StoryEditorOCM
Zanimljivostičuvari baštine

Nastali iz prkosa, a sada svaki peti mještanin pleše i pjeva: upoznajte KUD Dinara, nastupali su i na Oktoberfestu!

Piše Mladen Nejašmić
8. listopada 2022. - 14:35

Folklornu baštinu dinarskog kraja već jedanaest godina marljivo čuvaju od zaborava članovi KUD-a Dinara iz Kijeva. Svojim pjesmama i plesovima u kolu, pedesetak aktivnih članova društva, od čega su dvadesetak njih mladi plesači, društvo aktivno sudjeluje na svim manifestacijama lokalne, županijske i međužupanijske razine.

"Na Neretvu misečina pala" u Metkoviću, "Oktoberfest" u Munchenu, sudionici su i Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, a programom "Kijevskih vučara“ obogatili su i program Međunarodne smotre folklora u Zagrebu.

Svojim nastupima davno su prešli granice Lijepe naše nastupajući na raznim smotrama u Italiji i Njemačkoj pod sloganom „Seko moja zapivaj ti glasno, neka znaju iz Kijeva da smo“.

-Raspon našeg članstva kreće se od pet do 65 godina starosti. Upravo je to bogastvo našeg društva - uglas će Iva Maretić i Lucijana Čeko koje osim što se diče svojim pjevanjem jednako tako ponosne su i na kijevsku narodnu nošnju.

Ona najstarija sačuvana navršila je sto pedeset godina. Radi se o tradicionalnoj nošnji tamošnjih žena koja bi se uglavnom nosila u crkvu, svadbe i ostale veće svečanosti. Ona krije u sebi tragove povijesnih događanja koji su ostavili trajan pečat u njenom oblikovanju te je iskaz vještine, likovnog shvaćanja i stvaralačkog dosega ljudi tog kraja koji su upravo kroz tu nošnju izrazili svoje umijeće i težnju za ljepotom i savršenstvom. Stoga košulja, sadek, pregača, tkanica, štucne, opanci, zobnica, vunene čarape, kapa i na vrhu koje je raskošno paunovo pero i ona najzanimljivije okruge na leđima, kompletna je ženska nošnja tog podneblja.

- Upravo se po tim okrugama naša nošnja razlikuje od one Vrličke koja je gotovo identična našoj. Ono što nas veseli i drži da se nastavimo baviti promoviranjem naše kulturne baštine svakako je to što među nama imam dosta mladih. Najmlađi ima četiri i pol godine. Vrsni plesač i pjevač, a diplaru Luki Maloči svega je deset godina - upoznaju nas kijevske divojke.

image

Lucijana Čeko i Iva Maretić iz KUD-a Dinara i načelnik Martin Ercegovac

Jakov Prkić/Cropix

Nažalost, posljedice rata Kijevljani će osjećati desetljećima. Nekada je u Kijevu i okolnim selima živijelo 1260 ljudi, a danas svega njih 287. Otišli stanovnici, uništena imovina pa tako i stare nošnje. Pokušali su uništiti tradiciju i sjećanje jednog naroda na njihovu baštinu, Međutim, nisu uspjeli. Dapače, polučili su kontra efekat pa sada od tih nešto malo manje od tristo stanovnika njih dvadeset posto od ukupnog broja stanovnika uključeno je u KUD Dinara plešući i pjevajući možda i većim i jačim žarom neko su to radili njihovi roditelji i (pra)djedovi.

image
Jakov Prkić/Cropix
18. travanj 2024 02:32