biti ovogodišnji takmaci za zlatni kipić, moguće i "Otac" s Anthoneyjem Hopkinsom koji je s njima nominiran u kategoriji najbolje drame, gdje se, nažalost, nije našlo mjesta za odlične drame "Nikad rijetko, ponekad, uvijek" i "Zvuk metala" te vestern "Novosti iz svijeta".

Hopkinsovu konkurenciju za najboljeg glumca u drami čine fenomenalni Riz Ahmed ("Zvuk metala"), Gary Oldman ("Mank"), Tahar Rahim ("Mauritanac") i pokojni Chadwick Boseman ("Ma Rainey: Majka bluesa") koji ipak nije osvojio nominaciju i za sporednu ulogu u "Da 5 Bloods", kao ni Delroy Lindo za glavnu u tom filmu.

U sporednoj muškoj kategoriji snage će omjeriti odlični Jared Leto ("Male stvari"), Leslie Odom Jr. ("Jedna noć u Miamiju"), Sacha Baron Cohen ("Čikaška sedmorka"), Bill Murray ("Na ledu") i Daniel Kaluuya ("Juda i Crni mesija").

Za razliku od Bosemana, Cohen je osvojio još jednu nominaciju, u kategoriji mjuzikl ili komedija, za ulogu Borata u nastavku hita, a s njim su u konkurenciji i Dev Patel ("David Copperfield"), Andy Samberg ("Palm Springs"), James Corden ("Maturalni ples") i Lin-Manuel Miranda ("Hamilton").

Nominacije za najbolje glumice u drami primile su Carey Mulligan ("Djevojka koja obećava"), Frances McDormand ("Nomadland"), Vanessa Kirby ("Krhotine žene"), Viola Davis (“Ma Rainey”) i Andra Day (“The United States vs. Billie Holiday”).

Sporedne ženske uloge birat će se između senzacionalne male glumice Helene Zengel (“Novosti iz svijeta”) i veteranki Jodie Foster (“Mauritanac”), Glenn Close (“Hillbilly Elegy”) i Olivije Colman (“Otac”) te Amande Seyfried (“Mank”).

S druge strane, za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji predložene su Rosamund Pike (“Jako mi je stalo”), Anya Taylor-Joy (“Emma”), Maria Bakalova (“Borat 2”), Kate Hudson (“Music”) i Michelle Pfeiffer (“French Exit”), začudo ne i Meryl Streep (“Maturalni ples”). Konačno, za titulu najboljeg filma u “musical or comedy” kategoriji natjecat će se “Borat 2”, “Palm Springs”, “Maturalni ples”, “Hamilton” i “Music”.

Nominenti za najbolji strani film su friški europski oskarovac “Još jedna runda”, japanski “Minari”, gvatemalska “La Llorona” i francuski “Nas dvije”, oba prikazana na FMFS-u, te talijanski “The Life Ahead” sa Sophijom Loren, ali ne i “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić. Pixar ima čak dva ostvarenja u kategoriji najboljeg animiranog filma, sjajnu “Dušu” i “Naprijed”, a tu su i “Croods: Novo doba”, “Wolfwalkers” i “Over The Moon”.

Kao što “Mank” vodi sa šest nominacija, ispred “Čikaške sedmorke”, “Nomadlanda”, “Djevojke koja obećava” i “Oca”, tako kod serija s istim brojem prednjači četvrta sezona “Krune”. “Kruna 4” je iza sebe ostavila laureata Emmyja “Schitt's Creek” koji ima pet nominacija, a slijede “Ozark” i “Slom” s četiri.

Osim “Krune” i “Ozarka” za najbolju serijsku dramu natječu se njima inferiorniji “Lovecraft Country”, “The Mandalorian” i “Ratched” kao veliko iznenađenje s obzirom na loše kritike, a nominirane serije u “musical or comedy” kategoriji su “Stjuardesa”, “Schitt’s Creek”, “Velika”, “Emily u Parizu” i “Ted Lasso”.

Zanimljivo je da su neka glumačka imena prisutna i u serijskim nominacijama, konkretno Anya-Taylor Joy i Olivia Colman koje su nominirane za “Damin gambit”, tj. “Krunu”. Isto tako, zanimljivo je da “Ratched” nije jedina slabije ocijenjena serija koja se dobacila do važnijih nominacija (uloga Sarah Paulson i Cynthije Nixon).

Tu je i “Slom”, predložen u kategoriji limitirane (mini) serije u konkurenciji s vidno superiornijim “Daminim gambitom”, “Normalnim ljudima” i “Small Axe” te “Unortodox”, ali i za uloge Nicole Kidman, Hugha Granta i Donalda Sutherlanda.

“The Crown” je, pak, zasluženo osvojio najveći broj glumačkih nominacija; uz Colmanicu su nominirani i Emma Corrin, Gillian Anderson, Helena Bonham Carter i Josh O'Connor. A ukupno najveći broj nominacija, računajući filmove i serije, broji Netflix – 42!

Koje će se nominacije potvrditi, saznat ćemo na dodjeli 28. veljače, kad će Zlatni globus za životno djelo dobiti Jane Fonda.

18. travanj 2024 13:26