StoryEditorOCM
ZanimljivostiGeneral i pukovnica

‘Najljepša ljubavna priča Domovinskog rata‘: Sve o tajnoj ljubavi i svadbi Ante i Dunje Gotovine

Piše Gloria.hr
5. kolovoza 2020. - 19:21

General Ante Gotovina u Kninu je održao kao uvod ceremoniji na kojoj je predsjednik Zoran Milanović podijelio odlikovanja umirovljenim generalima. "Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno", rekao je, između ostalog, Gotovina u svom obraćanju uoči proslave 25. obljetnice vojnoredarstvene akcije 'Oluja'.

'Oluja' je donijela veliku pobjedu, a karizmatični general tada je i privatno bio u jednom od najsretnijih perioda svog života. "Najljepša ljubavna priča Domovinskog rata" - donijela je na naslovnici u kolovozu 1995. godine Gloria prva priču o fatalnoj ljubavi i braku generala Gotovine i pukovnice HV-a Dunje Zloić.

Upoznali se preko Gojka Šuška koji im je bio kum na svadbi

Iznenada je ovaj poznati par '95. sklopio građanski brak, na kojem im je kum bio ministar obrane Gojko Šušak, a kojem je Dunja tada bila šefica kabineta. Vjenčali su se na 29. srpnja u Zagrebu, a potom otišli na Brijune, gdje im je u predsjedničkoj rezidenciji navodno prvi čestitao raznježeni predsjednik Tuđman. Iako su krajem srpnja 1995. godine planovi o 'Oluji' bili tajni, Gotovina i Dunja vjenčali su se građanski, uz plan da će crkveno vjenčanje obaviti u Kninu, jednom kada on bude oslobođen.

Vjenčali se par dana prije akcije 'Oluja'

A upoznali su se preko Dunjinog šefa, ministra Šuška, u njegovom zagrebačkom uredu - odlučivši nakon svega šest mjeseci fatalne romanse ući u brak. Bio je generala glas da je veliki zavodnik, no Dunju nije bilo lako osvojiti. Kako je izvještavala Gloria donoseći vijest o njihovoj svadbi u izdanju iz kolovoza 1995.  - trebalo je hrabrosti da bi se pristupilo strogoj pukovnici, no general je uspio i započeo te godine brak - sklopljen svega tjedan dana uoči akcije 'Oluja'.

Donio pobjedu pa otišao na krstarenje sa suprugom

Nakon što je 'Oluja' završena, Gotovina i Dunja otišli su na medeni mjesec - krstarenje Jadranom. Sin im je stigao 1997., a idila trajala sve do srpnja 2001., kada je general bio prisiljen pobjeći - svega 20-ak dana prije šeste godišnjice braka. U tom periodu - Dunja Gotovina pokazala je što zaista znači hrabrost, odanost i ljubav. Pretrpjela je u 11 godina, koliko je Gotovina bio u bijegu te pritvoru, zaista teške stvari. Bila je prisluškivana, strepila je za njegov život, ostala je bez posla, prihoda... Razočarala se u tom periodu u sve - i politiku i brojne prijatelje. Ostali su oni koji zaista vrijede. A ona je čekala - i dočekala.

Par godina kasnije pokazala je Dunja što znače ljubav i predanost

Antu je čekala, a čekala je i pravdu koju je konačno Haški sud donio kada je u studenom 2012. oslobodio generale Gotovinu i Markača. Više od jedanaest godina Dunja je čekala ono što je tog dana dobila - suprug joj je odmah pušten na slobodu, da nakon više od 10 godina bude uz nju i sina.

Sve što su željeli nakon toga - bio je mir. To su i dobili, danas Dunja i Ante Gotovina žive samozatajno, imaju svoj mali krug ljudi. Istupaju rijetko pa govor Ante Gotovine u Kninu zaista ima i svojevrstan povijesni značaj - posebno ako ćemo iščitavati njegove poruke - mira, zajedništva i budućnosti, koje su preduvjet budućnosti teško stvarane domovine.

17. travanj 2024 04:10