StoryEditorOCM
Zanimljivostizvijezda u usponu

Nekad su se s njim sprdali, a danas mu u SAD-u cijena samo raste: ‘Yugo je legenda, ne damo ga za ništa!‘

Piše Šibenski.hr
14. lipnja 2021. - 18:03

Nekad jedan od najjeftinijih i najomraženijih američkih automobila, Yugo počinje postajati kolekcionarski automobil. Vlasnici najpoznatijeg Jugoslavenskog izvoznog automobila razgovarali su s The New York Timesom, a iskustva su začuđujuće pozitivna!

'Pronaći ćete ljude kojima se Yugo sviđa zbog njegove opskurnosti, samo zbog posjedovanja nevoljenog', izjavila je Valerie Hansen, koja obnavlja model iz 1984. godine uvezen u SAD prije nego što je prodaja započela. Neki od razloga zašto su ga neki vlasnici zavoljeli je što se može popraviti 'nožem za maslac i gumicom', a to je dobro, jer Yugo treba 'redovitu mehaničku pažnju'.


Uz to, neki smatraju kako automobil nije zaslužio šale i kritike. 'Uvijek ću imati osjećaj da je Jay Leno osobno ubio automobil. Nitko ne voli posjedovati šalu', objasnio je Steve Moskowitz, bivši prodavač Yuga. 'Leno se redovito sprdao s malim hatchbackom u svojoj emisiji Tonight Show'.

Međutim, činjenica koja se često zaboravlja je da je Zastava dobro poslovala u svojoj zemlji. Proizvedeno je gotovo 800.000 primjeraka Yuga, a u ponudi je bilo više od 10 različitih izvedbi. Uz to, maleni hatchback je nadživio Jugoslaviju, ostavši na proizvodnoj traci sve do 2008. godine. U zemljama nastalim raspadom države, Yugo je još uvijek uobičajen prizor.

image
Reklamni plakat za Zastavin legendarni model na američkom tržištu
Zastava

Jasno je kako nije bio automobil vrhunske kvalitete, no nikad nije ni ciljao na premium segment. U Americi nije uspio jer nikada nije bio dizajniran za 12-satno putovanje kroz teksaške pustinje, isto kao ni originalni Mini koji se iz istog razloga kratko prodavao u SAD-u.

Ponosni vozači koji su svoja iskustva podijelili s The New York Timesom jednoglasno su se složili da Yugo nikad nije bio toliko loš, koliko je imao lošu reputaciju. U posljednje vrijeme, vrijednost mu je u SAD-u počela rasti. Prošle godine je jedan primjerak iz 1988. godine prodan na aukcijskoj platformi Cars & Bids za 6100 američkih dolara (37.700 kuna).

25. travanj 2024 02:57